A kevesebb az új több

Csak egyszerűen!

Csak egyszerűen!

Egyszerűen városon, vagy egyszerűen falun?

2014. május 06. - Hujber Tünde

Örök kérdés, amire nincs jó válasz. Egyes vélemények szerint az egyszerű élet ott kezdődik, hogy kiköltözünk tanyára. De nem ott kezdődik és nem is ott ér véget. Egyes vélemények szerint falun még egyszerűen élnek az emberek. Akiknek ez a véleményük, azok még vagy nem jártak falun, vagy legutoljára 100 évvel ezelőtt jártak ott.

Én faluról származom, így tudom, hogy a falusi élet már korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek lennie kellene, vagy amilyen lehetne. Az "egyszerűsége" sok esetben kimerül abban, hogy nincs pláza, nincs gyógyszertár és nincs mozi.

Ami a (felesleges) tárgyak felhalmozását illeti, a falusiak nem maradnak el a városiak mögött, sőt bizonyos esetekben messze túlszárnyalják őket. Egy falusinak erre több helye is van, hiszen míg te egy 50 négyzetméteres panelben élsz, addig a falusinak ott a 80-100 négyzetméteres ház, a hozzátartozó udvarral, kerttel, garázzsal, műhellyel, esetleg fészerrel, fáskamrával, pincével, padlással. Ez rengeteg hely a tárolásra, és a falusiak ki is használják ezt. Még nem jártam olyan portán, ahol legalább 1 lomos szekció ne lett volna valahol elrejtve, ahol a ház falát nem támasztotta volna az "ott felejtett" rossz vödör, autógumi, slag, építésből maradt tégla, járólap, netalán sitt. A kert gondozása is igen esetleges sok helyen. A vágyak sem kisebbek, egyszerűbbek, mint városban. Többször látok faluban nagy házat építeni, mint kicsit. Autóból is szinte ugyanannyi van, a házakban plazmatévé, a kertekben medence. Autó is szinte ugyanannyi van falun, mint városon.

Ami a tanyára költözést illeti, sokan trendiségből vágnak bele, vagy ha mégis komolyan gondolják, akkor hamar szembesülnek azzal, amit úgy hívunk: kultúrsokk, és azzal, hogy tanyán nem lehet beleunni a munkába, és nem lehet beteget jelenti, ha nincs kedvünk dolgozni. :) Például, ha ritkán nézed is, de városon van tévéd, akkor sokként érhet már az is, ha a tanyán nem működik a tányéros tévé. Hát még ha az internet nem működik! Sokan úgy képzelik, hogy tanyán minden ugyanúgy meg lesz, mint városon, csak nem a mentő szirénázására ébrednek, hanem madárcsicsergésre. Bárcsak így lenne... Sajnos, az állatok sem kapcsolhatóak ki és be aszerint, hogy van-e kedvünk megetetni őket, vagy nincs.

Az egyszerűbb, szerényebb életmódra készülni kell. Nem szabad egyik pillanatról a másikra elkezdeni, hiszen ha hétfőn elhatározod, hogy lefutod a maratont, akkor nem azzal kezdesz, hogy kedden rögtön rajtvonalhoz állsz, hanem elkezdesz edzeni, és az időben távolabbi maratonon indulsz csak. Az egyszerű életmódra ugyanígy készülni kell, mint a maratonra.

Csak nagyon erős lelkek, mint Mahatma Gandhi, vagy olyanok, akiket kicsi koruk óta erre neveltek tudnak azonnal, egyik napról a másikra áttérni erre az életmódra. Nekem 11 éve nincs tévém, ezért nem érne sokként, ha tanyára költözve nem működne a tányéros tévé, sőt, ha működne, akkor is leszerelném, mert nincs rá szükségem. Kivéve persze, ha azon keresztül jönne az internet is, mert ezen a téren még nekem is van hova fejlődnöm. :)

Az tehát mindegy, hogy városon élsz, falun vagy tanyán. Azt javaslom, először ne egyszerű életmódra törekedj, hanem egyszerűbbre, mint tegnap.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr626102361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

protézisesh 2014.05.07. 08:36:58

A tányéros tévé pont azért működik mindenhol, mert rálát a MŰHOLDRA. A kábeltévé, na az nincsen mindenhol.

Ez is egy ilyen közhelyeket picsogó blog?

Harcimarci 2014.05.07. 08:59:03

@protézisesh: Nem, csak HTünde a reggeli hashajtó bevételekor mellényelt, ezért tollmenése lett :-)

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.05.07. 09:38:58

A parabola antenna látja a műholdat, pont ezért használják mindenütt, ahol nincs kábel. Ezzel a semmi közepén is lehet fogni a csatornákat.

Rendes helyen internet nem lehetne gond, de sajnos Magyarország nem egy rendes hely.
Egy korlátlan mobilnetet is tartalmazó mobil havidíj itt, ahol élek, nem Magyarországon, 5000 forintnyi fabatkába kerül. Ezzel már kiköltöznék tanyára is. TV-t hosszú évek óta nem nézek.

Sokféle tanya van. Nem is kötelező állatot tartani. Esetleg valami igénytelenebbet és nem ipari méretekben.

A legrosszabb a magyar vidékben a bűnözés. Hogy elültetsz valamit, permetezed, kapálod, majd beérés előtt két nappal jönnek a helyi mohikánok és szedd magad akcióban lekapkodják, kitépik, lerombolják.
Be kellene vezetni, amit USA-ban egy városban már megtettek egyszer: minden házban kell tartani egy sörétes puskát, ez a helyi rendelet. Akkor élhető lenne a vidék.

A magyar vidék is lehetne olyan, mint a nyugati, ahol tényleg annyi a különbség, hogy vidéken csend van, van udvarod, de jövedelmed, lehetőségeid, közlekedésed, élelemmel való ellátásod nem rosszabb, mint egy városinak.

A vidéket nem a természet, időjárás vagy az ottani élethez hozzá tartozó feladatok teszik elsősorban élhetetlenné, hanem az emberek. Szomszédok, akik flexelnek vasárnap, halmozzák a lomokat, helyi alkoholisták, romák.

egysmás 2014.05.07. 09:41:25

@protézisesh: lehet, hogy Szibériába költözik, vagy Minesotába.

Ott nem látszik a Thor. :D

Az egyszerű élet az mi?
Az, hogy lemegyek a boltba és veszek tejvajtojáskenyeret, aztán lógok a neten, vagy az, hogy megetetem a jószágot, felkapálom a kertet, meggyúrom a tésztát, leszedem a borsót, megpermetezem a krumplit, lenyírom a füvet, elzavarom a lopós cigányt, felhasogatom a fát, megrakom a kazánt, levágom a csirkét, amit megpucolok, seggbe rúgom a kutyát, és, ha mindez készen van, kezdhetem, amit a városban a bevásárlás után szoktak?
Ez neked egyszerű?

Sírköves Slomó 2014.05.07. 09:56:10

Bazeg a 40ezres metropoliszunkba se nincs pláza, a moziba nem megyek, gyógyszer meg nem kell.

Aztat meg megnézném amikor vmi kisbuzi pesti 'trendiségbü' kikőtözik a szomszéd tanyára!

porthosz 2014.05.07. 10:13:37

Olyan apróságokról még nem is volt szó hogy a legközelebbi munkahely a 30 km-nyire lévő városban van, ahová reggel 6-kor indul a busz hogy fél-8ra odaérjen (megáll minden bokornál) és te 8-kor tudj kezdeni. A buszhoz meg kellhetsz 5kor.
És ekkor még rendkivül szerencsés is vagy, mert a többség az ugyanitt lévő gyárban dolgozik szalagon ahol viszont reggel 6-kor kezdődik a munka, amihez fél 5kor indul a busz, amihez a legtöbben fél 4kor kelnek (óraállításkor külön bónusz...). És itt is szerencsésnek érezheted magad, ha csak heti 1x van 12 órázás...

Aki meg olyan álmokat dédelget magában hogy majd ő földmüvelésből fog megélni, az felejtse el azt sürgösen. Egyfelől sem az áramszolgáltató, sem a gyógyszerész nem fogad el két kiló felpucolt csirkét meg egy kiló hagymát fizetés gyanánt, másfelől ahhoz hogy rendes munka nélkül pusztán csak földmüvelésből megéljünk, ahhoz nagyjából minimum 10+ hektár föld szükséges, a hozzá való traktorokkal, gépekkel és népes családdal.

Ad Dio 2014.05.07. 12:10:42

Falun élek. Azt nem tudom hogy egyszerűen-e, de igyekszem.

Az igazi Trebics 2014.05.07. 12:11:09

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: Már bocs, de ha minden házban kell tartani sörétest, akkor a tolvajnak is van. Miért jó, ha lelőnek, és utána fosztanak ki annál, ha csak simán kisemmiznek?

Sheweir 2014.05.07. 12:29:26

@Az igazi Trebics: ha lelőnek előtte, már nem bosszankodsz, h kifosztanak utána... világos nem?
Egyébként, majd kijön egy kormányrendelet, h nemzeti fegyverboltban lehet fegyvert venni, nemzeti egyéneknek, a többi meg... hát a többi meg így járt...

gizmo26 2014.05.07. 12:39:03

A falusi élet ma arról szól, hogy a munkalehetőség hiánya meg az ingázás miatt a munkaképes korúak elköltöznek, vevő hiányában a lakásárak leesnek, helyükre meg beköltöznek a cigányok, akik ugye nincsenek munkahelyhez kötve, mert maximum közmunkából élnek helyben. Az élelmesebbje természetesen munka nélkül sem hal éhen. Aki még a környéken dolgozik azt napközben fosztják ki a cigányok, mikor nincs otthon. Ha ők is beleunnak ebbe, akkor elköltöznek, és csak az öregek maradnak addig, amíg meg nem halnak. A helyükre természetesen beköltöznek a cigányok. Kiskertben, tyúkólban nem érdemes tartani semmit, mert ellopják mikor nem vagy otthon, vagy alszol. Persze közben az utcáról is eltünedeznek a fém szerkezetek, pl. a csatornafedelek, ereszcsatornák, tűzcsapkupakok. Az ország legelmaradottabb megyéiben a falusi élet romantikájából mára ennyi maradt.

endypapa 2014.05.07. 12:44:04

@egysmás: "Az egyszerű élet az mi?
Az, hogy lemegyek a boltba és veszek tejvajtojáskenyeret, aztán lógok a neten"

Ez az élet csak akkor egyszerű kizárólag a Te számodra, ha valaki eltart.
Különben lefelejtetted a mondani valód elejéről azt a tevékenységet, mely biztosítja az általad
leírt életvitelt biztosító alapot.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2014.05.07. 12:47:35

Ezek szerint másnak is az a véleménye, mint nekem, hogy már falun sem egyszerűbb az élet, mint városon. Tulajdonképpen ide akartam kilyukadni a poszttal én is.

Ahogy írtam, az egyszerűbb élet, önkéntes egyszerűség, tudatosan egyszerű életmód (nevezzük bárhogy) nem ott kezdődik, hogy feladjuk kényelmes városi lakásunkat, és leköltözünk vidékre.

egysmás 2014.05.07. 12:52:47

@endypapa: Amennyiben ki tudod fizetni egy fél disznóval a telekadót a villanyszámlát meg az Internet költségét, plusz a vizet, szippantást, mosószert, fogkrémet, tüzelőt, tienpár évente a kazánt, a falun is annyi az élet, hogy kapálgat az ember, megeteti a jószágot, aztán alszik reggelig, csak közben délben szunyókál két órát.

endypapa 2014.05.07. 13:23:42

@egysmás: Bizony ki tudom fizetni a számláimat a disznó, szarvasmarha, ló tartásból.
Minden szombaton a saját készítésű sajtot árulom (nem kis sikerrel) a közeli város piacán.

A gond ott van, hogy az emberek ma már nem akarnak dolgozni. A munkanélküliek 90%-a nem is akar. Így jelentős terhet raknak a dolgozó emberek vállára.
Én hál' Isten úgy érzem egyszerűen, és jól élek. Ezt életminőség terén értem.

egysmás 2014.05.07. 13:38:00

@endypapa: Oszt, ha ugyanezt csinálná mind a háromszáz porta gazdája a faludban, meg a szomszéd falu háromszáz portájának a gazdája, meg úgy általában a várost környező összes település összes portájának a gazdája, akkor is ilyen ügyesen kifejtenéd, hogy csak dolgozni kell és van minden?
Csak a piacon kell nagy sikerrel eladni, és minden megvan?
Vagy azért nem baj, ha páran bejárnak a városba dolgozni és nem neked csinálják otthon a konkurenciát.
Miközben szidod a kurva anyjukat, mert krumplit ültettek, így azt nem tőled veszik, mint a tejet?

endypapa 2014.05.07. 13:50:20

@egysmás: Igen megkeseredett ember lehetsz.(
Mivel nincs nagy igényem, az általad felvázolt helyzetben is megtalálnám a helyem.
Egyébként mivel bolti ár alatt árulom termékeim/terményeim, és más is így tenne, mi lennénk a bevásárló központoknak konkurencia. Ez által minden város vonzáskörzetében lévő falunak meg lenne a megélhetése.
A gond ott kezdődik, ha valakinek nem elég amije van. Jön a hitel, a halmozási mánia.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.05.07. 14:00:55

@Az igazi Trebics:

én tényeket írok, nem humorizálok
sörétes puskával jellemzően nem jársz betörni, mert nagy darab, pont ezért nem lóbálhatod az utcán, hanem az éjjeli szekrény mellett várja, hogy életet menthessen

ha tudod, hogy minden házban egy ember vár sörétes puskával, akkor akár van fegyvered, akár nincs, nem fogsz bemenni, mert a lapostévé nem éri meg, hogy 8 darab 00 buckshot-ot kapj azt arcodba

emellett nem mindenki a saját településén jár lopni, hanem átjárnak gettóból, cigánytelepről, más városokból, falvakból

jellemzően nem csak simán kifosztanak, hanem lelőnek és kifosztanak vagy megerőszakolnak és kifosztanak egyébként is
lásd magyar vidék: tanyasi emberek teljesen védtelenek a bandákkal szemben, halálra kínoznak embereket 300 forintért meg egy Szokol rádióért
USA-ban is ez megy, sőt még rosszabb a négerek miatt, csak ott az állam hagyja, hogy megvédd magad (kivéve néhány helyet: New York)

a tények azt mutatják, hogy abban a városban, amiről beszélek, kb 90%-kal esett a betörések száma, míg ugyanekkor az adott államban csak 5-10%-kal esett a betörések száma

egysmás 2014.05.07. 14:10:31

@endypapa: lovat tartasz, marhát, disznót van autód, amit fenntartasz.

Vagy van földed, vagy venned kell a takarmányt.
Ha veszed a takarmány, kiszolgáltatott vagy a felvásárlónak, és nem két tehened hat disznód van, hiszen az nem gazdaságos, abból nem tudsz piacra sem járni.
Egy kétszáz-ezerötszáz disznóval foglalkozó ember meg mezőgazdasági vállalkozó.

Ha van földed, akkor mikrogazdaság (három marha, két ló, hat disznó) értéke nagyságrendileg hat-nyolc millió forint, ez kb. öt-hat hektár + az épületek, tárolókák, miegymás.
Kiadásaid a szánás-vetés-aratás-kaszálás-bálázás szentháromságban mozognak (gondolom ennyihez nem veszel kétmilláért egy traktor, meg ötért egy kis kombájnt), amit összepiacozol és jut az inszeminátornak, meg mindenkinek. és a netet is ki tudod fizetni , meg a villanyszámlát, meg a fát, meg tudsz venni új tehenet, amikor tönkremegy a régi.

Összegezve tehát: van egy házad, egy autód, hat-nyolc milliód ezen kívül eszközben és lenézed azt, akinek nincs meg ugyanez, de vágyakozik utána.

endypapa 2014.05.07. 14:24:04

@egysmás: Nagyon rosszul gondolkodsz.
Nem nézek le senkit. Ahogy én a nulláról elértem ezt, úgy más is megteheti.
Ja! Rosszul számolsz. Felénk egy ház, + ól + istálló + pince + hozzá tartozó terület megvehető 600 000ft-ért. Tehén 250 000ft, malac 12 000ft, stb. A tehén, disznó "megújítja önmagát, sőt szaporodik. A tehén már pár hóm alatt visszahozza az árát pl. Kocsit sem muszáj milliókért venni.
Tulajdonképp neki kell állni és csinálni. Csak soknak nem füllik hozzá a foga. Egyszerűbb eltartatni magát mással (pl. segély, szülők nyakán ülni még 30 évesen, stb.)
Azt is könnyebb megmagyarázni mit miért nem lehet csinálni, mint nekiállni és csinálni.

endypapa 2014.05.07. 14:26:02

@egysmás: Lemaradt.
A tehén tartása a legegyszerűbb. Csak kaszálni kell. Még saját terület sem kell. Rengeteg útszél, árokpart van.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2014.05.08. 16:34:22

@egysmás: lehet élni szippantás, mosószer és villanyszámla nélkül is.

egysmás 2014.05.08. 17:57:38

@endypapa: vicc

@sugargiraffusplumps.: ha nincs gyereked. Ha van, elviszi a gyermekjólétis.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2014.05.08. 18:19:36

@egysmás: aláírom, gyerekkel nem annyira egyszerűen megoldható, de semmiképpen sem lehetetlen. nem nyomorban élnél hanem fölösleges dolgok nélkül, ami nagy különbség. az, hogy a társadalom mai álláspontja szerint kilenc tonna műanyagjáték és egyéb bizbasz nélkül nem lehet gyereket nevelni, az sajnos nehezen megkerülhető akadály de szintén nem lehetetlen.

egysmás 2014.05.08. 18:32:10

@sugargiraffusplumps.: Az angolvécét és a mosógépet annyira nem tartom feleslegesnek...
Sőt, az Internetet sem.
Meg a villanyfényt sem.
Tudod, szoktam olvasni, az meg nem megy sötétben.
Főleg télen.
A petróleum meg drágább, mit a villany.
Mosógép nélkül meg még macerásabb is!
Tudod milyen nehéz mosószer nélkül kimosni a kormot a ruhából?
Vagy, hogy milyen macerás szappant főzni?

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2014.05.08. 18:47:30

@egysmás:

első blikkre valóban úgy tűnhet hogy ezekre nincs alternatíva de nagyon sokan megszabadultak már ezektől a dolgoktól, különböző motivációk alapján :)

- az angolvécét betiltanám ha rám lenne bízva a dolog :D ivóvízzel vécét lehúzni esztelenség. léteznek elég tökéletes komposztvécék, guglizd meg és csodákat fogsz találni.

- a mosógéped simán működik napelemről is. ha ezzel sem akar valaki szórakozni, akkor meg vannak kézi erővel működőek is, szintén gugli.

-az internet az egyetlen dolog amihez ragaszkodnék kézzel-lábbal mert szükségem van az információkra és a kapcsolattartásra

-szappant főzni egyáltalán nem macerás, próbáld ki egyszer! :D szintén gugli.

persze nem mindenki lenne hajlandó feladni a behazudott kényelmét (ti.: elhitetik velünk, hogy kényelmesebb ha mindent megveszel tőlük jó pénzért, holott ez nem igaz) és sokan el sem tudják képzelni azt, hogy a megszokott dolgaik helyett használhatnak mást is és vannak olcsóbb, hatékonyabb, zöldebb megoldások is. de nem is való ez sem mindenkinek, csakúgy mint a nagyvárosi életmód sem. mindenki a maga útján megy.

egysmás 2014.05.08. 19:01:12

@sugargiraffusplumps.: Ha napelem, akkor az vagy akkumulátoros cucc, aminek az üzemeltetése kb hasonló áron van, mintha a szolgáltatól vennéd az áramot, vagy a szolgáltatóval kell "tároltatnod" az áramodat, ami viszont állandó kiadás, a rendszerhasználati díj.
Plusz a kiépítés egy kisebb vagyon.
A mi falunkban pl házat lehet venni egy 5 kW-os rendszer árából. és nem a szigetüzeműéból, hanem a tárolóséból.

A vécét nem kell ivóvízzel lehúzni.
Hidrofor tud működni, ha van kutad.

A szappanfőzés-macerásság kapcsolata... A vadgesztenye egyszerűbb.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2014.05.08. 19:12:42

@egysmás: nézd, akinek nem tetszik a viszonylag gyorsan megtérülő villanyszámlanélküliség az használhatja a szolgáltatótól vett áramot is. ha ki tudja fizetni és ha biztos benne, hogy mondjuk húsz év múlva is lesz annyi jövedelme, hogy megengedhesse magának az akkor már minden valószínűség szerint iszonyatos drága villanyáramot.

én mindenképpen a szolgáltatóktól való függetlenségre törekdnék addig amíg fiatal vagyok és tudok dolgozni is érte. szerintem így logikus, de mondom: mindenki úgy csinálhatja ahogyan neki a legjobbnak tűnik.

a hidroforod is tiszta vizet használ, egyáltalán: vizet. itt nem csak a víz áráról van szó hanem arról is, hogy semmilyen vizet nem kéne iyesmire pazarolni, főleg akkor ha tökéletesen megoldható nulla vízhasználattal is.

endypapa 2014.05.09. 09:53:32

@egysmás: "ha nincs gyereked. Ha van, elviszi a gyermekjólétis."

Három gyereket neveltem fel minden segély nélkül, házat épültem, "városi gyüttment"-ként a faluban, hova 25 éve költöztem önfenntartó munkával/gazdálkodással. 10 évig a helybeliek hitetlenkedése, meg nemértése lengett körül.

A lényeg, nem akarásnak nyögés a vége.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2014.05.09. 12:13:08

@endypapa: írhatnál egy blogot erről az egészről, engem például érdekelne hogyan alakult az életed így.

endypapa 2014.05.09. 15:50:42

@sugargiraffusplumps.: Hosszú lenne.)
Belegondolva, nem egy unalmas történet kerekedne belőle.

egysmás 2014.05.10. 06:32:59

@endypapa: 25 éve áfát sem kellett fizetni, Orbán liberális volt, Demszkiből pedig polgármester lett.

Kb. így viszonyulnak az akkori dolgok a maiakhoz. :)

endypapa 2014.05.12. 08:32:19

@egysmás: Áfát most sem kell fizetni!

"Kb. így viszonyulnak az akkori dolgok a maiakhoz. :)"

A munkához való viszony más csak.(

Fizikai munkát senki nem akar végezni! Mindenki addig húzza az iskolába járást, amíg csak lehet/bírják a szülei.
Nincsenek szakemberek!
Fél éve nem tudok egy villanyszerelőt, vízvezeték szerelőt találni, aki elvégezze nálam a szükséges munkát.

egysmás 2014.05.12. 20:30:44

@endypapa: Ha megfizetnéd, elvégeznék a fizikai munkát is.
Ha nem napi ötezerért keresnél villanyszerelőt, vízvezeték-szerelőt, lenne olyan.

Szarér-húgyért maximum irodában ülnek az emberek.
Vagy állnak egy szalag mellett pár hónapig.

Áfát pedig fizetni kell.
Ha Magyarországon élsz, akkor 27%-ot.
Még a komposztvécéd hőntartója által fogyasztott áram után is.
Vagy a napelemeid után. meg a felszerelésük, beüzemelésük után is.

endypapa 2014.05.13. 11:05:28

@egysmás: "Ha megfizetnéd, elvégeznék a fizikai munkát is."

Megfizetném, csak lenne aki csinálja.
Ha melóst keresek, nem azt mondom neki ennyit adok a munkáért, hanem amennyit kér, megadom.

Az iparosnak sem én diktálom az árat. Azt ők mondják meg miért mit kell fizetnem. Csak már nincs iparos a környéken. Kihaltak. A fiatalok meg nem akarnak dolgozni. Meg nem is nagyon mernek önálló munkát vállalni, mert nincs gyakorlatuk. Rossz az oktatás. Mikor mi végeztünk, önálló munkavégzésre alkalmas volt az osztály 80%-a.

Hogy a témánál maradjak igazuk van.
Felveszik a segélyt, vegetálnak, qrva egyszerűen élnek.
süti beállítások módosítása