A kevesebb az új több

Csak egyszerűen!

Csak egyszerűen!

7+1 tipp takarékoskodásra

2015. május 25. - Hujber Tünde

Tudatosan egyszerűen élni nem könnyű, de nem is lehetetlen. Hogy mit jelent az, hogy tudatosan egyszerűen élsz, arra egy lehetséges választ kapsz a Wikipédia önkéntes egyszerűség cikkében.

Abban a cikkben nincs sok szó a spórolásról, takarékosságról, habár szerintem az is az önkéntesen egyszerű életmód része. Hiszen annak lényege, hogy "az egyén megelégszik azzal, amire szüksége van, szemben azzal, amit meg akar szerezni magának". Egyszóval, ne költsük a pénzünket arra, amit meg akarunk szerezni, hanem csak azt vegyük, amire szükségünk van. Ha keveset keresünk, akkor főleg fontos, hogy jól meg tudjuk különböztetni ezt a két kategóriát, mert a végén oda lyukadhatunk ki, hogy elköltöttük a pénzünket a vágyainkra, és nem maradt semmi a szükségleteinkre. Ebben segít a takarékoskodás. A takarékoskodás célja sokféle lehet.

Lehet az, hogy megtanítson minket arra, hogy különbséget tudjunk tenni vágyak és szükségletek között. Lehet az, hogy segítsen a szükségletek kielégítésében. Lehet az, hogy a szükségletek kielégítésén túl lehetőséget adjon vágyaink bizonyos szintű megélésére is. Lehet az is célja, hogy jövőbeni szükségleteink kielégítésének pénzügyi alapját adja. A cél igazából tőled függ: ha minden hónapban új telefont veszel, de az albérleti díjjal elmaradásod van, akkor a te célod a takarékoskodással az, hogy az alapvető szükségleted ki legyen elégítve (tudjál hol lakni). Ha az alapvető szükségleted ki van elégítve, akkor takarékoskodhatsz azért, hogy el tudj menni nyaralni Balira.

Akármi is a célod, takarékoskodni, spórolni is többféleképpen lehet. Ezekből gyűjtöttem most össze néhány ötletet.

1. Tedd félre a jövedelmed 10%-át - így szól az első tanács. Ez egy igazi klasszikus ötlet, a maga nemében páratlanul egyszerű. Magasabb jövedelemmel rendelkezők esetében könnyen végrehajtható, és legendák szerint dédanyáink korában a szegényebbek is meg tudták oldani. Igaz, akkor még nem csábítottak a reklámok esztelen költekezésre, és a hitelfelvétel sem volt még annyira általános. A 10% félrerakásának is több módja van: azonnal lekötöd, amint a számládra érkezik, vagy felveszed készpénzben és elrakod, esetleg átrakod más számlára, amit nem használsz. Egyszerűen rajta hagyhatod a napi használatú folyószámládon is, de ez nem praktikus, mert nehéz követni, hogy mennyinek is kellene rajta maradnia elköltetlenül, és nagy a csábítás az elköltésére.

2. Tegyél félre minden hónapban X forintot! Az X forint lehet bármennyi, 1000 ft-tól akár 100 000-ig, ez persze a jövedelmedtől függ. Előnye a fix összeg, amivel tudsz kalkulálni. Kezelése ugyanúgy történik, mint a 10%-os esetben: lekötés, külön számla, otthon őrizgetés.

3. Minden hónapban tedd félre, ami a hónap végén megmarad. Ezt nem ajánlom senkinek. A statisztikák szerint aránylag kevés családban marad bármi is a hónap végére. Ez nem azt jelenti, hogy ezek a családok már minden lehetőséget kimerítettek a takarékoskodásra, csak azt, hogy ez a módszer náluk biztosan nem működik. Ha viszont nálad véletlenül mégis, akkor tedd a maradékot külön számlára, kösd le. Kik azok, akiknél véletlenül mégis működik a módszer? Jól sejted: a már tudatos életet élőknél, akik nem költik el az összes pénzüket, fizetésüket csak azért, mert van. Ehhez nem kell jól fizetett menedzsernek lenni, akinek elég fizetése van ahhoz, hogy maradjon is valami a hónap végére. Ehhez a "csak azt veszem, amire szükségem van" tudatossága kell.

4. Napi takarékoskodás - minden nap azonos összeg. Újabban terjedő ötlet a napi szintű takarékoskodás. Ennek több változatát láttam eddig, az egyik az, amikor naponta azonos összeget teszel félre készpénzben, pl. 50 vagy 100 forintot. Nagyobb léptékben, bátrabbaknak vagy jobb állásban lévőknek lehet akár napi 1000 vagy 2000 ft is. Előnye a kiszámíthatóság és az, hogy kitartásra nevel, hátránya, hogy tényleg félre kell tenni minden nap a megadott összeget. Nagy százalékban elbukással fenyegető módszer.

5. Napi takarékoskodás - minden nap növekvő összeg. Ez egy másik változata a napi szintű takarékoskodásnak. Ez talán még "veszélyesebb", mint a 4-es pontban írt módszer. Ennek az a lényege, hogy minden nap többet teszel félre, mint előző nap. Tehát elkezded hétfőn 10 forinttal, kedden 20 forintot teszel el, szerdán 30-at, és így tovább. Alapvetően nem tűnik nehéznek, de számolj utána! A 100. napon már 1000 ft-ot kell félretenned, a 101-en 1010-et. Az összes félretett pénzed a 100. napon 50500, a 101-en 51510 ft. Ha magasabb kezdőösszeget választasz, az azonos idő alatt összespórolt pénz is több lesz, de magasabb összegeket is kell félretenned napról napra.

6. Napi takarékoskodás - dupla vagy semmi! A napi takarékoskodás legőrültebb változata, amikor választasz egy kezdőösszeget, és minden további napon az előző nap eltett összeg dupláját teszed el. Például: 10-20-40-80-160-320 ft. Ha ezt a módszert választod, jusson eszedbe az ősrégi történet, amikor az okos ember a királytól azt kérte jutalmul, hogy a sakktábla első mezőjére tegyenek 1 búzaszemet, a másodikra kettőt, a harmadikra négyet, és így tovább egészen mind a 64. mezőig, és az legyen az ő jutalma. A király belement... majd hamar rájött, hogy birodalma összes búzája sem elég a furfangos ember kérésének teljesítéséhez.

7. Tedd félre a 200 forintosokat! Kisebb vágyakra spóroláshoz ez a legjobb módszer, van, amikor még én is űzöm. :) Amikor 200 ft-os kerül az utadba, tedd el. Meglepően sok 200 forintos kerül a kezünkbe, és meglepően hamar összejön pár tízezer forintos összeg, amit egy-egy kisebb vágyunkra (hosszú hétvége, hobbifelszerelés) el lehet költeni - ha már nincs pénzügyi tervünk és nem terveztünk ezekre külön büdzsét -, vagy akár vésztartalékként is használható. De jó arra is, hogy már most elkezd összegyűjteni a pénzt a szeptemberi iskolakezdésre, vagy a karácsonyi ajándékokra. Ezt a módszert lehet űzni 100 és 50 ft-osokkal is, de szerintem a 200 ft-os jobb, mert 2x, illetve 4x annyit gyűjthetsz össze ugyanannyi darabból.

8. Virtuális részletfizetés. Ez a saját találmányom, legalábbis ezen a néven. Sokan panaszkodnak arra, hogy muszáj megvenniük valamit részletre, mert egyben nem tudják kifizetni, sőt, még összespórolni sem tudják rá a pénzt. Ez butaság, hiszen ha most megveszel valamit, amire az elkövetkezendő 10 hónapban be kell fizetned havi 10 000 ft-tot részletként, akkor az elmúlt 10 hónapban is félre tudtál volna tenni ennyit rá havonta. Itt jön hát a virtuális részletfizetés lényege: tedd félre most a majdani részletfizetésre szánt havi összeget, és tekintsd úgy, mint ha tényleg részletre fizetted volna ki. Ha a megfelelő összeg összegyűlt, akkor vedd meg az áhított tárgyat. Ha pedig mire összegyűlik a pénzed rá, rájössz, hogy mégsem kell neked az a valami, az dupla öröm, mert megszabadultál egy felesleges tárgytól és van egy kis spórolt pénzed is.

Te ismersz még takarékoskodási tippeket? Oszd meg kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr737478110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ügyelő 2015.05.26. 08:28:47

Ennyi hülyeséget összehordani!
Az első kettőt leszámítva,egyik sem jó, ezt a kitalálója is beismeri. Akkor minek leírni?? Persze az elsők is csak akkor működnek, ha nem kell fillérre mindent kiszámolni.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.05.26. 08:51:26

@ügyelő: Várom a tippjeidet. Esetleg dédanyáink tippjeit. Minden jó ötletnek örülünk!

rozsomák 2015.05.26. 08:58:33

Énnekem több hasonló színvonalú ötletem van.
Kapcsolódva az 5. és 6. ponthoz.
Az 5.-höz: tegyél félre 15 forintot, másnap pedig 25 Ft-ot, aztán harmadnap 35 Ft-ot.
(azt nem tudom, hogy akkor mit lehet tenni, ha ma csak 5000Ft-om van, de be kéne fizetni egy 8000-es csekket. Poszterka, erre tudnál valami tanácsot adni ?)

