A kevesebb az új több

Csak egyszerűen!

Csak egyszerűen!

Így készíts költségvetést 2015-re! 2. rész

2014. december 04. - Hujber Tünde

Az előző részben elkezdtük megalkotni a 2015-ös évre szóló családi költségvetésünket. Az első rész arról szólt, hogy hogyan vedd számba a bevételeid és a megtakarításaid.

A mai második részben elkezdjük összeírni a kiadásokat. Az olyan alkalmi kiadásokra koncentrálunk, amik nem tartoznak a rezsihez.

2. alkalom: Kiadások - rezsihez nem tartozó alkalmi kiadások

Ebbe a körbe tartoznak a hobbira, ünnepekre, szórakozásra és saját magunkra kiadott összegek.

Tudom, most megint azt mondod, hogy neked ilyen kiadásaid (főleg a szórakozási oldalon) nincsenek, mert nem telik rá. Ennek ellenére azt mondom: költesz rá.

Először is azt kell tisztázni, mit értünk szórakozás alatt? A hétvégi bulizást? A színházbérletet? A hobbinkra szánt pénzt? Mindezt együtt! Minden olyan kiadás ebbe a rovatba kerül, ami a szabadidő eltöltésével kapcsolatos, de nem kimondottan tanulás.

Ha excelben vagy füzetben dolgozol, nyiss egy újabb lapot/fület, aminek a Kiadások nevet adod. Egymás alá írd be az alábbiakat:

TAGDÍJAK

* Ide írj be minden egyesületet, szervezetet, külön-külön sorba, aminek a tagja vagy és tagdíjat kell fizetni. Én például 2 egyesületnek is tagja vagyok. Ide jöhetnek tehát a horgászegyesületek, mindenféle Baráti Körök és egyéb, tagdíjat elváró szervezetek is.
* Ide kell beírnod minden egyéb, tagdíjjal járó jogviszonyt is. Ez hülyén hangzik, de ide tartozik pl. a könyvtári tagdíj.
* Tagdíjat hálaistennek csak évente 1x kell fizetni, ahhoz a hónaphoz írd majd be a konkrét összeget, amikor be kell majd fizetned. Én például könyvtári tagdíjat januárban fizetek.

ELŐFIZETÉSEK

* Ma már ritkaságszámba megy, de előfordulhat, hogy előfizetsz újságra, magazinra. Magazinonként külön sorba írd fel őket az előfizetési díjjal együtt. Szintén évente 1x fizetendő.
* Ha vannak internetes előfizetéseid, azokat is külön sorokba írd fel. Itt persze nem az internetelőfizetésre gondolok, hanem arra, ha valamilyen honlapon, játékoldalon veszel valamilyen prémium szolgáltatást, amit előfizetésként kell értelmezni.
* Furcsán hangzik, de ide írd be a bérleteid is: operabérlet, színházbérlet, fitnesszbérlet, jógabérlet, stb. Ha jobban belegondolsz, valamilyen szinten ezek is előfizetések. (A BKV-bérlet nem ide jön!)
* Ha nem előfizetésként, hanem újságosnál darabonként veszed meg az adott magazint, akkor havi bontásban írd be, hogy abban a hónapban mennyit költesz rá.
* Ha nincs színház/opera/fitnessz bérleted, de mégis rendszeresen jársz oda, nem csak alkalmilag, akkor szintén havi bontásban írd be az erre szánt pénzt.

HOBBIK

* Tulajdonképpen már az előzőek is a hobbi kategóriába tartoztak, de ebben a rovatban arra gondolok, amikor a hobbidnak valamilyen fizikai megjelenési formájáért fizetsz. Pl. imádsz varrni, ebben az esetben be kell tervezned a kiadásaid közé az anyagok, cérnák, szabásminták, tű, olló stb. árát is. Vagy ha rendszeresen kirándulsz, akkor ide tervezd be az utazás és helyi étkezés, térképek és az egyéb felszerelés (beleértve a spéci túraruhák és cipők) árát. Fotózol? Ebbe a rovatba kerülnek az objektívek, állványok, akksik, szűrők és minden ami kell hozzá. Vagyis ide jön minden kiadás, ami a hobbiddal kapcsolatos, de nem tagdíj és nem előfizetés. A legegyszerűbben úgy tudod kiszámolni, ha megnézed, tavaly és idén mennyit költöttél rá, átlagolod a 2 év között, és arányosan elosztod 12 hónapra. Ilyenkor jön jól a háztartási napló - ha van -, amiből ezeket az adatokat könnyen ki lehet olvasni.
* Ha úgy gondolod, hogy a hobbidhoz te már mindent megvettél (pl. komplett spéci horgászfelszerelésed van), és semmit nem akarsz hozzá vásárolni jövőre, akkor csak az egyéb, hobbihoz tartozó kiadásokat írd fel, pl. horgászásnál a csali árát, vagy ha el kell utaznod a horgászáshoz, akkor az utazási költségeket (a horgászbérlet az előfizetésekhez vagy a tagdíjakhoz jön)
* Vigyázz! A nyaralási költségek nem ide jönnek, mert az nem hobbi - ha csak évente arra az 1-2 hétre utazol el, amikorra szabadságot kapsz. Ha ennél többször utazol, tényleg hobbiként tekintve az utazásra, akkor ide kell beírni azt is.

