A kevesebb az új több

Csak egyszerűen!

Csak egyszerűen!

Így készíts költségvetést 2015-re!

2014. december 01. - Hujber Tünde

Többször írtam már a háztartási napló vezetésének hasznáról, és azt is megemlítettem, milyen jó, ha van költségvetésed. A kettő ugyanis egy kézben jár.

Mivel gyanítom, hogy még sosem csináltál költségvetést, ezért most egy többalkalmas „minitanfolyamon” megmutatom, hogy hogyan praktikus csinálni. Ez, amit leírok, az én módszerem, lehet, hogy találsz ennél jobbat is, vagy te magad ki tudsz találni egy jobbat. Akár így, akár úgy, a lényeg azonban az, hogy csináld!

A költségvetést nem egy délután alatt kell összerántani, nem is lenne rá elég annyi idő, már csak azért sem, mert ahogy írtam, nagy valószínűséggel még soha nem csináltál semmi ilyesmit. Ezért már ma, december 1-én elkezdjük összerakni, így van kb. 4 hetünk arra, hogy elkészüljünk vele. De ha kicsit átnyúlik januárra, az sem baj. Persze nem kell 4 héten keresztül minden nap ezzel bajlódni. Ezzel a kis sorozattal, ami ma kezdődik, afféle sorvezetőt adok neked, hogy milyen sorrendben, mit írj be a 2015-ös költségvetésedbe. Minden posztban egy kicsivel közelebb érünk a célhoz: a jövő évi pénzügyi tervedhez. 

Jövőre pedig ennél sokkal-sokkal kevesebb idő is elég lesz, hiszen a vázat elkészítjük most. Jöjjön tehát az első lecke, de még előtte egy technikai jótanács: én nem bonyolítom túl a dolgot, sima, mezei exceltáblát használok mind a költségvetésem, mind a háztartási naplóm számára. 100%-ban személyre szabható, szabadon bővíthető, a képletezésnek/makrózásnak/grafikonozásnak pedig csak a fantáziád és az exceltábla-tologató tudásod szab határt. Ettől függetlenül, a költségvetésed elkészítheted egy kockásfüzetben is, vagy választhatsz valamilyen netes vagy mobilos alkalmazást, de ebben az esetben figyelemmel kell lenned arra, hogy azok nem annyira a te élethelyzetedre szabhatók, mint egy excel, vagy a személyreszabhatóságért külön fizetni kell.

Még egy megjegyzés: ez a sorozat a kezdőknek készült. Olyan kezdőknek, akiknek valószínűleg (sajnos) nincs túl sok megtakarításuk, így azok kezelésére csak érintőlegesen térünk ki ebben a részben (inkább csak számba vesszük őket). Ha komoly portfóliód van, akkor fordulj pénzügyi szakértőkhöz. Itt és most a havi rendszeresen érkező bevételeket és kiadásokat próbáljuk valamiféle keretbe foglalni úgy, hogy lehetőleg fussa egy kis megtakarításra is. Lehetnek köztetek olyanok is, akik felháborodnak azon, hogy nekik be kellene írniuk a nyaralási költségeket, miközben már évek óta nem telik rá. A megoldás - már ami a költségvetés-készítő részét illeti - egyszerű: a rád nem vonatkozó vagy nem értelmezhető részeket ugord át! Próbáltam minden élethelyzetre jó listát összerakni, így abban bizony vannak olyan részek is, amik az olyan "gazdag" emberek számára kitölthetőek csak, akiknek jut nyaralásra is.


1. alkalom: A bevételek és megtakarítások

 

Kellemes dologgal kezdjük a költségvetés-készítést: a bevételek és megtakarítások számbavételével.

A költségvetés szempontjából a bevételek számítanak igazán, hiszen azokból fogunk élni, a megtakarításokat pedig értelemszerűen valamilyen későbbi alkalomra tartogatjuk. Persze előfordulhat, hogy pont jövőre jön el egy korábban meghatározott "későbbi alkalom", amire már korábban elkezdtél gyűjteni (pl. lakásvásárlás vagy -felújítás)

Kezdjük a bevételek listázásával. Ez nem is olyan könnyű, mint amilyennek látszik. Tudom, hogy azt mondod, hogy neked csak a fizetésed van, és semmi más. Pedig azon kívül még számtalan bevételi forrásod lehet.

1. BEVÉTELEK


Ha az exceltáblát (vagy a kockás füzetet) választottad, akkor nyiss egy újat, és szép sorban írd fel az alábbi lista elemeit egymás alá. Ha gondolod, beírhatod az összeset, és ami rád nem vonatkozik, azt később elrejted, de azt is választhatod, hogy csak a te élethelyzetedre vonatkozóakat írod fel. Netes alkalmazásnál töltsd ki az adott alkalmazás bevételekre vonatkozó rovatait. Remélem, nem kell majd kihagynod semmit azért, mert "nincs rá rubrika". Alapszabály akár a bevételek, akár a kiadások oldalán: nincs olyan kategória, hogy "egyéb". Mindennek neve van, ha nincs, találj ki neki egyet.

A lista:

MUNKÁLTATÓTÓL származó jövedelmek:

Bérek:
- fizetés (bruttó alapbér)
- fizetés (nettó alapbér)
- másodállás (bruttó) (csak ha hivatalos)
- másodállás (nettó)
- minden további állás bruttója és nettója külön sorban

* a következő rovatokat csak akkor írd külön sorba, ha nem számítják bele a rendes havi fizetésedbe, hanem külön utalják a bankszámládra.
- jutalom, bónusz, prémium - sokféle neve lehet
- osztalék
- költségtérítés
- napidíj
- 13. havi bér
- egyéb (pl. borravaló)
- jutalék

* Ha bér+jutalék rendszerben dolgozol, akkor mindenképpen külön sorba írd az alapbért, amit mindig megkapsz és külön a jutalékot, ami erősen változó is lehet. 

Cafeteria:
- élelmiszerutalvány
- SZÉP-kártya (szállás)
- SZÉP-kártya (étkezés)
- SZÉP-kártya (szabadidő)
- egyéb cafeteria-elem (egészségpénztár, iskolakezdési támogatás, internet-támogatás, sportutalvány, stb.) mindegyiket külön sorba írd!         

* érdemes mindet felsorolni, mert nem tudhatod, jövőre milyen csomagból válogathatsz, és lehet, hogy jövőre mást kérsz, mint idén. Pl. ha a gyereked ősszel iskolába megy, lehet, hogy érdemes lesz iskolakezdési támogatást kérni valami más helyett, amit korábban kértél

ÁLLAMTÓL, ÖNKORMÁNYZATTÓL származó jövedelmek:

Gyerekek:

- családi pótlék
- árvasági segély
- Gyes
- Gyed
- Gyed extra
- Gyet
- iskolakezdési támogatás (nem azonos a hasonló cafeteria-elemmel!)
- egyéb, gyerekek után járó pénzösszeg

* minden tétel gyerekenként legyen külön sorban! Pl. "családi pótlék Panni", "családi pótlék Bence". Előfordulhat, hogy Panni után októberben már nem kapsz családi pótlékot, de Bence után még igen. Lehet, hogy Bence után még kapsz Gyest, de közben már jön a következő baba, aki után a születésétől kezdve szintén számíthatsz valamilyen ellátásra. A gyerekek után járó támogatásokat tehát gyerekenként kell nyilvántartani, mert az életkoruktól függően eltérő lehet.

Felnőttek:

- nyugdíj (sima)
- nyugdíj (rokkantsági)
- lakásfenntartási hozzájárulás
- rendszeres szociális segély
- ápolási díj
Ezeken a honlapokon tájékozódhatsz, hogy mennyiféle segély és támogatás van, ami rád vonatkozik vagy vonatkozhat jövőre, azt mind-mind írd fel külön sorba! Az önkormányzat által adható támogatásokról érdeklődj a településeden!
Magyar Államkincstár
Szociális ellátások összefoglaló táblázata 2014 (doc)

Munkával kapcsolatos állami támogatások:

- jövedelempótló támogatás
- munkanélküli segély (ennek lehet, hogy más a hivatalos neve)
- közmunkadíj

De vigyázz! A kormány éppen most tervezi, hogy a társadalom munkaalapúvá válása érdekében erősen lecsökkent vagy eltöröl bizonyos segélyfajtákat, például a jövedelempótló támogatást. Ezeknek mindenképpen nézz utána!

EGYÉB RENDSZERES BEVÉTELEK

- ösztöndíj
- gyerektartás (gyerekenként!)
- egyéb támogatás (nevesítsd!)