Másik kiegészítő javaslat: tegyél félre első nap 500 000 Ft-ot, másnap 600 000 Ft-ot. stb.
Figyeld meg, hogy a hónap végén elég szép megtakarításod lesz.

A 6. ponthoz: Ne csak duplázd meg, hanem inkább triplázd meg a naponta félretett pénzt. Első nap legyen 1000Ft, másnap 3000Ft, harmadnap 9000Ft. Ha nincs annyi, akkor kérjél kölcsön, hogy meg tudjál takarítani, hehehe :-))

De lenne egy kérdésem is: Poszterka, te hány éves vagy ???
Így is elég szépen megtakaríthatsz.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.26. 09:00:57

Ezekből melyik az, amit a gyakorlatban is kipróbáltál?
És melyik bizonyult életképesnek?

idegen a földön 2015.05.26. 09:23:02

:-)

Tanács! Ha nem a fizud 10%-át teszed havonta félre hanem mondjuk 200%-át, akkor sokkal többet tudsz spórolni havonta.

Most tényleg ezt komolyan képes voltál leírni ilyen blődségeket?

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.05.26. 09:32:12

@idegen a földön: Kár, hogy megint nem olvas senki úgy, ahogy kellene. Ezek nem az én ötleteim, hanem kézen-közön forgó, mások által kipróbált és javasolt ötletek egy csokorba szedve. Ha van jobb, várom, hogy leírjátok. Valahogy, valamilyen módon csak lehet spórolni, hiszen sok embernek van spórolt pénze.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2015.05.26. 09:38:11

Fogadjunk, hogy a fenti fikázó kommentelők azok, akik állandó pénzzavarban vannak és hónap végére kinullázzák magukat vagy éppen kölcsönkérnek? De ha jobban állnak, rögtön szórják a pénzt, esetleg hitelre vettek lapostévét?

Szerintem a fent leírt ötletek bármelyike működhet, csak egy kis önfegyelem kell hozzá.

HgGina 2015.05.26. 09:49:18

@ügyelő: ez nem sok hülye ötlet.
Ez csak egy hülye ötlet, de az 7+1 féle ruhában.
Javaslom a malacpersely bevezetését.

Its_me 2015.05.26. 09:50:13

Ezeknél sokkal célravezetőbb a tudatos tervezés és az önfegyelem, hogy a tervünkhöz tartsuk magunkat.
Mi a családdal a Karácsony és Újév közötti időszakban, minden évben egy fél napot arra szánunk, hogy áttekintsük az elmúlt évünk tényleges bevételeit és kiadásait, összevetve az eredetileg tervezettel és természetesen megtervezzük a következő évi cashflow-t is.

A tervezett bevételek (=havi fizetések) tükrében budget-et határozunk meg előre minden tervezett havi kiadásra, FMCG-re, biztosításokra, rezsire, üdülésre, üzemanyagra, tandíjra, ruhára-cipőre, nagyobb tervezett beruházásokra, pl háztartási gép cseréje, vagy pl bútorvásárlás.
A legnagyobb cél az az összeg, amit így év végére megtakarításként célul tűzünk ki.
A bevételeknél semmilyen plusszal nem kalkulálunk (pl prémium, vagy bónusz), a költségeknél pedig mindig az előző évi számokat felültervezzük.

Magától értetődően ehhez az szükséges, hogy minden költséget pontosan vezessünk, ezért ahogy az Aldi, úgy a fagyi blokkját is eltesszük, s a költségeket hetente rögzítjük egy nagy xls táblázatban.

Emiatt a posztban leírt módon nem szükséges a megtakarításra minden hónapban újra és újra valamilyen magánakciót indítani, egyszerűen az éves tervhez tartja magát a család és így - kis túlzással - január 5-én meg tudom mondani, mennyi megtakarításom lesz dec 31-én.

mt-03 2015.05.26. 09:50:33

sajna a lekotes ma mar nem er semmit, nezd meg mennyi a kamata, semmi (0.1% meg hasonlok) cserebe barmit csinalsz azonnal radobnak egy csomo ilyenolyan koltseget ugyintezesi dijat. ez az alacsony kamat meg nagy osszegnel is keves nemhogy kicsinel. ma mar a banki sporolas nem mukodik.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.26. 09:52:49

@mt-03: az még nagyon jó. Én láttam már 0.001%-ot is... :(

2015.05.26. 10:04:20

4-től tényleg hülyeség, ami viszont az 1-3-at illeti, azok közül tapasztalataim szerint csak a 3 működik, 1-2 nem életszerű. Azért nem, mert nem minden költség havi szinten jön össze. Én félreteszem a fizetésem úgy 30%-át éves átlagban, de ez nem azt jelenti, hogy minden hónapban legalább 10%-ot félre tudnék tenni, mert van olyan hónap, amikor 0-t, vagy mínuszos hónap is lehet, meg olyan hónap is, amikor több mint felét. Ha valaki beáll arra, hogy mindig 10% megmaradjon a fizetéséből, vagy X Ft, akkor egyes hónapokban, amikor sok az egyszeri költség, csak nagyon durva megszorításokkal tudja ezt tartani, máskor meg pazarolhat.

mt-03 2015.05.26. 10:04:20

@pythonozok: ja igaz, most megneztem az OTP lekotott beteteket, minden faxni nelkul mezei lekotes. nevetseges, komolyan. 0.01%...
mondjuk 1 misire 0.1% az egy kemeny 100 ft??? ebbol levonjak a kamatadot meg ugye ki se vetted hisz a kp felvetel is koltseges (de ugye az elso 3 honap utan eselyes hogy meg kevesebb). el lehet donteni hogy van e ertelme az egesznek... leteznek magasabb kamatok de azok pl frankhitel vissaterites kozvetlen lekotesere, vagy kockazati alapuak amik ugye keteselyesek, de vicc ez az egesz :(

mt-03 2015.05.26. 10:06:00

@mt-03:
akarom mondani 0.1 -> 0.01

2015.05.26. 10:12:02

Amúgy hosszútávon a 10% nagyon kevés. Eleve nem lesz nyugdíjunk, amire önmagában kevés a 10%, ahhoz, hogy akkor is ugyanazt az életszínvonalt éljük, úgy 30% kéne, de ha jól befektetjük, vagy alább adunk nyugdíjas korunkra, akkor legyen mondjuk csak 20%. Emellett meg nyilván ott vannak más rövidtávú és hosszútávú célok, gondolok itt lakás, autó, gyerek továbbtanulása, stb.

para_noir 2015.05.26. 10:18:55

Hát ez jó nagy marhaság, gyakorlatilag minden pont ugyanaz: tegyél félre pénzt, azonban alapvető koncepcióhiba az írásban, hogy nem a félretevés mikéntje, hanem a miből a kérdés, a spóroláshoz első körben olyan módszerek kellenek, amik segítségével lesz _miből_félretenni, utána az, hogy malacperselybe, párnacihába, vagy éppen milyen százalékos algoritmus alapján teszi félre az illető a pénzt az tökmindegy már.

mcc 2015.05.26. 10:24:19

@nagybalfasz: Hát ja, aztán a gyerek nem tanul tovább, én meg feldobom a talpam nyugdíj előtt...

Amúgy hogy kerül egy ilyen színvonalú poszt index-címlapra?

Dr. Fotos 2015.05.26. 10:31:49

Tenyleg nem szolgal semmi ujdonsaggal annak aki eleve nem ver a seggere a fizujanak amint meglatja. Lekotes meg oriasi hulyeseg, mert a bankok a hozza nem ertoket jol meg is vezetik. Szegeny megboldogult anyamat vagtak at az OTP-ben, aki lekototte 2 evre 500000 forintjat es ratukmaltak, hogy euro alapon csinaja. Szegeny nem ertett hozza es belement. Abba nem megyek most bele milyen nehez volt hozzajutni mert az o szabalyzatuk mas mint amit ep eszu ember elfogad, viszont adtak kokemeny 2400 forint kamatot ra amibol parszaz maradt miutan levontak meg az ilyen-olyan mondvacsinalt koltsegeiket. Mindezt akkor amikor meg 6-7% korul mozgott a kamatlab. Lenyeg: ha nem ertesz hozza tokmind1 mifele trukkokkel probalkozol penzt sporolni. Nem fog menni.
Inkabb meg kellene tanitani az embereket mar az altalanos iskolaban a penz kezelesere!!!

Exploiter 2015.05.26. 10:31:51

Egyetlen egy igazán jó tanács van.
Minden hónap elején rakj félre egy összeget, amit meg akarsz takarítani. És ne költsd el minden hülyeségre.

Ha sikerül, akkor örülj.

Ha mégis muszáj elköltened a puszta létfenntartásra, akkor ez van, meg se próbálj takarékoskodni, menj el az országból a francba, vagy ha nincs hozzá kedved, gyújtsd fel az egészet.

Exploiter spórolási tippjeit olvashatták.

laposmacska 2015.05.26. 10:47:55

Nem olyan sok hülyeség van itt, mint ahogy sokan hiszik. És az utolsó pont is praktikus, előre törlesztesz valamit, és akkor veszed meg, mikor összejött rá a pénz. Nyilván lakásnál nem feltétlen kivitelezhető, legalább is nekem nem, de kisebb dologra simán... Mindig hónap elején kell megtakarítani, lekötni amennyit akarsz, aztán meghúzni magad. Nem azért jó a bankbetét, mert annyit kamatozik, hanem azért, mert így kikerül az a pénz a látóteredből, és nem akarod mindenáron elkölteni.

Az egyik banknál van egy olyan termék, hogy minden kártyás fizetés után egy adott összeget átrak egy másik számládra. Így szinte észrevétlen gyűjtögethetsz, te határozod meg, hogy vásárlásonként mennyit.

Persze aki azért van itt, hogy megmondják neki, hogy miből tegyen félre, az úgyis bele fog kötni mindenbe.

errrrrrrrrr 2015.05.26. 11:03:13

@Its_me: a heti táblázat azért elég vadul hangzik. de egyébként nem rossz megoldás.

2015.05.26. 11:03:38

@Exploiter: @laposmacska:
Az, hogy hónap elején félreteszed, aztán ha próbálsz meglenni a maradékból mindenáron, az olyan messze áll a pénzügyi tudatosságtól, mint Makó Jeruzsálemtől. Ugyanis ez azt jelenti, hogy nem vagy képes kontrollálni a költekezéseidet, ehelyett csak az előzetes nadrágszíj elve működik. Ráadásul mint korábbi kommentemben írtam, ez azt is jelenti egyben, hogy olcsóbb hónapokban pazarolni fogsz, már ha minden hónapban ugyanannyit teszel félre előre, ahelyett, hogy a hó végén megmaradt pénzt tennéd félre.

Egy pénzügyileg tudatos embernél amúgy az csak hátrány, ha kikerül a pénz a látóteredből, és nehezebben vagy csak veszteséggel hozzáférhető. A likviditás érték, mert ha hirtelen valami miatt kell a pénz, könnyebb hozzáférni, a likviditásról akkor mondok le, ha cserébe extra hozamot kapok. Jelenleg ugyanakkor a bankomnál a megtakarítási számla jobb kamatot ad, mint a lekötés, akkor miért fizetnék pluszt, azért, hogy nehezebben férjek hozzá (a hossztávú részvény és államkötvény megtakarításaim az más szitu, az nem tartozik az azonnal hozzáférhető tartalékhoz, de nyilván azokkal nagyobb hozamot is érek el)?

bunkó · http://bunko.blog.hu 2015.05.26. 11:30:45

Az eredeti sakktáblás történet tudtommal nem duplázásról, hanem hatványozásról szól.
Egyszerű duplázás esetén a sakktáblára mindössze 36893488147419102999 db búzaszem kellene.
Persze ennyi búza sem terem a világon még 100 év alatt sem :-)

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2015.05.26. 11:35:37

Spórolás elkezdéséhez a 0. pont:
Pontosan vezetni az összes bevételt, és kiadást.

Álom Polgár 2015.05.26. 11:36:21

Én inkább elmentem többet pénzt keresni, szép dolog a luxus-aszkéta élet, de keserves tud lenni.
Én próbáltam, de nincs benne élvezet.
30 év: 60 db autó csere, 4 db nő + az apraja. Jó volt, kevés dolgot bántam meg !!!

Exploiter 2015.05.26. 11:38:32

@nagybalfasz:

Aki rendelkezik pénzügyi tudatossággal, az nem a neten keres spórolási tanácsokat. :)
Aki viszont ilyen helyeken olvasgat tippeket, annak jobbat nem tudok mondani, minthogy előre határozza meg a célt és ahhoz tartsa magát. Ez persze az a réteg, aki egyébként tudna félretenni, csak nem elég elszánt hozzá, nekik érhet valamit. Aki nem tud, annak mindegy, aki meg magától is csinálja, annak is mindegy.

bela 2015.05.26. 11:59:09

Tetszik a 8. pont, lehet, ki is próbálom, mert van, amit kinéztem magamnak.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.05.26. 12:04:44

@Its_me: Ez annyira tökéletes terv, hogy én is írhattam volna. Sőt, írtam is, be van linkelve a cikkbe. Tavaly év végén egész sorozatot szenteltem a családi költségvetés-készítésnek. Érdemes átböngészni, habár sajnos azt is sokan fikázták.

Igazából megértem, hogy vannak fikázók. Azt nem értem, hogy akik _CSAK_ fikáznak, bármilyen módszerről is olvasnak bárhol, azok a saját életükben hogyan kezelik a pénzügyeiket? Milyen módszert használnak? Miért hisznek éppen abban?

2015.05.26. 12:09:25

@Exploiter:
Aki nem rendelkezik vele, annak egyetlen hosszútávon is működő megoldás, ha megtanulja. Az ilyen önkényszerítős dolgok vagy nem hatékonyak, vagy önkínzáshoz vezetnek, ami nem azonos azzal, hogy lemondasz olyan dolgokról, amiket nem a te pénztárcádra szabtak. A havi X% félretétele ráadásul az önkínzás és a pazarlás kombinációja, hiszen egy olcsó hónapban pazarlás, drága hónapban önkínzás.

5perc 2015.05.26. 12:19:13

Úgy próbálok meg spórolni, hogy havonta minél kevesebbet költök el a fizetésemen kívül a félretett tartalékomból. Ha ezt egy bizonyos összeg alatt tudom tartani egy hónapban, már sikeresnek mondhatom magam. Ritkán jön össze.

Terézágyú 2015.05.26. 13:16:55

@laposmacska:
"És az utolsó pont is praktikus, előre törlesztesz valamit, és akkor veszed meg, mikor összejött rá a pénz. "

Én pont ezt csináltam rögtön akkor, amikor 18 évesen elkezdtem dolgozni. Azóta is mindig volt pénzem, amire kellett.

Terézágyú 2015.05.26. 13:25:07

ja és egyébként spórolni kell. nem kell mindennap friss kenyeret venni, tessék megenni a tegnapit is és nem kidobni.

BlackDog79ml 2015.05.26. 13:49:43

Én azt szeretném kérdeni, hogy a fent leírtak milyen fizetéstől megvalósíthatók?
Ha a fizetésem 10%-át félreteszem már egy csekkel kevesebbet tudok feladni. Ez a "Minden hónapban tedd félre, ami a hónap végén megmarad." a legjobb. A baj, hogy nem marad. Vagy nem sok.
Elnézést a hozzászólásomért, de ugye nem az én hibám, hogy Magyarországon nem fizetik meg megfelelően a kétkezi munkaerőt!

Dezsike 2015.05.26. 13:55:40

A legegyszerűbb megtakarítás, ha elteszed a pénzt a téli kabátod zsebébe és megfeletkezel róla. Aztán majd télen megtalálod és el tudod költeni fűtésre.

Terézágyú 2015.05.26. 14:00:38

@soproni79:
"de ugye nem az én hibám, hogy Magyarországon nem fizetik meg megfelelően a kétkezi munkaerőt! "

Ez nem a te hibád, de az igen, hogy nem fogadod el a tanácsokat.
Még akkor is, ha nem fogadod MEG őket, legalább fogadd el.

mt-03 2015.05.26. 14:12:08

nem a kenyer aran fox meggazdagodni. egyebkent annyi kenyeret kell venni amennyit megesztek, igy mindig friss kenyeret lehet enni (persze macerasabb mert el kell menni erte a botba), vagy sutsz magadnak (de az is daragabb mint a bolti).

lanyom is ezt kerdezete (mikor lattuk hogy kavefozot 12 havi reszletre vesznek emeberek a mediaban), hogy miert nem elobb sporolnak es utana veszik meg? mondtam mert sztem nem megy nekik. nem tud felrerakni, igy meg levonjak a szamlarol, a masik meg hogy azt latja minden nap hogy dzsordzs kluni szurcsoli a kapszulast a tetoteraszon, akkor ugy erzi o is kluni lehet egy kis idore (eleterzes) es ez azonnal kell. nem holnap, nem fel ev mulv vagy karacsonykor, most. ez a marketing hatasa, azonnal kell minden, es nem csak termeket veszel hanem egy olyan erzest amit maskepp sosem ersz el, csak almodozol rola....

Terézágyú 2015.05.26. 14:15:47

@mt-03:
"nem a kenyer aran fox meggazdagodni"
nem. de ezzel kell elkezdeni. ilyen egyszerű.

Terézágyú 2015.05.26. 14:20:51

@mt-03:
"azonnal kell minden"

na ez a baj.
akinek minden azonnal kel, annak elvették az eszét. és akinek elvették az persze nem tud spórolni.

mt-03 2015.05.26. 14:28:19

@Terézágyú: lehet hogy baj de ma minden ezt sugalja, azonnal es a legujabb. ott a szifon, a tipikus peldaja mindennek ami ma megy, ott allnak sorba orakat (van aki napokat) es mintha valami sikert erne el megveszi (no persze reszletre) majd tapsvihar kozepette tavozik az uzletbol, mindenkinek meg tudja mutatni hogy neki milye van, aztan 2 ev mulva kezdodik elorol, lejar a hitel, kijon az ujabb modell, es az kell. instant get ha mond valamit ez a kifejezes. ma ez a slager.
nem mondanam hogy elment az eszuk, csak szeretnenek kimozdulni a valosagbol, valami elmenyre vagynak, es a vasarlas jo dolog, elmeny. legyen az szifon, kavefozo, cipo, barmi.
en gyerekkoromban vittem vissza az uvegeket honapokat sporolgattam, ma mar nem igy mukodik a vilag. es fontos is a fogyasztas, ha nincs fogyasztas osszezuhan a gazdasag. a fogyasztas legfobb mozgatorugoja a hitel. ezaltal a gazdasage is. csak ugye van egy buborek effektus, most ilyet is megtapasztalunk. van akinek tanulsag van akinek nem.

Terézágyú 2015.05.26. 14:34:30

@mt-03:
"lehet hogy baj de ma minden ezt sugalja"
"nem mondanam hogy elment az eszuk"

igen, de ezen felesleges rugózni. aki spórolni akar, arra meg vannak a módszerek. az a baj, hogy NEM AKARNAK spórolni.
persze nem kötelező. lehet gazdagnak lenni, meg lehet panaszkodó csórónak.

mt-03 2015.05.26. 14:41:05

@Terézágyú: sztem ez pont olyan mint a fogyokura. mindenki tudja mi a megoldas, baromi egyszeru, ennek ellenere senki nem bir lefogyni, nagyon alacsony a sikeresen lefogyok szama. pont azertmert ott van elotted egy karnyujtasnyira a kaja. ugyanez van a penzkoltessel. ha van mibol akkor el fogod kolteni. persze sokan tudnak sporolni is valamennyit, de nap mint nap jonnek a hirek hogy a lakossagi sporolas nevetsegesen alacsony, szinte alig van sporolt penzuk az embereknek. nem ezert mert nem lenne mibol, egyszeruen elfolyik, elkoltodik.

Terézágyú 2015.05.26. 14:48:22

@mt-03:
"mindenki tudja mi a megoldas, baromi egyszeru, ennek ellenere senki nem bir lefogyni"

de akkor ne a módszert szidja, hanem saját magát.

egyébként a hasonlat annyiban hibás, hogy senki sem azt mondja, hogy olyankor alkalmazd ezeket, amikor MÁR kövér (=eladósodott) vagy, hanem még mielőtt elhíznál (=eladósodnál, csóró lennél) alkalmazd ezeket és akkor megúszod.

VT Man 2015.05.26. 14:50:50

Elég gyenge a poszt, de azért van benne értelmes dolog is.

A 10% az valóban jó. Elsőre amúgy ez lehet 5% is, majd 6%, 7% fokozatosan. De 10% lenne a minimális ami a cél.

A másik, amit a szerző nem írt, a "Save more Tomorrow".
Amikor fizetésemelést kapsz, pl. +10 ezer Ft, akkor azt bontsd ketté. Legyen mondjuk +7 ezer amit elköltesz és +3 ezer ami a rendszeresen félretett pénzhez megy.

Terézágyú 2015.05.26. 15:01:03

@VT Man:
"Amikor fizetésemelést kapsz, pl. +10 ezer Ft, akkor azt bontsd ketté. Legyen mondjuk +7 ezer amit elköltesz"

...vagy ne költsd el egyáltalán....

2015.05.27. 11:02:10

A 8. pont tetszett. Pl. a elektromos kütyük esetében, mire összegyűl a pénz:
1. lennebb megy az ára,
2. kijön egy jobb,
3. rájössz hogy nem is kell.

laposmacska 2015.05.27. 22:01:26

@nagybalfasz: bocs,nem ugyanannyit teszek félre, hanem annyit, hogy kb ugyanannyi maradjon. Tudatosan megtervezve tudod, hogy kb mire fogsz ölteni, lakás, gáz víz, kocsi, +ha havi váratlan de rendszeres kiadás, kaja, ruha, valamennyi szórakozásra, ami meg marad, azt lekötöd. Ennyi. Úgy érzem, elég sokat tudok/tudunk így félretenni, de ha szerinted ez felelőtlen és nem tudatos, akkor bocs.

Katalin1974 2015.06.05. 09:25:11

@Hujber Tünde: Kár, hogy a kommentekben nem sokan osztják meg a többiekkel a saját módszereiket, csak a cikkről írnak véleményt. Pedig érdekes dolog lenne, a többféle bevált módszerekből sokat tanunlhatnánk.
Nos, én a kevesek közé szeretnék tartozni, ezért elmondom, hogyan csinálom.
Megérkezik a fizetésem a bankszámlámra, ebből lekötöm egy hónapra az aktuális havi 10%-ot és a jóváírás előtti egyenleget (vagyis az előző hónapról megspórolt, el nem költött összeget), így minden hónapban egyre nagyobb a lekötött pénzem. (Nem a kamat miatt kötöm le, csak azért, hogy ne férjek hozzá, ne tudjam elkölteni.)
Illetve havonta felveszem kp-ben a havi élelmiszerre, egyéb napi fogyasztási cikkekre szánt összeget, és az ebből naponta el nem költött forintokat külön gyűjtöm, ebből "jutalmazom magam" egy-egy cél elérésekor.
Nekem bevált. :))

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.06.07. 12:27:08

@Katalin1974: Gratula! Az a lényeg, hogy neked beválljon a módszer. A lekötést én is azért szeretem, mert "nem enged" hozzájutni a pénzhez, illetve külön tenni kell érte, hogy az ember hozzájusson. A mai fogyasztásorientált világban erős lélek kell hozzá, hogy valaki ne költse el csak azért a bankszámláján lévő összes pénzt, mert ott van.

SchLady 2015.06.15. 08:31:17

@Hujber Tünde: Az én "mindennapi" takarékoskodásom úgy zajlik, hogy minden vásárlás után a visszajáróból elteszek 1-2 pénzérmét. Általában akkora összeget viszek magammal, amiből kijön a tervezett lista, nem marad sok visszajáró, így ilyenkor elteszem az egészet. Bár ez csak a költésre vonatkozik, nem a bevételekre (az nem az én ügyem jelenleg), nekem jó érzés az, hogy dagad a boríték, és a sok aprót időnként felváltja a papírpénz. Semmi nem motivál arra, hogy elköltsem azt a pénzt, de tudom, hogy ha nincs otthon "egy fillér se" (kényszeresen, de) van miből vásárolni egy-két alkalommal, amíg jobb nem lesz. Aztán visszakerül az is, mintha mi sem történt volna. Ezek az összegek a kisebb váratlan kiadásokra tökéletesek, igazából csak ezért csinálom. Sokhavonta összejön pár tízezer forintnyi ilyen megtakarítás, ez már bőven elég akkor, ha hirtelen szerelni kell a kocsit, elromlik valami, vagy cserélni akarunk valami teljesen használhatatlanná vált eszközt. Mint régen az önsegélyező.
A lekötés problémás manapság, mert van olyan bank, ami megszüntette a folyószámláihoz tartozó online lekötést, mondván, hogy nem kamatozik, ezért inkább kiiktatták. Nekünk is csak az volt a lényeg, hogy az nem látszik a számlán, és nem volt limithez kötve, mikor, mennyit és havi hány alkalommal kötünk le vagy növeljük a lekötést, és szinte bármikor hozzáférhető volt.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.06.16. 14:13:19

@SchLady: Az 1-2 pénzérme alatt mit értesz? 5 ft-osokat, vagy 200 ft-osokat?

A lekötésben igazad van, a mai kamatokkal csak arra jó, hogy ne legyen szem előtt a pénz, így azok, akik nem tudják megállni, hogy ne költsék el rögtön az összes pénzüket, nem esnek kísértésbe. De persze azt is meg kell vizsgálni, hogy a lekötés költségei nem nagyobbak-e a várható minimális kamatnál.

SchLady 2015.06.17. 08:29:54

@Hujber Tünde: 5-10-től 200-ig bármit, ami véletlenszerűen a kezembe akad, vagy mondjuk, ha egy kétezres vásárlás után 135 forint a visszajáró, akkor mindet. Annyit szántam a vásárlásra, ha elteszem azt a kevés maradékot, még jól is járhatok később. Nem tűnik mindenkinek soknak, sőt van, aki hülyeségnek tartja, már a kommentek elolvasásából következtetve, de egyszer csak azt veszem észre, hogy a sok aprópénzből lassan 3000 forint gyűlt össze. Mindenki másképp motiválódik a takarékoskodásra. Van, aki éves szinten belövi az irányt, de én szeretem kicsiben látni a dolgokat. Akár úgy, hogy megtervezem a napom vagy a vásárlási listám, akár úgy, hogy minden alkalommal teszek egy lépést az ügyért azzal a néhány érmével.
süti beállítások módosítása