A kevesebb az új több

Csak egyszerűen!

Csak egyszerűen!

Ha megnyerem a lottóötöst....

2015. január 07. - Hujber Tünde

...biztosan nem veszek belőle félmilliárd forintba kerülő házat. Se sportkocsikat.

Mindazonáltal érdekesnek találom, és biztosan sokan kutatták már és valószínűleg rengeteg tanulmány is készült a témában, hogy az emberek, amikor arról álmodoznak, hogy megnyerik a lottóötöst, semmi másra nem tudnak gondolni, mint arra, hogy azt a rengeteg pénzt majd jól elköltik sokszázmilliós házakra, sokmilliós autókra, világkörüli útra, partizásra, luxusruhákra, ékszerekre, és ha nagyon nagy a nyeremény, akkor magánrepülőre, jachtra. Na jó, egy kicsit adakoznak is belőle és talán vesznek a családnak is ezt-azt. De az első helyen a NAGY ház és a DRÁGA sportkocsi van, feltétlenül.

Rendben van, ez csak álom, és vajmi kevesen nyerik meg a lottóötöst. Viszont akik megnyerik, valóban ilyesmire költik a pénz javarészét - ami így aztán hamar el is fogy.

Aztán az is érdekes, hogy azok az emberek, akik tényleg hozzájutnak ezekhez a mesés összegekhez, mint pl. Dzsudzsák Balázs vagy az ebben a hírben olvasott Floyd Mayweather (aki úgy a világ legtöbbet kereső sportolója, hogy soha életemben nem hallottam még a nevét sem), szintén nem költik másra azt a temérdek pénzt mint sportkocsira, magánrepülőre, jachtra, egyszóval luxusra. 

Vagy inkább arra, amiről azt hiszik, hogy AZ a luxus. Mert mit lát az átlagember, mikor olyan emberekről hall, akik munkából lettek nagyon gazdagok és nem azért mert lottóötöst nyertek, vagy mert híres sportolók. Nagy házakban laknak, drága ruhákba öltözve drága autókat vezetnek, és ha evésről van szó, akkor sem adják alább a pezsgőnél, kaviárnál és a homárnál. (Nekik sem jut eszükbe jobb ötlet ezeknél.) Átlagemberünk tehát azt hiszi, hogy ha ő is hozzájut annyi pénzhez, amennyi ezeknek az embereknek van, akkor neki is a nagy házat, sportkocsit, drága holmikat, valamint pezsgőt, kaviárt és homárt kell akarnia.

De hát a pénz kötelez, nem? Sok pénz - sok költés. Ez a szabály. Ez alól egy gazdag ember sem bújhat ki, nem?

Én nagyon szomorú lennék, ha megnyervén a lottóötöst, semmi más nem jutna eszembe, csak a nagy ház, a sportkocsik és a Vuitton-táskák, nem beszélve a kaviárról, amit ki nem állhatok.

Szerintem a pénznek - főleg a sok pénznek - szabadságot kellene adnia. Hogy végre ne kelljen azt venni, azt tenni és azt enni, amire éppen hogy csak telik, de ne is kelljen mások elvárásainak megfelelve kötelező jelleggel nagy házban élni, sportkocsikkal járni, Vuitton-táskát hordani és kaviárt enni.

Érdekes, hogy amikor az emberek azt hiszik, hogy a sok pénz révén végre szabadok, éppen akkor kötik gúzsba magukat a társadalmi elvárások miatt, és ha valaki a temérdek pénzét nem az elvárásoknak megfelelően költi el luxusholmikra, akkor pedig úgy néznek rá, mint egy marslakóra, ahogy az Jason Brownnal történt.

Te mit tennél, ha megnyernéd a lottóötöst? 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr687047801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.07. 08:24:13

A nagy nyerőkkel kapcsolatban végeztek egy felmérést pár éve az USA-ban.

Három csoport jött ki, mindegyik kb. azonos arányú:
- a herdálók: akik elköltötték az egész nyereményt 1-2 év alatt, jellemzően értelmetlen módon, majd visszaestek eredeti életszínvonulakra,
- a spórolósok: akik nem vagy alig változtattak életvitelükön, szinte mindent befektettek,
- a középutasok: egy részt elherdáltak feleslegesen, más részt befektettek, esetleg adományoztak is.

lófüle elemér 2015.01.07. 15:21:24

Láthatóan nem értetted meg, hogy habony, lézerjana és a többi gyökér urizálásánál nem az a probléma, hogy költik a pénzüket, hanem az, hogy nem tudnak vele elszámolni, honnan van.

Majd ha felnősz akkor nem firkálsz baromságokat a mentegetésükre.

_Wasp_ 2015.01.07. 15:39:06

" Floyd Mayweather (aki úgy a világ legtöbbet kereső sportolója, hogy soha életemben nem hallottam még a nevét sem)"

Erre büszkének lenni nem szerencsés.

Kicsit olyan ez, mintha pl. a könyvkiadók profitját elemeznéd, és megállapítanád, hogy nahát, a Biblia a legtöbbször kinyomtatott könyv, pedig te még nem is olvastad, mily meglepő.

Lehet, hogy nem te vagy ez esetben a legkompetensebb, aki a témáról írhat?

2015.01.07. 15:54:21

én már megnyertem egyszer...igaz csak a hatoson...hihi

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.01.07. 15:58:13

@lófüle elemér: Ha neked a gazdagságról reflexszerűen ezek jutnak eszedbe, az a te problémád. Van más gazdag ember is, aki érdemtelenül gazdag. De ha azt hiszed, hogy egy gazdagságról szóló cikk ezeket mentegeti, akkor beteg vagy. Ráadásul úgy néz ki, hogy el sem olvastad a posztot, mert nem értetted meg, hogy a kérdés az, hogy a mindenféle okból gazdaggá váltak miért viselkednek olyan egyformán. Ez egy másik téma, tudod?

@_Wasp_: Én sem hallottam erről a fasziról. Nem nézek bokszot, nem tetszik. De ettől még írhatnék akár a gazdag sportolókról is, ha akarnék, legfeljebb kijelenteném, hogy az általam ismertek és sejtettek elé valahogy odakapaszkodott egy bokszoló. Van egypár ismert név, akiről megalapozottan hihetném, hogy ők keresik a legtöbbet. De poszt nem a sportolókról szól, próbáld megfigyelni.

Én is elosztottam már magamban a lottó ötöst párszor, ahogy a nem jól élők néha elálmodoznak róla. Annyiban biztos lehetek, hogy nem veszek sportkocsit, mert csak egy hülye vesz sportkocsit olyan országban, ahol legálisan 130-cal mehetek vele legfeljebb. Igen, én valóban nem akarok 200-zal menni, mert az nemcsak tilos, hanem közveszélyes is. A nagy ház vásárlása érthető, amíg az kényelmes, szabad belső teret enged, kellemes pihenést, időtöltést. Valószínűleg medencéje is lenne, mert az jó. De aki mindezek mellé arany szarokkal tűzdeli tele a lakását, az *szerintem* éretlen bunkó, nem érti saját magát sem. Az ostoba pénzherdálás legfeljebb egy csomó más bunkó között tehet népszerűvé, az pedig nekem nem célom.

És én bizony adnék a családtagoknak is, annyit, hogy ők is egy szép nagy lakást vehessenek, ha akarnak, és még maradjon is némi költőpénz. Egy lottóötösbe belefér. A maradéknak pedig a kamataiból élnék, kis tételekben fogyasztva a tőkét. A végén meg majd megkapja az egészet pár olyan ember, aki hasznosra fordíthatja.

Nem adakoznék, mert annak nincs értelme. Legfeljebb azt mondanám valakinek, aki nekem tetsző célra költ pénzt, hogy hozzon számlákat, és én kifizetem, ha rendben találom. Nem fogom szélhámosok zsebét tömni, alapítványok igazgatóit gazdagítani.

És már régen el is fogyott az a jelentéktelen pénzecske, amit nyerni lehet.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.01.07. 15:59:09

@_Wasp_: Melyik témára gondolsz? Mert én arra, hogy miért "dőlnek be" az emberek annak, hogy ha meggazdagodnak, akkor feltétlenül szórniuk kell a pénzt, két kézzel, és semmilyen más opciót nem tudnak kitalálni. Még sok-sok pénzzel a zsebükben is mások elvárásai szerint élnek.

Floyd Mayweather ismertségét pedig ne keverjük össze a Biblia ismertségével.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.01.07. 16:00:12

@lófüle elemér: Nem rémlik, hogy írtam volna Lázárról és a többi politikusról. Egyébként az esztelen pénzszórás akkor is probléma, ha átláthatóan történik és ha tudjuk, hogy honnan származik a pénz.

lófüle elemér 2015.01.07. 16:29:48

@Androsz: @Hujber Tünde:

Villavásárlás, félmillás hasitasi...

Minden fideSS faszság után azonnal megjelenik egy mosdató cikk, ami "nem arról szól".
A sorok között kell olvasni, ha nem tudtok, az a ti bajotok.

Exploiter 2015.01.07. 16:31:18

Pénz = idő = élet.

Befekteted, havonta élsz a kamatokból, egy hazai topmanager szintjén és megnyerted az életedből az ébren töltött időd kb felét.

Ettől még egy drága sportkocsi belefér, csak akkor kell nyerni amikor jó nagy összegről van szó.

Serczeg (törölt) 2015.01.07. 16:34:28

Én nem vennék villát, meg sportkocsit sem, és nem csak anyagi okból nem. Anyagi okból nyilván az anyagi biztonság fontosabb lenne, mint a költekezés. Nem anyagi szempontból pedig ezek a javak, hacsak nem tartozik hozzájuk egy olyan szintű jövedelem, amit a lottónyeremény befektetésével úgysem ér el az átlagember, kötöttségekkel járnak. Ha nagyon sportkocsizni szeretnék, akkor inkább bérelnék egy-két napra, ha luxus, akkor megszállok valahol, de ezeket fenntartani hosszútávon pénz és nyűg is. Vagy venni egy nyaralót? De biztos, hogy mindig ugyanoda szeretnék menni nyaralni? Ha meg nem oda megyek, akkor csak álljon?

Serczeg (törölt) 2015.01.07. 16:35:27

Egy lottónyeremény ráadásul azért lehet kényelmes, mert nem kötelez költekezésre, szemben mondjuk egy magas és jól fizető pozíció, ahol elvárja a környezet a költekezést.

Serczeg (törölt) 2015.01.07. 16:36:30

Egyébként Warren Buffetről hallottam, hogy viszonylag puritán életmódot élt/él (= amerikai középosztálybeli).

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.01.07. 16:41:05

@Serczeg: És vajon kötelező a környezet elvárásai szerint élnie egy topmenedzsernek? Ráadásul ez az elvárás oda-vissza működik. Józsi nagy lábon él, mert a környezete (vagyis Jani) ezt várja, és Jani is nagy lábon él, mert a környezete (vagyis Józsi) ezt várja. Vagy inkább mind a ketten azt HISZIK, hogy a másik a nagy lábon élést várja tőle.

Egy topmenedzsertől az ember már elvárna néhány önálló gondolatot.

s 2015.01.07. 17:23:01

@Androsz: "mert csak egy hülye vesz sportkocsit olyan országban, ahol legálisan 130-cal mehetek vele legfeljebb"

Ki a fasz mondta, hogy itt kell élni. Pláne lottó ötössel. Tipikusan olyan ember benyomását kelted, aki nem tudja elképzelni sem, hogy gazdag. Ilyeneket szólsz: akkor veszek 100 vizes zsemlét a tescóban. Hülye. Akkor eleve máshogy élhetnél.

s 2015.01.07. 17:32:15

Ha elköltötted a nyereményed felét, akkor jobb ha beletörődsz, hogy az egészet elköltötted. Mindennek, amit veszel van ugyanis egy úgynevezett költség árnyéka. Ha veszel egy nagy drága házat, akkor ahhoz megfelelő biztonsági szolgáltatást is kell vegyél, és nem annyiból tartod fenn, mint egy átlagos lakást. A drága kocsival ugyanez a helyzet. A soknak tűnő pénz ezért viszonylag gyorsan elmegy.

Akkor jöjjön, hogy mit csinálnék én. 50 részre osztanám a pénzt, ebből négyet közvetlenül a család életkörülményeinek javítására költenék. A többit egymástól független eszközökbe tenném (ingatlan, nemesfém, deviza, kötvény, részvény, stb . . .). Aztán leszarnék nagyjából mindenkit.

Brix 2015.01.07. 17:55:14

A legtöbb ember nincs felkészülve ennyi pénzre, sem pénzügyi képzettsége, sem vállalkozási tapasztalata nincs ahhoz , hogy megfelelősen befektesse. A legkockázatmentesebb befektetés , nyugati világvárosban ingatlant venni és kiadni. A legrosszabb, ha elszórja felesleges luxusra , vagy elosztogatja. A másik nagy melléfogás , ha valaki vállalkozásba fekteti a pénzét Magyarországon..

Szolo 2015.01.07. 17:56:54

Az első, és legfontosabb tény az, hogy amint az öledbe esik a lottónyeremény, azonnal a teljes rokonság/barátaid a nyakadra kezd járni, hogy adjál nekik/barátaiknak a csip-csup dolgaikra pénzt, hiszen neked úgyis olyan sok lett, hogy tudsz másnak is adni. Ha pedig úgy döntesz, hogy titokban tartod a nyereményedet, akkor csak magaddal szúrsz ki, mert hiába van pénzed a legvadabb igényeid megvalósítására is, nem mersz költeni a pénzedből, hogy ne bukjál le a sok pénzeddel.
Tehát a nyeremény egyben azt is jelenti, hogy a barátaid/rokonaid túlnyomó többségét vagy elveszíted, vagy ők fognak jól élni a te pénzedből.
A lottónyeremény egyben áldás, és átok is.

Asszem 2015.01.07. 17:58:02

vennék belőle iphone-t

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.01.07. 18:07:34

@s: "Ki a fasz mondta, hogy itt kell élni. Pláne lottó ötössel. Tipikusan olyan ember benyomását kelted, aki nem tudja elképzelni sem, hogy gazdag."

Hát, a hülye akkor inkább te vagy, ha amint pénzed lesz, rögtön idegenbe akarsz költözni. Idegen helyre, érted? Ahol te leszel a kívülálló, a bevándorló, a jöttment balkáni, akinek a pénze ott már egyáltalán nem olyan rengeteg, mert esetleg tízszer annyiba kerül a vizeszsemle, mint itt. Itthon is lehet jól élni, és leszarni, hogy a politikusok mit kavarnak. Ha lakásod és kényelmes jövedelmed van, akkor nem nagyon világos, hogy a külföld mit is tartogathatna még számunkra.

Tényleg, mit is vársz te külföldön, amit itthon nem, és pénzbe kerül?

s 2015.01.07. 18:12:17

@Androsz: "Tényleg, mit is vársz te külföldön, amit itthon nem, és pénzbe kerül?"

Méltányos bánásmódot. Ha nem érted, akkor nagyon fiatal vagy még. Menj vissza szépen tanulni.

torró 2015.01.07. 18:18:13

Arról lehetne megtudni, hogy én nyertem meg, látnátok egy embert, aki veszettül rohan valamelyik határ felé, hogy csak úgy porzik az út mögötte:))

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.01.07. 18:21:32

@s: "Méltányos bánásmódot."

De, értem. Nem vagyok már fiatal. Mennyibe is kerül a méltányos bánásmód itthon és külföldön? Mi is az? Legyen kevesebb az adód és kapjál még sok pénzet? Mond valami pontosabbat arról, hogy mit kapsz a pénzedért odakint, amit méltányos bánásmódnak tekintenél. Érdekel, komolyan.

gizmo266 2015.01.07. 18:22:31

NAGY és DRÁGA kocsit meg házat vennék, meg szórnám a pénzt KOKAINra és KURVÁKra, , és a csórók alá dörgölném hogy milyen gazdag vagyok, és természetesen NEM ADNÉK BELŐLE SENKINEK.
FŐLEG nem a csóró rokonoknak. B*szódjanak meg

Ilyen kocsit vennék, hogy lássák hogy jövök:
www.youtube.com/watch?v=DrUVMdkb4_k

bandinyúl 2015.01.07. 18:32:25

Becsomagolnám ingem, gatyám,fogmosómat és elindulnék ,el ebből az országból ami valamikor az enyém is volt,most azonban egy mocskos társaság ellopta tőlem és engem is megtűrt személynek tekint.
"Mindenki annyit ér amennyi pénze van"A nyereményemet vinném magammal és ezeknek egy fillért sem hagynák itt.Loptak már eleget.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.01.07. 18:33:43

@torró: "látnátok egy embert, aki veszettül rohan valamelyik határ felé,"

Szlovákiában, Ukrajnában, Romániában, Szerbiában nyilván tárt karokkal várnak. Vagy onnan azonnal repülnél Norvégiába? Azt innen is lehet, minden nap indul egy gép Oslóba.

Melyik országra vágynál?

torró 2015.01.07. 18:43:19

Erre azért ilyen hirtelen csak úgy séróból nem megy. Ráérek akkor is amikor megnyerem! Nem? Azt hiszem kéne vennem egy "lotót":DDDD

Gringo 2015.01.07. 19:08:37

Biztos csak liberális hőzöngés, de én azt mondom, hogy mindenki vegyen belőle azt, amit akar!
Szabadságot? Igen!
De nehogy már megmondja valaki, hogy ne vegyek luxusautót, meg nagy házat, mert mások is arra költik!

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.01.07. 20:24:04

Meglepődnék. Ugyanis nem szoktam lottózni. :D

celticspirit 2015.01.07. 20:26:23

Nekem van egy kedves ismerosom aki hat eve nyert 25millio fontot. Amikor egy eve beszelgettunk egy charity auction kozben akkor megkerdeztem tole, hogy " ha holnap nyerek 25 million fontot akkor megis, mit tanacsolsz, mit kezdjek magamnak? Hogy viselkedjek? " es egy nagyon erdekes valaszt adott. " nezd, ha van 25 million fontod amit nyertel akkor ket utat valaszthatsz. Vagy azon gondolkodsz, hogy mikent koltod el vagy azon, hogy van-e egyaltalan egy celod, amit el akartal erni az eletedben! Mert azoknak akiknek nincs ennyi penzuk azoknak csak egy celja van, gazdagnak lenni. Ha holnap megnyered a lottot akkor ulj le a felesegeddel meg a gyerekeddel es irjatok le egy papirra, hogy mi a celotok 30 ev mulva! Hol akartok lenni. Tegyetek ki a papirt a hutoszekrenyre es minden reggel jusson eszedbe a papir lattan, hogy mostmar nem hivatkozhatsz arra, hogy nem volt penzed megvalositani az almaidat! Meg hivj fel, mert en tudom, hogy kell megoldani, hogy ne adoztassanak szarra... En azt irtam a papiromra. " Sajnos azota sem nyertem a lotton de Jo tudni, hogy van valaki aki igen es men herdalta el.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.01.07. 22:33:07

Nem játszom semmilyen szerencsejátékot, így biztosan nem lesz ötösöm se a lottón. De ha mégis?
A java részét befektetném, hogy gond nélkül élhessen a családom a kamatokból. A maradékból megvenném azokat a könyveket, amiket szeretnék, módszeresen és lehetőleg fenntarthatóan rendbe hoz(at)nám a pusztuló épített örökség lehető legnagyobb részét a Kárpát-medencében (az egyéb tárgyi örökség menthető részét, pl. népviseletek, bútorok tömegéből pedig gyűjteményt csinálnék), és elmehetnék a Föld legszebb/legérdekesebb helyeire. (Meg végre nagyobb gondok nélkül teljes egészében bejárhatnám a Kárpát-medencét, ami régi vágyam.) Ja, és nyilván vennék mondjuk egy Kia Cee'det, mert saját kocsi még nincs, és sajáttal jóval rugalmasabb lenne az utazás.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.01.07. 22:34:17

@celticspirit:

Tanulságos.:) Célok nélkül élni borzasztó, ugyanakkor mindennapos dolog.:(

kasu 2015.01.07. 22:39:30

Játék ez a mi lenne, ha... Egyszer azt okoskodták az okosok, hogy a többség mindenféle "földi hívságra", házra, lakásra, autóra, utazásra stb. fordítaná. Na ja, hiszen ezek a normál életünk elérhető és minőségében többnyire elérhetetlen céljai. Köznapi ember nem is tudja mi az a gazdagság, nincs minta, legfeljebb a tv mutat néha ilyesmit. De az igazi paradoxon az, hogy itthon az emberek legfőbb földhöz ragadt vágyai azok a körülmények, ami tőlünk nyugatabbra mindennapos: biztonság, nyugalom, otthonteremtés, a gyerekek taníttatása, utazàs. Magam részéről a gyerekeim további tanítása és elindítása lehetne a cél, hogy az ő életükben ők többet tehessenek meg , jobb körülményekkel induljanak. Mi pedig szintén a legfontosabbat "vásárolnánkmeg" magunknak, a biztonságot, az időt, hogy hajsza helyett gyönyörködhessünk a világ szépségeiben, helyeiben, ne kelljen azon szorongani, mi lesz holnap, ki hogyan politizál és fröcsköli a mocsok beszédet, a pro-kontra hazugságokat. És bizony kéne venni néhány orvosi műszert a nyomorba, legyen esélye a betegeknek, ha nem is megoldható országosan, de valamit mindenképp.

blaubner 2015.01.07. 22:58:52

1.) Aki nem venne draga sportkocsit, az meg soha nem vezetett draga sportkocsit :-))

2.) Teljesen ertelmetlen arrol abrandozni, hogy mit kezdenenk ennyi penzzel; nem azert, mert viszonylag kicsi az eselye a nyeresnek, hanem azert, mert az ennyi penzzel rendelkezok annyira mas eletvitelt/eletstilust elnek, amit az atlagember nem bir megerteni. Azaz tok hiabavalo a tervezgetes, mert ha nyernenk, ugysem arra koltenenk, mint amire most gondolunk...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.01.07. 23:07:36

@kasu: "ami tőlünk nyugatabbra mindennapos: biztonság, nyugalom, otthonteremtés, a gyerekek taníttatása, utazàs."

Sok dologban van igazad, de ezt a propagandaszöveget nem hagyhatom szó nélkül. Szóval Nyugaton nincs hajsza, meló, a gyerekek taníttatása olcsóbb, mint itthon, egyébként pedig mindenki utazgat. A külső városrészekben pedig egyre megy feljebb a lakások ára, akkora biztonságban és nyugalomban él ott mindenki. És persze a vezetők sem korruptak, merthogy ottan van a demokrácia. Te valami utazási ajánlót nézegettél bolgárul?

Asidotus 2015.01.08. 00:21:56

(Ha leírom egy cikkben egy ismert ember nevét, de nem tudom, hogy ki az, akkor használom a google-t, és legalább annyit odaböffentek, hogy bokszoló. Mivel helyesen volt leírva a neve, a posztoló bizonyára kimásolta valahonnan, és ekkor már a keresőbe is beilleszthette volna. Kb 37 másodperc lett volna. De akinek ennyit nem ér meg saját szellemi terméke ...)

A lottófőnyereménynek szerintem nem is az lenne a legjobb része, hogy mi mindent vehetnél meg belőle. Igazából ez a valódi gazdagokhoz képest nem egy nagy összeg, sőt.
A biztonság, a függetlenség. Az, hogy többé nem függsz mástól. A főnököd hangulatától, hozzá(nem)értő cégvezetésétől

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.01.08. 01:00:56

@Nűnű: A morgásod értelmetlen, mert a posztban láthatod is azt a linket, ahol erről a világhírességről írnak. A posztoló szerintem érthetően azt állította, hogy amíg nem azt olvasta, hogy ez a bokszos a legjobban kereső sportoló, addig fogalma sem volt arról, hogy létezik. Most, hogy már tud róla, nyilván meg tudja találni a neten, de ha téged megkérdezlek, hogy hallottad-e már Elias Toufexis nevét, mondjuk, akkor esetleg te azt mondod, hogy soha a büdös életben, pedig most hallottál róla, tőlem. Mielőtt válaszolsz, te sem esel neki a netnek, mert EDDIG nem hallottál róla. Én sem, pedig biztos vannak, akik szerint nagy tehetség.

"Az, hogy többé nem függsz mástól."

Szerintem is ennyi a lényeg. Sok embernek lehet nagyon fontos, hogy mindenféle partyarcokat ejtsenek ámulatba a verdájukkal és a dőzsöléssel, kokaint óhajtanak és mindenféle szart, pedig a megvásárolható egyik legjobb termék a mindennapos függés és aggódás megszűnése. Ennek nem a legjobb módja az irritáló dőzsölés – például a gengsztereket irritálhatja –, ennél többet érhet, hogy reggel kipihenten ébredsz, és van időd kényelmesen megreggelizni.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2015.01.08. 02:34:01

Attól függ, mennyi az a lottó 5-ös, mert lehet 100 millió is meg 4 milliárd is.
Előbbi esetben biztos vennék egy jobb lakást meg egy jobb kocsit a mostaninál (vagy megvenném a két idióta szomszéd lakását, és egész nyugis lenne a mostani :-), autóban mondjuk egy kisebb BMW, beleférne egy 1 éves utazás, a maradék fele meg svájci frankban elpihengetne valahol (esetleg egy részéből még saját vállalkozásként csinálnék valamit, akár azt is, amit most).

A 4 milliárd esetén már kicsit nagyobb lenne a rugalmasság, fentiek mellett ott azért leugrana a családnak (nem kicsi) is egy-egy jelentősebb összeg, pár száz milkát elrakni svájci frankban meg dollárban biztonsági tartalékként, a többivel meg az ember megpróbálna valami értelmeset kezdeni olyan területen, ami a hobbija. Ha veszít, hát veszít, van miből, ha nyer, akkor meg pár embernek jót lehet vele tenni.
Adakozni csak olyanoknak érdemes, akik tudnak is kezdeni vele valamit. Az, hogy elissza, nem tartozik ebbe a körbe, bár mondjuk egy hajléktalanok számára felállított fürdő + mosó + szárító létesítmény nem lenne hülyeség, valami olyan szekrényekkel, hogy ne tudják egymás cuccait ellopni közben.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2015.01.08. 02:41:01

@s:
Máshol sem nagyon lehet többel menni.
Amerikában nagyon jó utak vannak, meg 75 mérföldes (kb. 120 km/h) korlátozás az ország 80%-ában, ahol meg nem, ott 65 (nem egészen 110 km/h). Talán 1 vagy 2 államban 85 (kb. 135 km/h).
És a száguldozás csak a filmekben van, ha élőben megpróbálod, 2 percen belül már a seggedben villog a rendőr.
Ahol meg lehetne (Afrika egy része, ahol kb. semmilyen KRESZ nincs), ott meg út nincs hozzá.

a távoli rokon 2015.01.08. 07:46:24

Egy jelentős összeg teljesen átformálhatna. Az első dolgom az lenne, hogy felkötném az útilaput és világot látnék. Tapasztalnék, de úgy, hogy tényleg nem kell az anyagiakkal foglalkoznom. Nem luxusszállodákban eltöltött hetekre hónapokra gondolok... És miután eleget láttam, talán már lenne fogalmam arról, hogy mihez kezdjek az új, anyagi kötöttségektől mentes életemmel.;)

kasu 2015.01.08. 08:42:26

@Androsz: A különbségeket nem bolgár utazási magazinból vettem, hanem a környezetem és saját magam tapasztalataiból. Persze nincs olyan hely és helyzet, ahol mindenki maradéktalanul elégedett, problémák vannak és eltérő megítélések... mi a probléma és nekünk mi az. Javaslom beszélgess olyan emberekkel, akik szintén nem a katalógusból hallották/olvasták mégis mi a különbség. Aztán minősítsd propagandabeszédnek:-) Szó sincs a "kolbászból van a kerítés" effektusról, de nyugalom, sokkal sokkal több biztonság a megélhetésben, kevesebb rohanás és elérhető célok. Ezek nem túlzottan nagy elvárások ma sem, de itthon nagy valószínűséggel kellő anyagi háttérrel - esetleg egy nyereménnyel- bizony nagyon jól elérhető lenne. Mintha erről szólna a mi témánk. Ennek semmi köze a korrupt politikusokhoz, mitől milliárdosok a ballibesek, mitől a kormánypártiak, és az sem érdekes, hogy miért tudunk a mai gazdagodásról és miért nem tudtunk és tudunk az előző "vezetőink" mesés birodalmairól, gazdagságáról. Tudod az osztrák/német/dán/svéd stb. átlag letojja, mert nem flusztrált a maga nyomorúsága miatt.