EGYÉB, NEM RENDSZERES BEVÉTELEK

- végkielégítés
- ajándék (családtól, barátoktól, kollégáktól - beleértve a menyasszonytáncból származó bevételt is!)
- örökség
- szerencsejáték
- megunt holmik eladása
- háztáji termékek eladása (nem vállalkozásban, hanem csak alkalomszerűen!)
- "maszekolás" (pl. hébe-hóba felvarrod mások nadrágját egy kisebb összegért)
- hitel (diákhitel is)
- kölcsön

* Ezeket az egyéb, nem rendszeres bevételeket nulla forinttal tervezd be egész évre abban az esetben, ha nem tudod atombiztosan, hogy lesz-e ilyen bevételed, vagy sem. Inkább érjen kellemes meglepetésként, hogy mégis csak jött belőlük valami plusz bevétel, minthogy csalódj. De ha például házasodsz, akkor számíthatsz menyasszonytánc-bevételre.

* De azért, mert idén nyertél a lottón 50 ezer forintot, semmi nem garantálja, hogy jövőre is nyerni fogsz. Azért, mert tavaly meghalt a dúsgazdag nagybácsid, nem biztos, hogy jövőre is meghal még egy gazdag rokonod. Remélhetőleg kölcsönre sem lesz szükséged. Hogy akkor minek kell ezeket is betervezni nulla forinttal? Mert kiadási oldalon tervezni fogunk velük, és a megfelelő rovatokat a kiadás és bevétel oldalon is jegyezni kell, hogy aztán megfelelő egyensúlyi helyzetbe és eredményre jussunk.

* Azonkívül – és most ellentmondok a nulla forintos verziónak – sajnos még az is lehet, hogy mégis csak előre tudjuk, hogy be fog következni valamilyen esemény. Például, ha decemberben nyered meg a lottóötöst, azt csak jövőre fogják neked kifizetni. De – bár szomorúbb, de a lottóötösnél reálisabb lehetőség – ha súlyos beteg van a családban, akkor a legrosszabbra is fel kell készülni (a kiadás oldalon is!), és ha nagyon rosszul megy a munkahelyednek, akkor a végkielégítést is számba veheted (a munkanélküli segéllyel együtt), mint potenciális bevételforrást. Felelős, gondolkodó munkavállalóként ez utóbbiakat nem árt kiszámolni előre, ne csak azokra a számokra hagyatkozz, amit a munkáltató eléd rak - és kezdj el új állást keresni, most.

* Hitelt akkor írj be, ha előre tudod, hogy kelleni fog. Lehetőleg azt is írd be, hogy mire fogod felvenni, pl. házfelújítást tervezel, vagy ha diákhitelről van szó. Igen, a hitel az egy bevételi forrás, aminek a kiadási oldalán ott lesz az építőanyag és a munkadíj költsége, valamint a törlesztőrészletek. A kölcsön viszont (az én olvasatomban) abban különbözik a hiteltől, hogy a hitelt "hivatalosan", banktól veszed fel, a kölcsön pedig lehet családi, baráti. De ebbe a rovatba kell beírnod azt is, ha hónapról hónapra minden áldott hó végén a munkatársadtól kölcsönkért 10 000 ft-tal húzod ki a következő fizetésig. Amikor költségvetést készítünk, nagyon fontos, hogy őszinték legyünk - legalább saját magunkhoz.

Ezek voltak a bevételek. Ha valamit kihagytam volna, ami nálad viszont bevételi forrásként jelentkezik, nyugodtan írd be. Most pedig jöjjenek a megtakarítások.

2. MEGTAKARÍTÁSOK


PÉNZÜGYI BEVÉTELEK:

* Ennek a rovatnak buta neve van, de nem tudtam jobbat kitalálni rá, én így használom. Azokról a bevételekről van szó, amik a befektetéseid, pénzügyeid kezelése során "csak úgy" keletkeznek, pl. ilyen a kamat. Bármilyen kicsi összeg is, írd be! Pl. az átlagos banki folyószámla után kapható kamat jelenleg nagyítóval is alig látható, de azért írd be akkor is, ha csak 40 ft. A múlt évi bankszámlakivonataidról le tudod olvasni, hogy melyik hónapban mennyit kaptál. Ha semmit, akkor nullát kell beírni. Ha nem tudod, mik járnak neked egy-egy befektetésed után, az baj. Nézz utána! 

* Ezeket az összegeket (bár a megtakarításoknál vannak felsorolva), hozzá kell adni majd a bevételekhez.

- kamat 
- osztalék
- hozam
- eladásból származó jövedelem (pl. eladod néhány részvényed)
- lejáró vagy visszavásárolt biztosítás
- stb.

MEGTAKARÍTÁSOK:

* Itt vezetheted a betéteid, megtakarításaid. Ez lehet sima lekötött betét, részvény, vagy befektetési jegy. Azt az összeget írd be, amennyi ténylegesen benne fekszik a befektetésben. Pl. ha 500 000 ft-od van befektetési jegyben, akkor 500 000 ft lesz ide beírva, de az árfolyama alapján (amit legalább havonta megnézel), a tényleges értéke - ha eladnád - lehet több vagy kevesebb!

* Több azonos típusú befektetés esetén külön-külön írd fel mindet. Pl. "lekötött betét 3 hónap", "lekötött betét 6 hónap", "kincstárjegy 12 hónap", "kincstárjegy 3 év". Ha van konkrét neve a befektetésnek (Pl. OTP Optima), akkor azt írd be.

* Trükk: A költségvetéskészítésnek ebben a fázisában a 2014. december 31-i állapotot írjuk csak be. Tehát pl. jelenleg van 500 000 ft-od befektetési jegyben, akkor ennyit beírsz, de ha havonta X összeget szeretnél még befektetési jegy vásárlásra fordítani, azt majd később írjuk be!

* Még egy trükk: Azt, hogy mennyi az árfolyama az adott dolognak (ha van neki), azért fontos, mert minden hónapban (legalább havonta 1x, ha nem vagy hardcore tőzsdéző vagy pénzügyi guru), ki kell számolni, hogy a befektetésed éppen mennyit ér. 

- lekötött betét
- kincstárjegy
- önkéntes nyugdíjpénztár
- magánnyugdíjpénztár
- biztosítás (ha befektetéssel kombinált)
- részvény
- kötvény
- befektetési jegy
- deviza
- egészségpénztár
- lakástakarék
- babakötvény
- egyéb

Ha kész a lista, és excelben vagy füzetben dolgozol, elkezdheted hónapról-hónapra adatokkal feltölteni a sorokat. A bevételek sorait összegezd a sor végén (a pénzügyi bevételeket is.)

Ahogy írtam, a megtakarításoknál egy pillanatképet vettünk fel, vagyis a 2014. december 31-i állapotot, tehát ott még nincs mit szummázni.

Ha készen vagy szummázd a sorok szummázását, és örülj a végeredménynek - vagy bosszankodj, attól függően, mekkora összeg jött ki. 

Jó munkát!

4-én elkezdjük összeírni a kiadásokat: először azokra az alkalmi kiadásokra fogunk fókuszálni, amik nem tartoznak bele a rezsibe.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr766833681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.12.02. 10:29:31

Szép alapos munka, csak figyelmen kívül hagyja a magyar valóságot:
A legtöbb embernek fogalma sincs, hogy januártól lesz-e munkája.
A feketén dolgozók nem tudják mennyit fognak keresni.
Még most sem lehet tudni, hogy jövőre hányszor fogják megváltoztatni a juttatásokat és elvonásokat.
Nem tudni hányféle új adót fognak kivetni év közben.

Szerintem egy ilyen elkészítése felesleges időpocsékolás, de akinek ennyi ráérő ideje van, az csinálja nyugodtan.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.12.02. 10:42:29

@roli101: és ne feledkezzünk meg azokról sem, akiket még január elején elüt az autó, nekik is felesleges hozzáfogni...

A helyzet az, hogy akár mi történik az év folyamán az emberrel, az éves tervezés a költségek nyomon követése segít. Évek óta csinálom a család költségvetését, részben ennek köszönhető, hogy sikerült nagyon sok mindent megvalósítanunk.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2014.12.02. 12:03:17

@roli101: Valószínűleg erre a gondolatmenetre alapozva nincs a cégeknek sem költségvetésük. Sajnos. :(

Egyébként is furcsa gondolatmenet ez. Ne gondolkozzunk azon, mit veszünk Jucikának karácsonyra, hiszen lehet, hogy Jucika akkor már nem is él mert elüti villamos? Ne csináljunk semmit, mert ki tudja, mit hoz a holnap?

Éppen azért kell tervezni, és aztán folyamatosan utánkövetni és korrigálni a tervet, hogy tudjuk kezelni azt, amit majd hoz a holnap.

csorike89 2014.12.02. 12:31:16

@roli101: Ha attól tartenék, hogy elveszítem az állásomat, akkor még jobban át akarnám látni a bevételeimet és kiadásaimat, hogy egy ilyen sokkra felkészültebben tudjak reagálni, lássam, hogy milyen bevételeim maradtak és milyen kiadásokon tudnék még spórolni.

erol 2014.12.02. 13:44:22

"Tudom, hogy azt mondod, hogy neked csak a fizetésed van, és semmi más."
És mi van ha tényleg csak az van?( Tudnék róla ha lenne más. )Azt listázzam?

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2014.12.02. 13:58:03

@erol: Mármint a fizetésed? Persze, listázd.

A megjegyzésem azoknak szólt, akik tényleg azt hiszik, hogy csak a fizetés számít bevételnek, és eszükbe sem jut, hogy a családi pótlék, az ösztöndíj, a szociális segélyek, a rendszeres szülői apanázs és még ezer más dolog is bevételnek számít.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.12.02. 14:05:15

Javasolnám az 5 éves terv készítését is.
Annak idején vagy 35 éven át bejött.
Ja, mégsem.

Sanz 2014.12.02. 14:06:23

Szerintem ezt kicsit leegyszerűsítve is lehet csinálni, ahol a bevételeknél az ember felírja, hogy:
- munkából származó jövedelem
- egyéb jövedelmek
- befektetésből származó likvid vagyon (pl. kötvények értéke, stb.)
- befektetésből származó illikvid vagyon (pl. lakás, telek aktuális értéke)

Így jelen van mind a munka + egyéb jövedelem, mind a vagyon típusú megtakarítások is. Például aki saját (részben vagy egészben hitelmentes) ingatlannal rendelkezik, az elfelejti, hogy az is akár egy nagy vagyon lehet... szóval forintosítható értéke van.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.12.02. 14:06:45

Ja, a szerző a kiadások közé vegye bele:

- magyar helyesírási tanfolyam költségei

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2014.12.02. 14:14:22

@Sanz: Az egyéb jövedelmek felírását hogyan képzeled?

Felírod mondjuk, hogy "Egyéb jövedelem: 37 854 ft"? Honnan tudod, hogy ez a 37 854 ft mit takar? Családi pótlék? Gyerektartás? Szociális segély? Ösztöndíj? Zsebpénz aputól? Honnan tudod, nem hagytál-e ki valamit?

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2014.12.02. 14:20:47

@Sanz: A lakás/telek árát szándékosan nem vettem bele. Alapesetben az ember lakik a lakásában, nincs neki olyan "értéke", amivel számolni kellene a következő év pénzügyi tervezése során, ha csak nem akarja éppen eladni, de akkor is valószínűleg vesz helyette másikat. Ehhez hasonlóan a bútorokat sem írjuk fel, sem az evőeszközöket, edényeket, ruháinkat, cipőinket, függönyeinket, stb. a "vagyonunk" közé. (Kivéve talán, ha antik)

Viszont az igaz, hogy lehet olyan lakása, amit kiad albérletbe. De itt sem a lakás értéke számít, hanem az az összeg, amennyiért kiadja, mert ez jelentkezhet bevételként. Ezt fel is írom abba a listába, amit majd akkor teszek közé, amikor véget ér a "minitanfolyam", és ami azokat a tételeket fogja tartalmazni, amiket én kifelejtettem, de a kedves olvasóimnak eszébe jutott. :)

Sanz 2014.12.02. 14:21:53

Elnézést, közben rájöttem, hogy én egyszemélyes háztartásban gondolkodtam csak (olyat vezetek 4 éve). Nekem - mivel szinte csak egy forrásból volt jövedelmem - ez az egyszerűsített modell működött. De csak annyit akartam ezzel mondani. hogy érdemes csak pár csoportot kezelni, mert utána el lehet veszni a sok adatban. Én is megpróbáltam például a befektetéseimet szétbontani, de azóta csak egy tömbben számolom őket. Így is lehet követni, hogy az adott csoport értéke hogy alakul az év során.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2014.12.02. 14:40:21

@Sanz: Az én módszerem is tömbösít, csak a tömbön belül részletez. :) A nagybetűs fejlécek az egyes csoportok fölött éppen arra szolgálnak, hogy aztán az adott csoport értékeit lehessen egy elegáns SZUM függvénnyel összesíteni, pl. a gyerekek után járó összegeket összesíteni lehet, de azért jó gyerekenként külön nyilvántartani.

csorike89 2014.12.02. 22:00:56

@Hujber Tünde: Kérlek, nézz majd rá a privát mailjeidre, írtam ezzel kapcsolatban.
süti beállítások módosítása