A kevesebb az új több

Csak egyszerűen!

Csak egyszerűen!

Miért nincsenek az embereknek álmaik?

2015. július 15. - Hujber Tünde

Olvasom a hírt, hogy állítólag jelentkezett a nyereményéért az a személy, aki megnyerte május végén az ötöslottón az 5 milliárd forintot. Egy csomó dolgot megtudhattunk róla, például mindig hármat toppant, mielőtt belép a lottózóba, hogy nem akarja otthagyni a munkahelyét, és hogy ezt a temérdek pénzt ő okosan be fogja fektetni, amihez szakértőt fog segítségül hívni. Ennyi a terv. Ennyi?

Elgondolkodtam, hogy miért is akarta megnyerni ez az ember a lottót, ha aztán a nyereménnyel nem akar csinálni semmit?

A munkahelyét nem hagyja ott, és a pénzzel sem csinál mást, mint "befekteti", ami azt jelenti, hogy a szakértő tanácsára majd vesz belőle egy kis államkötvényt, egy kis részvénycsomagot, kis aranyat, ilyesmiket, ami által több lesz az elérhető kamata (osztaléka, hozama, nevezzük bárhogy), a sima bankbetétként elérhető rongyos 0,5-1%-nál (ami 5 milliárd forint esetében is meglenne 2-4 millió forint havonta, ha jól számolom).

Persze a munkahelyét előbb-utóbb ott fogja hagyni. Vesz egy nagy (nagy!) házat, egy-két jobb kocsit, menő ruhatárat, és elmegy utazgatni. Ha ennél is hedonistább, mint ez az úr, akkor jönni fog a buli buli hátán, ékszerek, sportkocsik, a pénz elosztogatása haveroknak, esetleg kis jótékonykodás.

Ha csak ennyi a terv a lottóötössel, akkor ezért kár volt megnyerni.

Miért nincsenek az embereknek álmaik?

Álom az, hogy legyen egy nagy (nagy!) házam, sportkocsim, menő ruhatáram, ékszereim és el tudjak utazni a világ minden szegletébe? Igen, álom. De mi a haszna?

Emlékszel arra, miről álmodtál gyerekkorodban? Hogy tűzoltó leszel és katona, vadakat terelő juhász? Hogy lesz egy saját állatkerted vagy kisvasutad? Hogy elmész Afrikába és felszámolod az éhezést? Hogy felfedezel egy gyógyszert, ami a világ összes betegségét meggyógyítja? Hogy te leszel az első ember, aki a Marsra lép? Eszedbe jut bármi, amire gyerekként vágytál a szokásos bicikli-Nintendo-menősportcipő háromszögön kívül?

Hova lettek ezek az álmok? Pedig 5 milliárd forintból mennyi igazi álmot meg lehetne valósítani! Támogathatnál konkrét gyógyszerkutató projekteket. Létrehozhatnál egy kisvasutas-állatkertes szabadidő parkot (és benne is lakhatnál!), bármit, amiről valaha csak álmodtál.

És mégis mit csinálsz, ha megnyered ezt a rengeteg pénzt? Vásárolsz! Fogyasztasz! És megint vásárolsz és megint fogyasztasz!

Hogyan jutottál el odáig, hogy vásárlórobot lett belőled? Hol hagytad el az álmaid? Még 5 milliárd forint láttán is miért nem jut eszedbe más, csak a vásárlás: nagy (nagy!) házat, sportkocsit, ruhákat, örök nyaralást?

Hol és mikor volt az a fordulópont az életedben, amikor már végleg lemondtál az álmaidról, amik már akkor sem jutnak eszedbe, amikor ott lenne a lehetőség, hogy végre megvalósítsd őket? Ennyire bedarált mindenkit az élet, a reklámok, a hamis elvárások, a fogyasztói társadalom? Ennyire nem tudunk más boldogságforrást elképzelni, mint a vásárlást, fogyasztást, és természetesen csakis luxusholmik vásárlását és fogyasztását?

Nem azt mondom, hogy ne alakíts ki magadnak jobb életkörülményeket a lottóötösből, de mi van azután? Te miről álmodsz, mit fogsz csinálni a következő 5 milliárd forintos nyereménnyel, miután már megvetted a nagy házat és a sportkocsit?