jo.e 2015.01.08. 08:53:31

Én vennék bérletet az Anfield roadra! És ki is járnék a meccsekre.

Josagos 2015.01.08. 08:56:08

2 milliárddal meg lehet teremteni a család jövőjét, hogy ne csak én, de az utódaim se csináljanak olyat, amit nem akarnek (pl alkalmazotti munka).
Átlagosan 10% hozam érhető el ennyi tőkével, ami évi 200 MFt, ha ennek a 10-20%-át használom fel megélhetésre, akkor van 20-40 MFt-om megélhetésre. Ez akkora nagyságrend, ami egyrészt átlátható, másrészt annyira nincs irreális távolságban a megszokott jövedelmemtől, mint a nyert 2 MD.
Látható, hogy felelős gazdálkodással a 2 MD HUF nem elég egy villára vagy egy drága sportkocsira.
Ha évente 20 M Ft-ot használok csak, akkor a rokonokat is könnyen el lehet hajtani, ha pénzt kérnek, mert nem 2 MD-ról beszélgetünk, hanem sokkal kevesebbről.

EDISON 2015.01.08. 08:59:34

Nekem nem kéne 4 milliárd, elég lenne 1 is :-) A hátralévö kb 40 évemben az még így is majdnem havi 2,1 millió. A nyereményt szétosztanám kb 5 bankba - amiböl legalább 2 svájci,hogy az elsö gazdasági világparára ne bukjam az egészet. Felmondanék és soha többet nem dolgoznék, max napi 4 órát, vagy heti 2-3 napot, és csak olyan helyen ahol jól érzem magam és legalább napi 1x könnyesre röhöghetem magam. A megtakarított idömben meg megnézném az összes filmet/sorozatot amit akartam, elolvasnám az összes könyvet ami valaha érdekelt, kirándulnék, utaznék, és több idöt töltenék minden barátommal, családtagommal akikre most alig jut. Persze most lehet azt mondani,hogy ezt fillérekböl is meg lehet tenni, de az nem ugyanaz, mint havi fix 2 milliós "nyugalommal", saját lakásban, azzal a tudattal hogy 2 év múlva is azt veszek le a boltok polcáról amihez kedvem van... Ès a legjobb: mindezt végtelen idövel :-)

s 2015.01.08. 10:09:51

@Androsz: Tiszteletet kapsz. Azt itthon azért nem kapod meg, mert akiknek itt sok pénzük van, azok többnyire egyáltalán nem tiszteletre méltók. (lázár, simicska, mészáros) egy csomó közpénztolvaj geci, akik miatt azoknak az érdemeit is elvitatják, akik maguktól jutottak valamire. Itt most nem a lottó ötösre gondolok. Az nem érdem, hogy eltalálsz öt kibaszott számot. Az érdem, hogy egy élet becsületes, szorgalmas munkájával jutsz valamire. Elmondom mi lesz. Ezeknek az embereknek a pénzét el fogják venni, hogy a csomó alkoholista tanulatlan lógós baromnak odaadják - mert ezek vannak többen, és tudod, a demokrácia a többség uralma. Azért veszi el a kormány, mert neki egyszerűbb így hatalmon maradni, mint keresztülvinni a valódi társadalmi igazságosságot.

Elmennék, ha tehetném. Elmennék egy olyan országba, ahol ezek a dolgok már rendben vannak régóta. Ahol nem kell magyarázkodnod, ha van valamid, mert tudják, hogy ahhoz nem juthattál hozzá könnyen. Mert nincs ekkora kibaszott állami korrupció, mint itt. Van nyilván ott is valamekkora, de Magyarország hivatalos államformája a korrupció.

s 2015.01.08. 10:11:05

@bandinyúl: Tudsz valamit. Amit sajnos én is tudok.

s 2015.01.08. 10:13:23

@pythonozok: Akkor neked minden héten van egy kettesed. Ez volt a jó hír. A rossz az, hogy soha nem lehet még elméletileg sem ötösöd.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.01.08. 12:01:37

@kasu: Az általam, úgymond, kifogásolt szó az volt, hogy "mindennapos". Vagyis hogy az általad ecsetelt életmódi élmények nagyjából az emberek felének szinte automatikusan megadatnak. Ezt vitatom. Az otthonteremtés rendben van, ez nálunk az elmúlt két évtizedben jóval nehezebbé vált, viszont sokat emlegetett tény, hogy nyugaton rengetegen laknak bérlakásokban, míg itt az ember megvenni próbálja a lakást. Többféle gyakorlati oka is van a mi nagyravágyó és bizonyára korszerűtlen elképzelésünknek. A gyerekkoromban nem létezett az a fogalom, hogy hajléktalan. Nemcsak a híradóban, hanem a felnőttek közötti beszélgetésekben sem.

A biztonság nekem a vagyonom, épségem, életem biztonságát jelentette, amiben mi itthon az európai középmezőnyben lehetünk, és nyugaton – hagyjuk az amerikai mesefilmeket – sokfelé hallott módon vannak ebben problémák.

A vagyoni biztonság, a jövő biztonsága mindennapos lenne? Vitatom. Ha egy ember elveszti az állását, azonnal veszélybe kerül a megélhetése. És a kölcsönei törlesztése is, mert ne feledjük, hogy sokfelé attól van az a kis jómód, hogy tartozásokba verik magukat az emberek, életmódszerűen. Amiben elég egy botlás, és eltűnhet az életed, rossz esetben. Én észben szoktam tartani a rossz esetbeneket, ilyen vagyok.

Nincs kétségem, hogy a fentiek nálunk is élvezhetők, és persze külföldön is, csak pénz kérdése. Én is ezeket az előnyeit élvezném a több pénznek, és néhány milliónyi nyeremény már jelentős változást tudhat hozni egy mértéktartó életbe. Ismerek olyan idős férfit, aki gondolt egyet, és az összekuporgatott pénzéből végül vett egy luxusjellegű autót. Használhatták volna jobban is a pénzt, de a férfi ezt érezte a legfontosabb vágyának, ezek szerint. Te és én másképp gondoljuk, mások pedig amúgy.

Akik egyébként azt pedzegették, hogy akinek sok pénze van, az költekezni kénytelen, azoknak eléggé igazuk van. A pénzforrások tulajdonsága, hogy gyorsan elapadhatnak. Márpedig aki tényleg SOK pénzt birtokol, annak ügyelnie kell a forrásokra. Egy meggazdagodott sportoló, énekes és egyéb világsztár a hírnévből él, a hírnevet pedig sokba kerül fenntartani. Ha valaki a Velvet olvasói számára érdektelen, az nem fog több pénzt keresni azzal, hogy van, ezért szórni kell a pénzt, hogy a Velvet olvasói megbeszélhessék, mennyire elszórja a pénzt hülyeségre, de jó lenne nekem is. Szemlátomást megvan a módja annak, hogy a média, nyilván megfelelő összeg folyósítása nyomán, hetente közöljön velem valami teljesen fölösleges tudnivalót a híresség szintjén kapaszkodó sztárról, nehogy a Velvet olvasói megfeledkezhessenek róla békességben. Ez bizony sokba kerülhet.

@s: "Tiszteletet kapsz."

Az eredeti kérdésem úgy szólt, ugye, hogy mit vásárolhatsz meg külföldön, ami itthon nem kapható. A tisztelet, hát ez elég kétes. Aztán elmondod, hogy ahhoz nem elég a lottóötös. Szerintem sem.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.01.08. 12:11:47

@s: annyiba kerül egy szelvény, amennyit a kettes fizet? :)

s 2015.01.08. 12:41:04

@Androsz: "mit kapsz a pénzedért odakint, amit méltányos bánásmódnak tekintenél"

Buta vagy.

s 2015.01.08. 12:43:59

@pythonozok: Csak a rendkívül optimista emberek játszanak egy szelvénnyel. Elméletileg az is pont elég lenne ugyan, de egy család azért kitölt négyet - ötöt. Az 225 forintjával számolva kitesz egy átlagos méretű kettes találatot.

kasu 2015.01.08. 13:05:19

@Androsz: Semmi nem adatik meg automatikusan. Viszont sokkal természetesebb és elérhetőbb. Bérlakásokban pedig azért laknak pl. Németo.ban, mert sokkal többet költöznek és mindenhol kb. azonos szinten képesek otthont teremteni. Ez is biztonság... A magyar élete célja és fő produktuma a saját ház, esetleg egy lakás... ettől kezdve nem költözhet, röghöz házhoz kötött. Ez egy sajátosság.
Tehát nem a kinti "nyomor" az oka a bérlakásnak.
Hajléktalanok voltak és lesznek. Az átkosban is voltak, csak mélyen kussoltak róla.
És még egy: bizony a munkanélkülivé válás mindenhol nagy baj. De azért figyelj csak oda, hogy az átlagos munkanélküliség 3-6 hónap nyugaton... nálunk azért nem így van, sokan ha kikerültek, soha nem jutnak vissza. Nem képezhetők, az idősebb itthon le van írva... Hihetetlen kiszolgáltatottak,zsebbe fizetnek, ha fizetnek és így tovább. A nyugdíj pocsék, fizetésből megélni is rohadt nehéz sokaknak. Azért ezt látni kell. De nem ez a lényeg, hogy ott jobb-e, mint itthon, hiszen tudjuk, hogy esetleg jobb, sokan hazát és mindent cseréltek, mert van perspektíva, tisztes fizetés, megélhetés. Nem vagyok elvakulva, mehettem volna, mehetnék, mégis itthon gondolom a helyem és a gyermekeimét is...
A téma a lottó nyeremény, az ölbe behullott nagy pénz! Persze, hogy biztonság, ha teli a párnahuzat!! Biztonságot ad jelennek, jövőnek. Különben meg mindenhol jó egészségesnek, gazdagnak és fiatalnak lenni. Ja kérem, úgy könnyű!

Mr. Közbiztonság Szilárd 2015.01.08. 13:05:53

@Josagos:
Hol kapsz 10%-os hozamot a pénzedre?
Mert olyan valutában, amibe érdemes befektetni, sehol.

s 2015.01.08. 13:16:09

@Mr. Közbiztonság Szilárd: Nyilván nem pénzben van. Egy jól összeállított részvény portfólió simán hoz ennyit, még többet is.

Josagos 2015.01.08. 13:36:00

@Mr. Közbiztonság Szilárd:

www.kiplinger.com/tool/investing/T041-S001-top-performing-mutual-funds/index.php

valutában nem fektetsz be, devizában legfeljebb. Ráadásul ha veszel egy kötvényt, akkor mindegy, hogy milyen devizából vetted, neked kötvényed van, amiért bármilyen devizát vehetsz....

A hozamok nem egy évre szólnak, de a pénzpiaci termékek értéknövekedése meghaladja a gazdaság növekedését, azaz gazdagszik akinek elég sokféle ilyesmije van. A 10% nem irreális, de lehet rossz év, amikor -30%. Ezért is nem nyúlkálunk a tőkéhez, nem veszünk házat meg sportkocsit belőle, pláne nem adjuk a rokonoknak.
Ha gazdag vagy és valaki pénzt kér tőled kölcsön, vagy ajándékba, egyetlen kérdést kell magadban feltenni: "What's in it for me?", azaz mi a jó nekem ebben? És ha ezt nem tudod számszerűleg megindokolni, nem célszerű adni.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.01.08. 15:22:42

@Androsz: "Akik egyébként azt pedzegették, hogy akinek sok pénze van, az költekezni kénytelen, azoknak eléggé igazuk van. A pénzforrások tulajdonsága, hogy gyorsan elapadhatnak. Márpedig aki tényleg SOK pénzt birtokol, annak ügyelnie kell a forrásokra. Egy meggazdagodott sportoló, énekes és egyéb világsztár a hírnévből él, a hírnevet pedig sokba kerül fenntartani. Ha valaki a Velvet olvasói számára érdektelen, az nem fog több pénzt keresni azzal, hogy van, ezért szórni kell a pénzt, hogy a Velvet olvasói megbeszélhessék, mennyire elszórja a pénzt hülyeségre, de jó lenne nekem is. "

Érdekes, amit írsz, mert van az a szintje a sztárságnak (mondjuk egy Madonna vagy Brad Pitt szint), anyagilag értve, ahol már vígan meg tudna élni a pénzéből akkor is, ha 300 évig élne, és soha többet egy szalmaszálat se tenne keresztbe. De ha a sztárság fenntartása fontosabb, akkor persze, hogy szórni kell a pénzt. És ezzel megint visszakanyarodtunk a prioritásokhoz, és a társadalmi nyomáshoz: egy "sztár" csak akkor érdekes, ha szórja a pénzt, tehát ha én "sztár" akarok lenni, akkor nekem is szórnom kell. A teljesítményem nem számít (még ha nekem az is a fontos valójában), csak az életvitelem miatt lehetek érdekes.

_Wasp_ 2015.01.09. 00:04:55

@Hujber Tünde: megpróbálom neked egyszerűbben megfogalmazni:

"Floyd Mayweather ismertségét pedig ne keverjük össze a Biblia ismertségével."
a sportolók között ma van annyira ismert Mayweather, mint a könyvek között a Biblia, és lényegesen többen nézik az előbbit a többi sportolóhoz viszonyítva, mint olvassák az utóbbit más könyvekhez viszonyítva.

Azt ugyan értem, hogy a cikk nem az említett bokszoló kvalitásairól szól és végképp nem szeretném az emberiségre gyakorolt hatását a bibliával összevetni, de nem is ez a mondanivalóm.

Úgy vélem, mindenki arra költi a pénzét amire akarja, a többi embernek ebbe nincs beleszólása. Ha valaki sportkocsikra, kokainra és kurvákra költi, lelke rajta. Ha valaki jótékonykodik belőle, ám legyen. Különösen így van ez, ha a világ legjobbja vagy valamiben, és ezzel kerested a pénzed.

Más zsebében vájkálni sajnos honfitársaimra szégyenletesen jellemző dolog, mi sem szemlélteti ezt jobban, mint ez a blogbejegyzés és az itt lévő fórumozók.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.01.09. 08:49:50

@_Wasp_: Én viszont úgy gondolom, hogy nem akarom olyan embernek adni a pénzem, - akár csak annyival hozzájárulni a felemelkedéséhez, celebségéhez és így a jólétéhez, hogy megnézem egy meccsét élőben, vagy a tévé előtt ülve megnézem a reklámot, ami két meccse között megy - aki azt sportkocsikra, magánrepülőkre, esetleg drogokra és kurvákra költi, majd ezen javak birtokában esetleg kijelenti, hogy én egy lúzer vagyok, mert nekem nincs Vuitton-táskám, esetleg csak annyit is érek, amennyit érhet egy ember pénz nélkül.

Ha az ember elér egy bizonyos igen magas szintet anyagilag, akkor az már kötelezi őt, hogy azzal a pénzzel valami hasznosat csináljon. 16 Lambót beállítani a garázsba nem hasznos, sőt megkockáztatom, hogy még gazdagék között is értelmetlen dolognak számít. A 16 Lambó árából nyitni egy iskolát Afrikában (vagy kettőt), vagy valami hasonló dologban gondolkodni már közelebb van a hasznossághoz. Nem azt kérném Mayweathertől sem, hogy a megkeresett dollármilliót az utolsó centig költse iskolára ő maga pedig éljen kenyéren és vízen.

Ha Mayweather csak azért lett sportoló, hogy aztán Lambókra költhesse a pénzét, akkor én inkább sajnálom őt, mint bálványozom - és bosszankodom, hogy az a rengeteg pénz, amit ő megkeresett, mehetett volna sokkal jobb helyre is, egy olyan ember kezébe, aki tud is vele kezdeni valami értelmeset. A Mayweather-gondolkodású emberek kezébe vagyonokat adni pazarlás, sőt, ha az egész emberiség jólétét nézzük, már-már hűtlen kezelés.

Szívesebben nézném annak a Brownnak a meccseit (ha még játszana), akit szintén belinkeltem a cikkbe. Elolvastad azt a cikket? (de itt a róla szóló wikicikk is: en.wikipedia.org/wiki/Jason_Brown_%28American_football%29)
süti beállítások módosítása