ALKALMI SZÓRAKOZÁS

* Végre elértünk oda, amit a nagy többség a valódi szórakozásként értékel: a bulik, görbe esték költségeihez. Az előző három rovatban a többé-kevésbé rendszeresen felmerülő szórakozási költségeket vettük számba. A görbe esték vélhetően nem rendszeresek nálad. Próbálj visszaemlékezni, tavaly és idén hányszor csaptál ki a hámból, és milyen összegben.
* Ide írd be az olyan hétvégi programokat is, amiket alkalmi jelleggel látogatsz és fizetsz, és nem nagyon lehet rájuk előfizetést (azaz bérletet) venni: fesztiválok, múzeumbelépő, mozijegy, egyéb nem rendszeres rendezvények (koncert, sportesemény stb.) Ne felejtkezz el róla, hogy ezeknek nem csak belépőjegy, de utazási és szállás/étkezés költsége is lehet. Ha előre tudod, hogy milyen eseményeket akarsz meglátogatni jövőre, (Budapesti Tavaszi Fesztivál, Sziget, Művészetek völgye, stb.), próbáld már most kideríteni, mennyibe fognak kerülni! Ilyen adat híján írd be, hogy mennyibe kerültek idén ill. mennyit költöttél rájuk
* Naná, hogy be szoktál ülni a barátokkal kávézni, sörözni, a csajokkal ötyézni. Nagyjából azt is tudod, hetente hányszor, mekkora összeget költesz ezekre. 
* Ne felejtkezz el a rendszeres éttermi vacsorákról sem.

GYEREKEK SZÓRAKOZÁSA

* Nem csak te szórakozol, a gyerek is. Ebbe a rovatba jöhet a gyerekkoncert, játszóház, hétvégi családi nap, állatkert (ha van állandó bérletetek, akkor az az előfizetések közé jön!), sportnap, stb. Ne felejtkezz el az utazási és szállás/étkezés költségekről!

Ha kihagytam volna valamit, nyugodtan írd be!

Most pedig jöjjenek az ünnepek. Az ókorban, középkorban az olyasmi, hogy "szabadidő" nem nagyon volt értelmezhető. A tulajdonképpeni szabadidőt és szabadságot pótolta a rengeteg ünnepnap, ami gyakorlatilag az egyetlen lehetőség volt a szórakozásra, kikapcsolódásra. Nem véletlen, hogy én is ebbe a rovatba számolom bele őket.

ÜNNEPEK

* Ha valami, akkor az ünnep előre tervezhető. Élj a lehetőséggel!
* Evidens, hogy a nagy ünnepeket be kell tervezni előre: húsvét, karácsony. Ezekre külön mini-költségvetést is készíthetsz. Mi lesz (nagyjából) a menü? Mennyibe fog kerülni? Új díszek, dekoráció, teríték ára? Ajándékok? Utazás? Egyéb? Ezeket összegezd és írd be ide, a "nagy" költségvetésbe. A jövő évi karácsony legalább nagyságrendi megtervezéséhez jó kiindulási alap az éppen most zajló idei karácsony. :) Szabadon eldöntheted, hogy jövőre kevesebbet költesz rá vagy épp ellenkezőleg: emeled a tétet?
* Vedd számba a többi ünnepet, különös tekintettel a hosszú hétvégékre. El szoktatok utazni? Tervezd be legalább nagyságrendileg, segít a bakancslista! Összegyűlik a család? Kinél? Mennyi időre?
* Születésnap. Lesz valakinek jövőre kerek évfordulója? 50. szülinap? 100. szülinap? Többe fog kerülni! Gyerekek szülinapja: ahány gyerek, annyi gyerekzsúr? Tervezd be: torták, sütik, dekoráció, ajándék!
* Névnap. Ajándékok, vendégség.
* Házassági évforduló. Kerek szám jön? El ne felejtkezz róla, mert válás lehet a vége! :)
* Ballagás, érettségi, diplomaosztó. Ajándék, vacsora, vendégség!
* Esküvő. Itt egészen biztosan szükséged lesz egy mini-költségvetésre!
* Nyugdíjba vonulás, keresztelő, eljegyzés, házavató? Mindnek költsége van!
* Ne felejtsd el, hogy ezeket a családi ünnepeket nem csak te rendezheted, vendégként is részt vehetsz rajtuk. Számolj vele, hogy meghívnak! Utazni kell és ajándékot vinni, valamint kiöltözni.
* Nem ünnep, de fontos: temetés. Nem olcsó mulatság. Ha várható a családban ez a szomorú esemény, tájékozódj előre az árakról, készíts mini-költségvetést, minden eshetőségre készen. Meghökkentő, sőt megbotránkoztató gondolat, tudom, de ha bekövetkezik, úgysem úszod meg, de legalább nem a gyászod közepén kell kapkodni és infarktust kapni az árak láttán. 
* Bármi egyéb ünnepet tervezz be, ami a családotokban szokás!
* És ne felejtkezz meg a munkahelyi eseményekről sem: nyugdíjba vonulás, házasodás, baba érkezik, karácsonyi névhúzás, névnapozás, stb.
* A fentiek között vannak olyanok, amiket konkrét dátumra be tudsz tervezni (szülinapok, évfordulók, hosszú hétvégék) és van olyan, ami csak "lehet, hogy bekövetkezik", vagy nem tudni a pontos dátumot (temetés, keresztelő, házavató). Ezeket a január-decemberig tartó rovatokon kívüli "tervezett" fejlécű oszlopba írd. Adhatsz más nevet is neki. Amikor konkretizálódik a dátum, áthelyezheted a megfelelő helyre.