---

Ha tetszett az írás, gyere el az ingyenes blogprogramokra is! Július 19-én kirándulás vár a Lőrinci erdőbe, 23-án retró Gazdálkodj okosan! társasjátékozás a Board Game Caféban. A kirándulásra jöhetsz jelentkezés nélkül is, de a játékra jelezd a részvételi szándékod itt vagy a Facebookon (kirándulás oldala, társasozás oldala), mert csak minimum 2 jelentkező esetén foglalok asztalt!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr407627388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2015.07.15. 20:14:08

Öt milliárd sok mindenhez elég, de a Marsra jutáshoz édeskevés. Jó ha egy űtutazás kijön belőle. A gyógyszerkutatás legfőbb akafályai pefig maguk a gyóyszergyárak. Ezen a placcon sem rúgsz labdába rongyos ötmilliárddal. Az élet picit bonyolultabb amnál ahogy azt az egyszerű emberek képzelik... Viszont modellvasutat tényleg építhet. De ehhez nem kell öt milliárd. Más kétdés, hogy 10 év felett az ilyesmiből kinő az ember.
Esetleg az afrikai éhezést meg lehet oldani ennyiből, ha tud valahonnan venni olcsó atombombákat. Mert azt máshogy megoldani nemigen lehet. De ha lenne ennyi pénzem én sem erre költeném.

tavolirokon2 2015.07.15. 20:16:09

Az eredeti informacio annyi, hogy az illeto nem akarja azonnal eltapsolni a penzt.

legeslegujabbkor 2015.07.15. 20:19:10

@tavolirokon2:
Na és mivel most befekteti, egy csomó induló tőkét rendelkezésre bocsát.

Vizilabda 2015.07.15. 20:40:41

Nő volt, mert férfi nem toppant.
Nem ad senkinek belőle, nem mondja el senkinek,.
A legjobban tette volna, ha elégeti az egészet. Ha már nem kell neki és semmi ötlete sincs,

midnight coder 2015.07.15. 20:53:09

@Vizilabda: Nem mondta hogy nem kell neki. De nem hág azonal a nyakára, és nem áll neki vásárolni ész nélkül. Szerintem ez a normális hozzáállás.

ekat 2015.07.15. 21:39:23

Abból akarja megítélni, hogy ki éli az álmait, vagy ki boldog, vagy ki anyagias, hogy mit (mond, hogy mit) csinál a lottón nyert pénzével? Komoly .....

Exploiter 2015.07.15. 22:08:14

Mindenkinek van álma. Amit a csóri csinál, az nem egy rossz irány, befekteted, eléldegélsz kurvajól anélkül, hogy egy fűszálat keresztbe kellene tenned. Nyersz magadnak 220 (?) * 10 (?) órát az életedből, évente! Az ébren töltött időd nagy részét, mintha kapnál egy második életet. Amivel aztán azt csinálhatsz, amit akarsz, mert van hozzá pénzed is. Ja és a kutya nem mondja meg többé, hogy mit csinálj.

Szerintem ez SOKKAL jobban hangzik, mint egy vidámpark építése.

manager2008 2015.07.15. 22:21:55

Ugyan. A népesség 1-2%-a kreatív, a többi nem tud kitalálni semmi olyat ami vagy további pénzt termel vagy módosít bármit is eredményesen. Ha vállalkozik tuti csőd lesz. Nem ért ilyesmihez és kész. A legokosabb amit tehet hogy szétszedi 5 részre , megbíz befektető cégeket és sikerdíjas alapon kezelik a pénzét. Aki nem hatékony attól elszedi a munkát.

Dr_utcai_arcos 2015.07.15. 22:41:19

5 Milliárdot. Befektetni. Hogy több legyen. Normális vagy? Szarom le az éhezőket meg a világ egyéb bajait. Igen, fogyasztanék, fogyasztanék és fogyasztanék. Mert, hogy a büdös életben nem dolgoznék többet, az is biztos.

Shopping 2015.07.15. 22:46:51

A "gyógyszer kutató projekt támogatásához" megjegyezném, hogy ez pl. egy rossz példa volt, mert az tul. képpen kidobott pénz. Nézz utána hogy működik,a gyógyszeripar, a gyogyszer lobbi ( ami erősebb mint az olaj, vagy a fegyver lobbi) !
Egyébként min csodálkoztok ?
100 emberből 90 buta, igénytelen. Nem tudnak mit kezdeni a pénzzel és a lehetőségekkel .
Ezert olvasod mindig, hogy a lottó nyertesek pár év alatt elveszítik a nyereményüket.

Advanced Flight 2015.07.15. 22:48:23

"Álom az, hogy legyen egy nagy (nagy!) házam, sportkocsim, menő ruhatáram, ékszereim és el tudjak utazni a világ minden szegletébe? Igen, álom. De mi a haszna?"

Mi az, hogy mi a haszna? A saját kisvasutas akárminek mi a haszna? jó, hogy elő nem írjuk, hogy költse az államadósság csökkentésére, baszki. És ha elkokózza az egészet? Az ő pénze, az ő döntése, fogod? Nem a kommunizmusban vagyunk.
Ráadásul szalmabáb-érvelsz, mert ezt a költekezésdolgot csak te találtad ki, senki más. A nyertes annyit mondott, hogy a pénzt befekteti és továbbra is dolgozni fog. Ebből kanyarítottál te valami légbőlkapott fasságot.
Szimplán irigykedsz.

zZz 2015.07.15. 22:50:42

@Exploiter: Vannak, akik nem tudnak mit kezdeni a nagy szabadsággal. Korlátok között nőttek fel és tanácstalanná válnak, amikor megszűnnek a korlátok.

Hogy én mit tennék? Rövid távon először kiélvezném pár módon, én is utaznék, dőzsölnék kicsit. Aztán vennék ingatlant, kocsit, majd egy részét befektetném, másik részét jótékony célra ajánlanám fel.
Majd ha ezek megvoltak, akkor elmennék egy zenesuliba gitározni megtanulni, esetleg más hangszert is és zeneszerzést tanulnék. Nem pénzért, hanem saját örömszerzésre, netán ha tudok vállalhatót produkálni, akkor mások örömére is.

Mr. Waszabi 2015.07.15. 23:10:35

Igazából az a jó, ha már nem változtat meg, ha megnyered.

manager2008 2015.07.15. 23:17:03

@Dr_utcai_arcos: Az országban volt párszor földosztás. tehát ajándék vagyon, olyan mint a lottó nyeremény. Megnézték, hogy egy adott faluban mindig ugyanazok a családok lettek megint totál szegények, akik persze utálták a gazdagokat ismét. A tőke (mert 5 milliárd azért már ez a kategória) ha csak fogyasztásra fordítják tuti elfogy (az állandó költségek miatt). Csak a kamatokat szabadna elkölteni, a tőkét nem. De ekkora pénzt már nagyon komoly profittal is lehet forgatni. A banki egyszerű kamat csökkenést fog okozni.

gizmo26666 2015.07.15. 23:31:44

felnő az ember, látja a határait, ezért visszavesz az álmaiból is, és úgy marad, kispolgárrá válik. merj kicsit álmodni, többre úgysem viheted. ha így szocializálunk egy embert, akkor mit várunk, még mit fog csinálni, ha egy rakat pénz hull az ölébe? Az átlagember ilyen: min. befektetés, max. szex drogok és rock and roll.

gizmo26666 2015.07.15. 23:39:12

Én személyesen először elutaznék izgalmas helyekre, ahol azért mégsem lehet maláriát meg vérhast kapni mint pl. új-zéland, izland, a norvég fjordok és csernobil, majd eltöltenék pár évet jópár csík kokain, és pár száz luxuskurva társaságában, majd ha ráunnék, vennék pár sportkocsit, amivel aztán jó eséllyel bedrogozva halálos balesetet szenvednék.

De az fel sem merülne bennem, hogy segítsek a szegényeknek, hisz magyar vagyok, magam is szegény, elég magamon segíteni. A csóró is dolgozzon meg a pénzért, ne ingyen várja a sültgalambot.

Maximum talán szegény rokonaimnak segítenék, de azoknak meg minek, mert arra a pici pénzre amit kapnának is 2-szer akkora Provident hitelt vennének fel.

dukeekud 2015.07.15. 23:43:43

"Ha csak ennyi a terv a lottóötössel, akkor ezért kár volt megnyerni.
Miért nincsenek az embereknek álmaik?"

Azert nem biztos, hogy igy van. Ha en nyertem volna meg (sajnos nem hogy rohadjon meg), en sem mondanam el, csak ilyen semleges dolgokat. Mikozben titokban mar a vilagmegvalto terveimet szovogetnem, es persze hogy nem kotnem az olajtarsasagok, meg erdekeiket vedo titkosszolgalatok orara.

DR. Smit Pal.. 2015.07.15. 23:50:31

Egy tiszteseges ember egyetlen dolgot tehet az 5 milliarddal, azonnal befizeti a penzt az allamadosag csokkento alapba, igy is segitve a kormany munkajat.

rozsomák 2015.07.16. 00:59:00

Drága kis naiv poszterke !
Ha elolvastad volna az eredeti cikket, abban benne van, hogy a nyertes semmi személyeset nem árult el magáról, és azt is csak az SZRT állítja, hogy kitöltötte a kérdőívet.
Ami kérdőív alapján nyugodt szívvel elmondhatjuk hogy az csupán az SZRT egy reklámja, nincs benne semmi olyan, ami alapján tényleg elhihetnénk, hogy azt a nyertes töltötte ki.

A 10, állítólag a nyertesre vonatkozó állításból 6 !!! az SZRT -re vonatkozik - hol játszott eddig, hogyan toppantott, mit fog csinálni - lottót vesz egyből, hát persze..!! -, mit nyert eddig.. stb,stb
Javaslom olvasd el..
Ez az SZRT egy bújtatott reklámja.
Ezt TE tényleg beszopod ?

A maradék meg tök semleges, csak ellentmondásos: Megtartja a jelenlegi munkahelyét, viszont más helyre költözik. Ez kicsit érdekes.
(Persze lehetséges, hogy eddig csak ingázással tudott dolgozni, napi negyven kilométert utazott.. Csak ugye kevéssé hihető, hogy aki eddigi lakhelyét feladja, az a munkahelyét nem fogja feladni.)

Te bedőltél egy szokásos reklámcikknek..
Ennyi.

kuki123 2015.07.16. 01:01:24

Pont ez jutott eszembe..

5 milliárd

"Ha csak ennyi a terv a lottóötössel, akkor ezért kár volt megnyerni.
Miért nincsenek az embereknek álmaik?"

Állítólag fel se kar mondani..

Akkor meg mi a fasznak nyerte meg?

Annyi ezernyi ötlet kavarok a fejemben...és egy kurva dolog hiányzik a kibaszott pénz
5 milliárdból csodát tudnék csinálni, már kimutatható GDP változással járna a cég(ek) működése.

Erre baz'meg egy olyan nyeri meg aki él mint a tejbetök/befőtt.
És ez az ember nem az a kategória aki vesz belőle 3 ferrárit meg elutazza stb...él mint egy Boss...
(volt egy nő a múltkor valami 2 milliársdal..az is csak el utazta, semmi más ötlete nem volt.)

rozsomák 2015.07.16. 01:14:52

A másik.
Hadd kérdezzem meg tőled a következőket:
- a gyerekkori álmaidban érthetően nem szerepelt, mert egy gyerek nem ezzel foglalkozik, de most hogy felnőtt vagy, most se említed, hogy a szüleidet segítenéd a nyereményből vagy a faludat, környezetedet..
Neked csak Afrika éhezői jutnak eszedbe.
Ez miért van ?
He ?

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.07.16. 08:32:08

Köszönöm mindenkinek a válaszokat!

@rozsomák: A cikkemben egy szó sincs az én álmaimról. :) (Amik, hidd el, vannak.)

rozsomák 2015.07.16. 11:57:36

@Hujber Tünde: Ezt most miért mondod ? Az egész cikk a Te álmaidról szól..
""Hogy tűzoltó leszel és katona, vadakat terelő juhász? Hogy lesz egy saját állatkerted vagy kisvasutad? Hogy elmész Afrikába és felszámolod az éhezést? Hogy felfedezel egy gyógyszert, ami a világ összes betegségét meggyógyítja? Hogy te leszel az első ember, aki a Marsra lép? Eszedbe jut bármi, amire gyerekként vágytál a szokásos bicikli-Nintendo-menősportcipő háromszögön kívül?""

De hát ezek a Te álmaid.. nem másoké.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.07.16. 12:41:55

@rozsomák: Én sehol nem látom odaírva, hogy "az én álmom az volt, hogy lesz egy kisvasutam és saját állatkertem." Légy szíves mutasd meg, hova írtam ezt a cikkben.

rozsomák 2015.07.16. 14:04:06

@Hujber Tünde: Álmokról írsz, amik nyilván a Te álmaid. Hát kié lenne ?
Mások álmairól mit tudsz Te ?
Semmit.. de nyilatkozol mások nevében ?

Jézusmáriám... szerintem mutasd meg magad egy orvosnak.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.07.16. 15:53:42

@rozsomák: Okosabb embernek gondolnálak annál, mint amiket most írsz, vagy szándékosan félre akarod érteni, amit írtam. A te gondolatmeneted szerint ugyanis nem létezhetnének pl. írók, mert ők is mindenféle gondolatokat, sőt személyiséget társítanak a hőseikhez, akik lehetnek akár valós személyek is életrajzi regényekben, pedig mit tudhatott mondjuk Robert Merle I. Erzsébet gondolatairól a Francia história c. regénysorozatában? Hogy merészel írni róla? Mégsem írsz Merle-nek ilyen kommentet, mint nekem.

Igen, el tudom képzelni, hogy van ember, akinek gyerekkorában az volt az álma, hogy legyen egy saját állatkertje, és amikor felnőtt könyvelő lett, majd megnyerte a lottót, de akkor már eszébe sem jutott az állatkert, csak a nagy ház és a sportkocsi. Miért ne lehetne ilyen ember?

Egyébként nem, én sosem akartam állatkertet, se kisvasutat. Nekem másmilyen álmaim voltak. :)

_Luthien_ 2015.07.21. 16:50:14

Tunde, nekem nagyon szimpatikus a blogod temaja, de sajnos a posztok stilusa egyre kevesbe. Lehet, hogy te nem ilyennek szanod, de a mostani irasbol nagy adag lenezest es arroganciat erzek, a hozzaszolasokra adott valaszaidban szinten.
Miert is nyerte meg valaki, ha nem kezd "semmihez"? Talan ami neked semmi, az neki valami. Talan mert olyan munkaja van, amit szeret es a sok penz sem valtoztatna rajta, pl butorokat restaural. Talan mert az o anyagi biztonsaga ezelott is megvolt es a gyerekeire akarja hagyni a penzt.
Termeszetesen azt is eliteled, aki fogyasztana. Nem ertem, miert ne hasznalhatna barki ezt a penzt az igenyei kielegitesere. Ha eddig tul kicsi volt a haza, akkor miert gond, ha nagyobbat vesz?
Talan ennek az egesznek mas lett volna a hangulata, ha leirod, egy minimalista mire forditana ennyi penzt, akkor nem csak masok vagyainak lesajnalasa lenne ez az egesz.
Sajnalom, mert a blog es ez a tema is erdekes lenne, de igy nem sok ertelme van olvasnom.

_Luthien_ 2015.07.21. 16:52:56

Meg egy dolog: miert nincsenek az "embereknek" almaik? Ki az az emberek? Miert altalanositasz egy negativ kijelentesnel? A te ismeroseidnek nincsenek almai? Vagy kikrol tudod, hogy nincsenek? Esetleg csak nem mondjak el? Vagy mivel neked nem tetszenek, igy azok mar nem is almok?

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.07.22. 09:40:49

@_Luthien_: Annak a személynek, akinek van boldog munkája, boldog családja, annak nincs szüksége ezen kívül semmire sem. Te is írod, hogy "talán az anyagi biztonsága ezelőtt is megvolt" és hogy "talán mert olyan munkája van, amit szeret és a sok pénz sem változtatna rajta". Tehát itt jön be az én kérdésem: az ilyen boldog embernek mi szüksége a lottóötösre, ha úgysem változtatna semmin? Miért vesz egyáltalán szelvényt?

Ha viszont valakinek nem boldog a munkája és/vagy a családi élete sem jó, talán a pénztelenség miatt, talán egyéb okból, az bizony álmodozik a lottóötösről. És itt jön be a kérdésem másik fele: miért csak annyiról szólnak ezek az álmok, hogy fogyasszunk rogyásig? Kábé mint az éhezők: ha hozzájut végre egy nagy halom ennivalóhoz, addig eszik belőle, amíg tart. Ez érthető egy szintig, de azon túl nem.
Ezért verik el pár év alatt a lottónyertesek a pénzüket az utolsó fillérig. Mert nincs álmuk azon kívül, hogy együnk! együnk! Pedig biztos vagyok benne, hogy annak idején, amikor még voltak álmaink és hittünk is bennük (vagyis gyerekkorunkban) ennél többről álmodtunk...

Sajnálom, ha a stílus arrogánsnak tűnik, én inkább provokatívnak nevezném.

rozsomák 2015.07.28. 23:19:52

@_Luthien_:
Sose fogja megérteni, hogy mire célzol.
Hogy a világ nemcsak az ő fejében létezik, hanem mások is élnek benne és mások bizony tényleg mások, mint ő..
Tünde ezt nem tudja elfogadni, hogy másoknak mások a céljaik, mint neki.
Szerinte mindenkinek úgy kéne gondolkodnia, mint neki.

Tünde egy bolsevik, aki rá akarja erőltetni a saját gondolkozását másra.

Ez nem mond ellen annak, hogy ha Tünde megnyerne egy mondjuk nem 5 milliárdos, hanem csak 50 milliós nyereményt, azzal baromira nem az éhező afrikaiakat akarná szájbaetetni, hanem először venne magának 40 pár cipőt, mert hogy értsétek meg, hogy az kell.

Az, hogy ezt ki fogja kérni magának, mert hogy gondolhatok róla ilyet, szöges ellentétben fog állni azzal, hogy másokról ő mit gondol.
Mert ő gondolhat mindenkiről bármit, csak róla ne gondoljanak bármit.
A tipikus bolsevik.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.07.29. 13:30:55

@rozsomák: Teljesen igazad van, lebuktam, az első dolog, amit vennék magamnak, az 40 pár cipő. :)

Mázli, hogy nem éltél Jézus vagy Buddha korában. Hát milyen dolog volt az már, hogy jött ez a két ürge, és elkezdtek mindenfélét tanítani arról, hogy szerintük hogyan kellene élniük az embereknek? Hát milyen alapon osztják ezek az észt? Mi közük hozzá, hogy ki hogyan él?

No persze - mielőtt rámutatnál - én is tudom, hogy én nem vagyok se Jézus, se Buddha. Se a Bibliát, se Buddha tanításait nem kötelező olvasni, sőt, még a blogomat se.

Viszont hétvégén lesz egy jó kis blogkirándulás, arra szeretettel várom minden kedves olvasómat, téged is, Rozsomák!

rozsomák 2015.07.31. 19:50:14

@Hujber Tünde: "Annak a személynek, akinek van boldog munkája, boldog családja, annak nincs szüksége ezen kívül semmire sem."

Ezt például honnan veszed ? Honnan tudod ?

Lehet, hogy el akar menni megnézni a Niagara vízesést.
Vagy akar venni apjának egy kocsit. (Lehet, hogy Te nem nagyon törődsz a szüleiddel, sose gondolsz rájuk, lehet, hogy ő jobb viszonyban van a szüleivel, mint Te.)
Vagy a gyerekeit elkezdené nyelvekre oktatni, ami elég drága is lehet.
Nem lehet ?

De Te az ő nevében leírod, hogy neki nincs szüksége semmire.

Még egyszer kérdem, mi alapján nyilatkozol Te más nevében ? KI vagy Te ?

rozsomák 2015.07.31. 19:53:53

@Hujber Tünde:
"Mázli, hogy nem éltél Jézus vagy Buddha korában"
Megkérdezném, hogy ezt honnan veszed ?
Te éltél Jézus vagy Buddha korában ?
Akkor honnan veszed, hogy mázli vagy sem ?
Szerintem komolyan nézesd meg magad egy orvossal, hogy rendben vagy-e..
Aki így diktálná a saját életfelfogását másokra, azzal valami nagyon nincs rendben.
Az tiszta bolsevik.
Szerencsére nem vagytok annyira sokan.

Egyébként elmennék a kirándulásra, hogy személyesen tapasztaljalak meg.
süti beállítások módosítása