A kevesebb az új több

Csak egyszerűen!

Csak egyszerűen!

4 egyszerű tipp a lomtalanítás elkezdéséhez

2014. június 16. - Hujber Tünde

Mint tudjátok, kb. 3 hete útjára indítottam egy kihívást: szabaduljunk meg együtt 100 tárgyunktól 1 év alatt (pontosabban december 31-ig). A kihívásban 3 játékos számára kilátásba helyeztem egy ingyen fair trade kávézást/teázást velem valahol Budapesten, 2015 januárjában. A 3 vendégemet azok közül választom ki, akik végigcsinálják velem ezt a programot. A ti listátokat kommentben vártam az én listáim alatt. Hát, eddig még egyetlen listát sem láttam tőletek.

 Először arra gondoltam, hogy valószínűleg nem elég vonzó a nyeremény, de ezt elvetettem, mint lehetetlenséget. :) Inkább azt látom problémának, hogy nagyon nehéz - főleg érzelmileg - megszabadulni a felesleges tárgyainktól, vagy egyszerűen olyan sok van belőlük, hogy nem tudjuk, hol is kezdjük el. Most néhány apró jótanácsot adok nektek ez ügyben, segítségükkel talán megjön a kedvetek a játékhoz. Még van idő bekapcsolódni, hiszen még csak június van!

#1 Kezd bárhol! A bárholt úgy értsd, hogy bárhol. Menj ki a konyhába, és hozd ki onnan azt a tárgyat, amit a legeslegjobban utálsz kerülgetni, pakolni, takarítani mert ronda, mert soha nem használod, vagy bármilyen egyéb ok miatt. Én így szabadultam meg a csúnya kék kancsó alakú termoszomtól és egy csatos befőttesüvegtől. Mindkettőt adományboltba vittem el. Ezután menj a könyvespolcodhoz: melyik a legkevésbé kedvelt/soha nem olvasott könyved? Ki vele! Menj az ékszereidhez! Melyik a legcsúnyább, legdivatjamúltabb, melyik anyagára vagy allergiás? Én a fémeket nem bírom, ezért nem is nagyon van olyan ékszerem, ami fémből van. De ha lenne, elajándékoznám. Menj a dísztárgyaidhoz! Garantálom neked, itt található a legtöbb haszontalanság. Persze, nem feltétlenül kell adományba adnod a 100 éves herendi vázát, ami valószínűleg egy kisebb vagyont ér, de ha nem tetszik, nem illik a lakásodba, miért ne adnád el? A télapóba öltött rénszarvasokról, éneklő halakról, zselégyertyákról (fúj) nem is beszélve? A szekrény alja tele van nem használt ruhákkal, amiket már tavaly el akartál vinni a Vöröskeresztbe? Itt a remek alkalom!

#2 Dobd ki a duplikátumokat! Minek két ugyanolyan váza, főleg, ha egyiket sem használod? Miért van 3 komplett 12 személyes étkészleted, ha a családod csak négy tagú és sosem hívsz vendégeket? 45 konyharuhád? 6 táskád?... Ki a felesleggel!

#3 Ki a rondaságokkal! Dobj ki mindent, ami nem tetszik, nem is praktikus és nem is használod!

#4 Dobd ki a szemetet! Most! Te is gyűjtöd a szekrény tetején az üres dezodoros flakonokat, parfümös üvegeket, mert "szépek"? Az üres tejfölöspoharakat, mert jók lesznek palántázni majd egyszer valamikor? A parafadugókat, mert ... ki tudja miért? Ki velük, de azonnal!

Ha ezeken a pontokon végigmész, talán meg is lesz a 100 tárgy, amitől meg kell szabadulnod. És ekkor még el sem kezdtél szisztematikusan lomtalanítani, hanem csak azoktól a dolgoktól szabadultál meg, amik szem előtt vannak!

Remélem, most már könnyebben be tudsz kapcsolódni a játékba, ne feledd, három jól megérdemelt ingyen fair trade kávé vagy tea várja a gazdáit! :)

Előzmények:

A felhívás a közös játékra
Az első lista: 1-21
A második lista: 22-34

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr786303523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zpequino 2014.06.16. 12:06:58

Melyik a legkevésbé olvasott könyved? Ne haragudj, de ez mekkora hülyeség már?
A szüleim fiatalkoruk óta egész szép kis könyvtárat raktak össze, és lehet, hogy nem bújták minden este Platóntól az Államot, de egyáltalán nem baj, ha ez megvan bárkinél. Ha ők kihajigálták volna ezeket 25 éve, akkor én fiatalkoromban nem tudtam volna.levenni a polcról olyan könyveket, amiket senkinek nem árt elolvasni.

olimpiam 2014.06.16. 12:51:47

én folyamatosan ezt teszem, azt gondolom az elmúlt két évben kiszórtam kb 50 darab tárgyat. nem volt nehéz, középiskolás dolgaim is voltak benne.
azt hiszem írok erről majd egy hosszabbat ide.
örülök, hogy rátaláltam erre a blogra:)

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2014.06.16. 13:07:26

@zpequino: Részben igazad van, részben nincs. Egyrészt vannak olyan _értékes_ művek, amiket én sem dobnék ki. Másrészt vannak olyan _értéktelen_ művek, amiket legszívesebben máglyára vetnék. :) Az értékes/értéktelen azonban nem mindig az éppen uralkodó kánon szerinti értékítéletet jelenti, lehet, hogy csak személyes ízlést. Biztos vagyok benne, hogy akinek meg van otthon Platón műve, az kétszer is meggondolja, hogy kidobja-e. Akinek viszont csupa ponyvából áll a könyvtára, lehet, hogy gyorsan rá tudja szánni magát, hogy megszabaduljon egy részétől.

Harmadrészt pedig: mindenhol van könyvtár, nem feltétlenül szükséges otthon 5000 kötetet raktározni. Nálam többet kevés ember olvas, de az enyémnél kisebb saját könyvtára is kevés embernek van. :) A helyhiány rászorítja az embert, hogy csak a számára fontos műveket tartsa kéznél. Sajnos azonban az ajándékozók általában nem az én preferenciáim alapján adnak nekem könyvet, kivéve, ha kifejezetten kérem valamelyiket.

opati666 2014.06.16. 13:50:20

Ha három kiló arany lenne a nyeremény, akkor se foglalkozna ezzel a dologgal senki sem. Miért? Mert akkora nagy baromság ez az egész, mint ide Vlagyivosztok...

bastian 2014.06.16. 16:34:00

Pár hete volt lomtalanítás, iszonyú mennyiséget hordtam le és alig látszik a lakáson :)).

A legtöbb könyv már megvan elektronikus formátumban. Hagyományos könyvet csak ajándékba vettem az utóbbi 5 évben, úgyhogy simán kidobok (majdnem) bármilyen könyvet. Soha nem lehetne akkora "könyvtáram" hagyományosból, mint elektronikusból Persze egyesek mondják, hogy a papír, az más, mert "szaga" van, meg "zizeg", stb... Nekem a tartalom a fontos, nem ilyen külsőségek.

A gond, hogy sok mindent nem lehet/szabad/illik csak úgy kidobni. Elektronikus dolgokat, egyéb káros anyagokat tartalmazó termékeket, arra meg kinek van ideje, hogy ezekkel járja autóval a várost, valami "lerakatot" keresve. Így marad az egyet-egyet "elejtve" kidobó módszer, ami sokáig tart. Azt lehet haladni, ha valaki kitartó.

Szerintem jó ötlet mindenki számára, mert megfulladunk a tárgyakban, amiket csak megszokásból, értelmetlen ragaszkodásból tartunk meg, pedig ez csak mentális defekt :).

keresztyén szellemiségű strihkurva (törölt) 2014.09.28. 03:17:26

Vöröskeresztből engem elzavartak, amikor sok száz örökölt ruhát akartam adományozni, helyette a pénzadományt erőltették volna
mondtam, hogy ruha, teljesen jó állapotúak, sok száz darab... de ők nem foglalkoznak ilyenekkel, de inkább adjak nekik pénzt

úgyhogy szétvagdostam és kidobáltam a ruhákat, hogy még a hajléktalanok se használhassák
azóta leszarom az adományozást, segélyezést, szegény-beteg-nyomorult kutya és gyerekmentő alapítványokat

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2014.09.28. 13:23:20

@keresztyén szellemiségű strihkurva: Hallottam én is ilyen történeteket, sajnos. :( Ezért is vittem pár ruhát adományboltba, de ha nagyon jó állapotúak, akkor apróhirdetéses oldalon is érdemes velük próbálkozni.
süti beállítások módosítása