NYARALÁS

* A nyaralást érdemes külön megtervezni az alábbiak szerint minden egyes alkalomra. Tehát ha évente 3x mész nyaralni, akkor az alábbi lista alapján mindhárom alkalomra kiszámolod a költségeket, és beírod. Pl. "Nyaralás Korfu", "Nyaralás Provance", "Nyaralás Balcsi"

- Odautazás (repjegy, vonat, benzin, autópályamatrica) + helyi utazás (tömegközlekedés, autóbérlés)
- Szállás + étkezés
- Étkezés szálláson kívül (nem az utcai fagyizásra gondolok)
- Belépőjegyek
- Biztosítás
- Ruházat, felszerelés (pl. síruha, siléc, fürdőruha, napozókrém, stb.)
- Ajándékok
- Helyi alkalmi kiadások
- + min. 10% váratlan kiadásokra

* A nyaralásokat is a "tervezett" oszlopba írd, amíg nem tudod pontosan, hogy mikor utaztok.

ÉLVEZETI CIKKEK

Majdnem mindenki életében vannak ilyenek, kár letagadni őket. Lássuk őket:

- Cigaretta. (Napi 1 doboz elfogy?)
- Ital (alkohol, energiaital, de nem az ajándékba vitt márkás italra gondolok...)
- Szerencsejáték (hetente lottózol?)
- Egyéb: esetleg masszív csokifüggő vagy? Teamániás? Kávé-guru? Sehogy nem tudsz lejönni a reggeli kakaós csigáról?
- Netán vásárlásfüggő vagy?

* Főleg ez utóbbi 2 esetben: nézd meg a háztartási naplódban, vagy ennek híján gondold végig mennyit költöttél ezekre idén. Nem olyan egyszerű ezektől a szokásoktól megszabadulni, így gyaníthatóan jövőre sem költesz rá sokkal kevesebbet, ha csak meg nem acélosítod a szíved és az akaratod. Így hát az idei kikalkulált összeget oszd el 12-vel, és mehet is a költségvetésbe. Lehet, hogy ez a művelet elég lesz rá, hogy az összeget látva mégis inkább a szívacélosítás mellett dönts. :)

MERT MEGÉRDEMLEM

* Tulajdonképpen a csokifüggés is idejöhetne, de itt inkább a fodrász, kozmetikus, műkörmös, szolárium az, amire gondolok.
* Valamint a sminkcuccok, nappali krémek, éjszakai krémek, ránctalanítók, mellfelvarrás, zsírleszívás, parfümök
* Ékszerek és egyéb kiegészítők: nemesfém és bizsu egyaránt, sálak, övek, hajdíszek
* Masszázs, szauna (ha rendszeresen jársz, és nem csak wellnesshétvége keretében)
* Az urak se maradjanak ki: ide jöhet a teljes borotválkozási kényeztető kelléktár, parfüm, kiegészítők, a "férfiékszerek", pl. óra.
* Bármi egyéb, amit azért veszel, mert megérdemled, pl. fürdősó, illatgyertya, stb.

EGYÉB SZABADIDŐVEL KAPCSOLATOS KIADÁSOK

* Ebbe a kategóriába a nem ajándéknak, hanem saját célra vett dolgok tartoznak, kivéve a szak- és tankönyvek.

- könyv, CD, DVD
- online játékok, e-könyvek, zene
- bármi egyéb hasonló dolog

Ennyiféle kiadások keletkezhet csak a "nemlétező" szórakozásod kapcsán, de ha kihagytam valamit, pótold. A sorozat végén lesz egy Ami kimaradt cikk, amiben azokat a tételeket veszem sorra, amiket kommentben javasoltok felvenni a költségvetésbe.

A rezsivel kapcsolatos kiadásokat 8-án kezdjük el összeírni.

(Ha a költségvetés-készítés címkére kattintasz, az összes témába vágó cikket megtalálod egy helyen)

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr456883443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása