A kevesebb az új több

Csak egyszerűen!

Csak egyszerűen!

Így készíts költségvetést 2015-re! 7. rész

2014. december 23. - Hujber Tünde

Már tényleg majdnem a végén vagyunk a költségvetés-készítésnek. Az első részben számba vettük a bevételeinket, majd utána következtek a kiadások, csoportosítva. Ma olyan kiadásokkal foglalkozunk, amit lehet, hogy be lehetne illeszteni valamelyik csoportba, lehet, hogy nem, ezért inkább külön tárgyaljuk őket.

7. rész: Kiadások - vegyes kiadások

HITELFELVÉTEL

Először foglalkozzunk kicsit még a hitelekkel és kölcsönökkel. Előfordulhat, hogy valamelyikre szükséged lesz. Az egész költségvetés-készítés célja (többek között), hogy ne kelljen mindig mindenre hitelt felvenned a telefonvásárlástól a villanyszámla kifizetésig. Ennélfogva nem jó, ha ilyen ad hoc jellegű hitelekre van szükséged. Bár, ha rendszeresen rá vagy kényszerülve, hogy ilyenekkel élj, akkor akár be is tervezheted őket, de ahogy írtam, nem ez a cél. A cél az, hogy ezektől a hitelektől minél hamarabb megszabadulj: nem csak hogy visszafizesd őket, de ne is legyél rájuk kényszerülve a jövőben.

Vannak azonban esetek, amikor mégis hitelre van szükséged. Lakásvásárlást ma nehéz hitel nélkül elképzelni még akkor is, ha használt lakásról van szó. Szerencsére autók esetében a használtak jóval olcsóbbak is lehetnek az újaknál, így érdemes inkább azokat venni, és ahhoz talán hitel sem kell.

Mihez kellhet még hitel? Komplett lakásfelújításhoz. Bár itt is meg kell jegyeznem, hogy a lean menedzsmentből ismert TPM-et alkalmazva lehet, hogy jóval olcsóbban ki lehetne hozni a lakásunk, házunk felújítási költségeit, mert egyáltalán nem kötelező megvárni, amíg a házunk ránk dől, és akkor nekiállni felújítani. Erről a TPM-ről jövőre lesz külön cikk itt a blogon, most nem mélyedek bele. 

Hitel kellhet még az iskolai tanulmányokhoz. Itt külön hangsúlyoznám a tanulmányok szót, ha értitek, mire gondolok. :)

A lényeg: már most gondold át, milyen hitelre lesz szükséged jövőre. Kezdj el érdeklődni a bankoknál, nézd át a honlapjaikat, böngéssz pénzügyi oldalakat, használj hitelkalkulátort, tanulmányozd a szakkifejezéseket, és ha oda kerülsz, feltétlenül jól olvasd át a hitel feltételeit! Ha pedig felvetted a hitelt, mondjuk augusztusban, akkor ne felejtsd el beírni a költségvetésedbe, hogy szeptembertől törlesztőrészletet kell fizetned!

TANULMÁNYOK

Beszéljünk még egy kicsit a tanulmányokról is. Nem csak a gyereked egyeteméről lehet itt szó, de a TE tanulásodról is. Tervezel-e valamilyen iskolát, tanfolyamot? Szakmát akarsz tanulni vagy nyelvet? Továbbképzésre akarsz menni? Konferenciákat, fizetős workshopokat látogatni? Szakkönyveket vennél? Egyik sem olcsó mulatság, ezért érdemes őket betervezni a költségvetésbe. Ne felejtkezz el arról, hogy nem csak tandíj és részvételi díj van, de lehet, hogy fizetni kell a könyvekért, jegyzetekért, ellátásért és még el is kell utazni a helyszínre, akár többször is. Speciális felszerelés is kellhet: munkaruha, munkacipő.

LAKÁSKIADÁS

Ez egy nagyon fontos terület. Már nem neked, ha bérelsz, hanem neked, ha kiadsz. :) Saját bőrömön (mint bérlő) tapasztaltam, hogy a lakások kiadói nem mindig szeretnek költeni a lakásra. Pedig azzal pontosan ugyanazok a kiadások járnak együtt, mint azzal a lakással, amiben laknak - kivéve a rezsit és a napi kiadásokat. Szükség lehet nyílászárócserére, fűtéskorszerűsítésre, beázás javítására, ha a lakás vagy a ház bútorozott és gépesített, akkor a bútorok és gépek javítására, cseréjére. Ezek egyike sem elhanyagolható, és főleg nem elhagyható. Egyszóval a lakáskiadásból származó bevétel nem arra van, hogy annak 100%-át elköltsük nyaralásra, hanem bizony abból kell fedezni ezeket a bosszantó kiadásokat. És nem mindig a lakó okozza a problémákat, nem lehet mindent a kaucióból fedezni. Ha nyűg a lakást fenntartani, nem szeretünk vele foglalkozni, nem is értünk hozzá, időnk sincs rá, akkor mindenkinek jobb, ha eladjuk. De ha magunkra vállaltuk, akkor a saját lakás mellett a kiadott lakásra is csinálni kell éves költségvetést! Ehhez érdemes figyelembe venni a lakó véleményét, észrevételeit, elvégre ő lakik a lakásban, ő látja, mi milyen állapotban van. Persze nem árt, ha megfelelő lakót választunk.

Mint bérlő, tehát vannak olyan kiadások, amiket nem tudunk a saját költségvetésünkbe beilleszteni, mert nincs rájuk semmilyen ráhatásunk. Hiába látjuk és érezzük, hogy az ablakon befúj a szél, ha a tulajdonos nem akarja kicserélni, és nekünk sem hagyja, hogy kicseréljük (például nem engedi "lelakni" az ablakcsere költségeit), akkor nincs mit tenni: keresni kell egy másik lakást.

 

 

Ezzel tulajdonképpen végére is értünk - volna - a költségvetés-készítő minitanfolyamunknak, ha nem merülne fel az a kérdés, hogy jó-jó, felírtuk, mire kell költenünk jövőre. De mi van akkor, ha a bevételeink nem fedezik a kiadásokat? Vagy fedezik, de mi félretenni is szeretnénk? Így hát a következő részben, ami 28-án következik, arról lesz szó, mit is kezdjünk ezzel a hatalmas adattömeggel, amit szorgos hangyaként összehordtunk itt az elmúlt majdnem 1 hónapban?

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr766997233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása