A kevesebb az új több

Csak egyszerűen!

Csak egyszerűen!

7 ok, ami miatt több dolgot vásárolunk, mint amire szükségünk lenne

2015. május 11. - Hujber Tünde

Ha akarnám, megtölthetném a blogomat azzal, hogy csak a Becoming Minimalist írásait fordítom magyarra. Nagyon jókat ír - és nagyon sokat. :)

De nem akarom, hiszen ez az én blogom. Ennek ellenére most mégis egy ilyen fordítást olvashattok ismét. Ennek az az oka, hogy én sem tudnám jobban összeszedni, hogy mi az a 7 ok, ami miatt több holmit veszünk, mint szükséges lenne. Íme tehát Joshua Becker véleménye:

Egy átlagos amerikai ház mérete 1000 négyzetlábról 2500-ra nőtt, a személyes holmik tárolása pedig mára egy 24 milliárd dolláros üzletté nőtte ki magát. Kutatások azt mutatják, hogy manapság 2x annyi dolgot vásárolunk, mint 50 évvel ezelőtt, aminek köszönhetően átlagosan mindenkinek 15 950 dolláros hitelkártya-tartozása van fejenként. Mindez fontos kérdéseket vet fel, például: miért vásárolunk több holmit, mint amire szükségünk lenne?

Miféle gondolkodásmód kényszeríti az embereket arra, hogy pénzt költsenek olyasmire, amire nincs is feltétlenül szükségük? Ha meg tudjuk válaszolni ezt a kérdést, akkor könnyen fel tudjuk szabadítani az életünket és az erőforrásainkat a vásárlásnál fontosabb célok elérésére.

De ezt a kérdést nem könnyű megválaszolni, mert ha megválaszolnánk, akkor be kellene vallanunk néhány gyengeségünket, például az alábbi 7 hazugságot, amikben szilárdan hiszünk:

1. Azt gondoljuk, a sok holmi biztonságot ad. A logikánk szerint ez így működik: ha néhány dolog birtoklása biztonságot ad (tető, ruházat, megbízható közlekedési mód), akkor még több holmi birtoklása még több biztonságot ad. De a legalapvetőbb szükségleteink kielégítése után ez már kevésbé igaz. Ráadásul sokkal hamarabb elveszthetjük ezt a biztonságot, mint gondolnánk.

2. Úgy gondoljuk, hogy a sok holmitól boldogabbak leszünk. Senki nem ismerné be, hogy az anyagi javak birtoklásában a boldogságot keresi - egyszerűen csak úgy élünk, ahogyan szeretnénk élni. Nagyobb házat, gyorsabb autót, menőbb kütyüket és trendibb ruhákat veszünk, mert azt reméljük, ezek boldogabbá tesznek minket. Sajnos, az anyagi javak vásárlásából származó boldogságérzet a leginkább múlandó dolog.

3. Sokkal fogékonyabbak vagyunk a reklámokra, mint gondolnánk. Átlagosan 5000 hirdetést látunk 1 nap alatt. Minden hirdetés azonos üzenetet hordoz: az életed jobb lesz, ha megveszed azt, amit árulunk. Olyan sokszor, olyan sok helyről halljuk ezt az üzenetet, hogy már hiszünk benne. És ez nem a marketing ipar kárhoztatása, ez egyszerűen figyelemfelhívás arra, hogy ez az üzenet jobban hat ránk, mint gondolnánk.

4. Azt reméljük, a sok holminkkal imponálni fogunk más embereknek. Egy gazdag társadalomban az irigység a gazdaság hajtóereje. Amint az alapvető szükségleteink biztosítva vannak, a vásárlás valami többé válik. Egy lehetőséggé, hogy megmutassuk a gazdaságunk, a fontosságunk, a pénzügyi sikereink.

5. Irigyek vagyunk azokra az emberekre, akiknek több van. Úgy tűnik, az összehasonlítás alapvető jellemzője a fajtánknak. Látjuk, mások mit vesznek, mit viselnek, mit vezetnek, és a társadalmunk még bátorítja is az összehasonlítást. Túl gyakori, hogy csak azért veszünk meg valamit, mert az ismeretségi körünkben is ugyanezt teszik. Az a kultúra, ami a mértéktelenség dicséretének él, mindig félre fogja értelmezni az igazi sikert.

6. A sok holmival próbáljuk meg kompenzálni a hiányosságainkat. A magabiztosságot keressük a ruhákban, amiket viselünk, az autóban, amit vezetünk, de tévedünk. A veszteséget, a magányt, a szívfájdalmat akarjuk gyógyítani  azzal, hogy felesleges dolgokat vásárolunk. Megelégedettséget keresünk az anyagi javakban. És másokat akarunk ezekkel a dolgokkal lenyűgözni, ahelyett, hogy azzal nyűgöznénk le őket, amilyen emberek vagyunk. De ez a törekvésünk soha nem vezet célra, nem pótolja a hiányosságainkat. Az anyagi javak legtöbbször még azt is meggátolják, hogy felismerjük ezeket a hiányosságokat.

7. Sokkal önzőbbek vagyunk, mint bevallanánk. Nehéz lehet elismerni, de az emberi lélek önzőségre és kapzsiságra van programozva, de a történelem ezt bizonyítja. Hajlamosak vagyunk a saját "személyes birodalmunk" méretét úgy növelni, hogy egyre több és több holmit halmozunk fel. Ezt erőszakkal, kényszerítéssel, tisztességtelenséggel és háborúzással értük és érjük el. Sajnos, az önzés ma is jelen van a világunkban.

A felesleges dolgok birtoklása nem gazdagítja az életünket. Valójában a vásárlás visszatart minket attól, hogy szebb, fontosabb dolgokat, élményeket tapasztaljunk meg. Elég bölcsnek és ébernek kell lennünk, hogy leküzdjük a vásárlási vágyat.

Több öröm van kevesebb dolog birtoklásában, mint amennyit valaha is felfedezhetünk a rengeteg holmi felhalmozásában.

Szerinted milyen okok lehetnek még a vásárlási kényszer hátterében?

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr777449532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.11. 18:08:54

Én ezt követem évek óta.

Pl. az elolvasott könyveket kidobom. Sznobság gyűjteni őket.

Emellett bármikor el tudnék költözni 3 bőrönddel, ott van minden fontos.

Sokkal szabadabb így.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.05.11. 19:18:38

@maxval bircaman szerkesztő: Rosszul teszed, ha kidobod az elolvasott könyveket. Inkább vidd vissza a könyvtárba! :)

nem várt fordulat 2015.05.11. 20:11:24

@maxval bircaman szerkesztő: na, szep. Miert nem antikvarium, vagy ajandek? Ha mas nem, a kuka melle tedd.

_Johanna 2015.05.11. 22:53:17

@maxval bircaman szerkesztő: Sznobság azt hangoztatni, hogy kidobod az elolvasott könyveket! :)

_Johanna 2015.05.11. 22:56:05

Szeretném megragadni az alkalmat és felhívni a szerkesztő figyelmét egy olyan kezdeményezésre, ami hasonlít az "adománybolt modell"-hez, de bármely civil szervezet számára elérhető: www.garmada.net/2012/09/tamogatas.html

Irbisz 2015.05.13. 07:18:22

@nem várt fordulat: biztos gagyi, senkinek nem kello ponyvakat olvas, ilyeneket egyebkent antikvarium sem vesz be, tobbszor lattam hogy atporgette az atvevo a nagy kupac konyvet es egyet sem vett at belole, az elado meg ott allt nagy szomoruan az 50 kilo könyvvel, mehetett tovabb.

azt a 3 börönddel elköltözik barhova baromsagon meg nem hogy egy csalados, egy egyedulallo is rohog.
ha csak nem szegeny mint a templom egere, vagy nem rongyokban jar, akkor csak a ruhazat tobb mint 3 böröndnyi (bar lehet hogy 1 m3-es kofferei vannak :))

Irbisz 2015.05.13. 17:06:04

Tovabbi ok, hogy sokaknak maga a vasarlas öröm, nem a birtoklas, akar elmenynek is nevezhetjuk, szerintem sok ember kifejezetten vasarlasfuggö.
Ezert veszi meg a 37-ik teljesen felesleges azonos ruhadarabot, az elozotol gyakorlatilag semmiben nem jobb legujabb csucsmobilt es lehetne a sort folytatni.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.05.14. 20:29:52

@Irbisz:

Ennek egyik alfaja a kényszeres akciós vásárló. Semmi szüksége adott dologra, de megveszi, mert "úgy spórol", hiszen akciós, illetve többet vesz, mert úgy olcsóbb, aztán rárohad, mert valójában föl sem tudja használni, de "majd biztos jó lesz valamire".
Egyébként az őskorban általában a nők gyűjtögettek, most sincs ez másképp, csak a tárgy változott.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.05.14. 20:30:25

Amúgy tök jó blog, gratulálok.:)

Katalin1974 2015.06.29. 10:01:32

"Azt gondoljuk, a sok holmi biztonságot ad."
"Úgy gondoljuk, hogy a sok holmitól boldogabbak leszünk"
Én például nem. :)) Én attól érzem biztonságban és boldognak magam, ha tudom, hogy van egy nagyobb (összespórolt) vésztartalékom/nyugdíjalapom.:)) Úgy látszik, túl aggodalmaskodó és pesszimista vagyok. :((

Irbisz 2015.06.30. 13:34:53

@Mj:
"Egyébként az őskorban általában a nők gyűjtögettek, most sincs ez másképp, csak a tárgy változott.:) "

ez keteselyes, a gyüjtök jellemzöen ferfiak.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.06.30. 13:37:50

@Irbisz:

Ez olyan, mint a konyhaművészet. A nők otthon főznek/gyűjtögetnek, a férfiak meg inkább professzionálisan űzik, ha már, ergo előbbiek "láthatatlanok".

Irbisz 2015.07.01. 10:29:55

@Mj:
Jo a hasonlat :D
Viszont a magyarazattol függetlenül mindegy hogy festmeny, csokipapir vagy epp belyeggyüjtesröl beszelünk, igen jelentös a ferfiföleny.
En azt a magyarazatot olvastam, az a "komoly" gyüjtes amiröl most beszelünk, nemcsak a birtoklasi vagy miatt inkabb ffiterület, hanem mert 1-1 ritka darab megszerzese olyan mint a vadaszat soran 1-1 ritka/veszelyes komoly zsakmany megszerzese, a mai korban azt potolja (allitolag).
no meg kicsit irracioanlis dolog is ennyi penzt ilyen, sokszor "haszontalan" dolgokra kiadni, igy a nök kevesbe hajlamosak a büvkörebe esni (inkkabb elshoppingoljak a penzt :))

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.07.01. 10:38:46

@Irbisz:

Még mindig ugyanarról beszélünk.:) A férfiak közül páran professzionálisan csinálják - egyfajta vadászatként -, a nők pedig sokkal nagyobb arányban maradnak a hobbi szintű gyűjtögetésnél, ld. cipő, ruha, különböző boltokban összevásárolt termékek, ami "láthatatlan", mert "szokásos női dolog". (Persze, az egész nagyfokú általánosítás, én nem szeretek se ruhát, se cipőt venni, ellenben rengeteg bélyegem és könyvem van.;-))

Irbisz 2015.07.01. 11:34:55

akkor mar csak azt kellene eldönteni a blog szellemisegehez hüen, melyik nagyobb veszteseg:
a "szokasos nöi dolgok" vagy egy gyüjtemeny :)

Nahat, en sem szeretek vasarolni, viszont van is sok könyvünk, a költöztetök el is hültek, kicsi volt a legnagyobb kocsijuk is emiatt :)
Belyeg? Milyen? Orszag, motivum v. csak esztetikai szempontok?
süti beállítások módosítása