A kevesebb az új több

Csak egyszerűen!

Csak egyszerűen!

Mennyi az egy darab?

2015. január 26. - Hujber Tünde

Egy kedves olvasómtól, Zolitól kaptam egy levelet, miszerint ő szívesen beszállna a Kihívás 2015-be, de nem tudja mennyi az "egy darab". Konkrét példát is hozott: a Rubik-kocka egynek számít, vagy ha szétszedjük, akkor minden kis kockája külön-külön darabnak? Merthogy ő, a levélíró, szereti szétszedni a dolgokat...

Ez egy nagyon érdekes kérdés - nem feltétlenül a Rubik-kocka kapcsán, mert az szerintem 1 darab, akárhány kis kockára is szedjük szét - hanem úgy általában. Így hát alkottam pár apró szabályt, amit figyelembe kell venni a Kihívásnál.

Ha nem emlékeznél: a Kihívás 2015-ben 1 év alatt 100 felesleges tárgyadtól kell megszabadulni. Részleteket és a nyereményt a linken találod.

1. Csak olyan tárgy számít bele a Kihívásba, amit nem pótolsz. Tehát hiába dobod ki a hűtőgéped, ha veszel helyette másikat, akkor nem számít. A Kihívás célja, hogy összességében kevesebb tárgyad legyen.

2. Az 1. pontban foglaltak szerint tehát a napi fogyóeszközök kidobása (pl. ételeké) nem számít még akkor sem, ha megfogadod, hogy soha többet nem eszel ananászt.

3. Szétszedhető tárgyak (pl. Rubik-kocka, kávéfőző, stb) egynek számítanak akkor is, ha az utolsó kockáig vagy az utolsó csavarig szétszeded őket.

4. Gyűjtemények egy darabnak számítanak (pl. Kindertojás-játékok), de ha kisebb részletekben adod el őket, ajándékozod el vagy dobod ki, akkor számíthatnak többnek. Pl. Van 250 db kindertojás-játékod, és abból egyszerre megszabadulsz 15 darabtól, majd a következő héten még 33-tól, akkor az összesen 2 darabnak (2 tételnek) számít.

5. "Apróságokat" lehet egynek számolni. Én például a tavalyi Kihívásban találtam egy csomó régi múzeumi, színházi belépőegyet, egyben kidobtam, és 1 darabnak számoltam a listámban.

6. Egybetartozó darabok (ha még mindkettő megvan, és egyszerre akarsz megszabadulni tőle), egynek számít, pl. telefon és töltője

És végül egy jó tanács, szintén Zoli levele alapján: ha másokkal együtt laksz, figyelj rá, hogy mások holmiját soha ne dobd ki! Ha úgy gondolod, hogy túl sok személyes holmijuk van, vedd rá őket, hogy szálljanak be a Kihívásba! Közös tulajdonok (pl. bútorok) esetében pedig közös döntést hozzatok, már csak a családi béke érdekében is...

Van esetleg ötleted arra, hogy mit kellene még figyelembe venni a Kihívásnál?

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr227105811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása