A kevesebb az új több

Csak egyszerűen!

Csak egyszerűen!

Miniház - nagy infografikán

2014. október 09. - Hujber Tünde

Alább egy infografika látható a miniházak és életforma, valamint a hagyományos házak és életforma különbözőségéről. Lefordítom, mi van ráírva, két okból: nem mindenki tud angolul, és nem mindenki szereti az infografikákat görgetni. :)

A kevesebb több, hirdeti a címsor, és milyen igaza van!

1973-ban az újonnan épült házak alapterülete az USÁ-ban 1525 négyzetláb volt, 2013-ban ez 2598 négyzetlábra nőtt, miközben az átlagos családméret 1948 és 2012 között 3,67 főről 2,55 főre csökkent. Vagyis bár egy átlagos család 1 fővel kevesebb személyből áll, mint az 50-es évek elején, az otthonukul szolgáló ház mérete 70%-al nőtt.

A tipikus miniház méret 100 és 400 négyzetláb között van. A tiny house-okat többféle névvel is emlegetik: mikroház, kompakt ház, kicsi ház - és persze a miniház, (ahogy én neveztem el őket).

A tipikus miniház "kétszintes", fent található az alvóhely, alul minden más. A klasszikus miniház mozgatható, kerekeken guruló alépítményre van építve.

Miért jó miniházban élni?

- mobilitás
- kisebb karbonlábnyom
- kevesebb adó (az USA adóira értve)
- kisebb karbantartási igény
- kisebb, vagy nulla hitel
- önállóság, önellátás
- az átlagos miniház ára 23000 dollár
- a miniház tulajdonosok 68%-ának nincs jelzáloggal terhelt hitele
- a miniház tulajdonosok 40%-a 50 év feletti

Habár a legtöbb miniház-tulajdonos állandó jelleggel lakik a miniházában, sokan más célra használják ezeket:

- otthoni iroda
- szüleikhez visszaköltöző felnőtt gyerekek lakhelye
- vendégház

Amerikában csak a lakások 1%-a kisebb 1000 négyzetlábnál, de a miniházak számát nehéz meghatározni, mert a legtöbb felépítéséhez nincs szükség ugyanazokra az engedélyekre, mint a nagyobb otthonokhoz. Az USÁ-ban egyre több miniház építő cég van, a miniház-tulajdonosok száma pedig egyre több, főleg Coloradóban, Texasban, Wisconsinban, Floridában és Kaliforniában.

Sok miniházépítő cég vállalja, hogy a megrendelt miniházat bárhová leszállítja, hiszen kicsik és mobilak! Mármint a miniházak. :)

A 18-34 éves korosztály 15%-a azt mondja, hogy határozottan hajlandó lenne miniházban élni. 19% komolyan fontolóra venné a miniházban élés lehetőségét. A 18-34 éves korosztálynak több mint fele bérelt házban él, mert nem tud előleget előteremteni saját ház vásárlására.

Élnél miniházban? Teszik fel a kérdést minden korosztálynak. A 18-34 évesek a leginkább vevők erre az életmódra. 15% feltétlenül, 19% komolyan fontolóra venné, 18%-nak gyakorlatilag mindegy, 30% semmi körülmények között sem élne miniházban. Ha a teljes népességet nézzük, 46%, azaz kicsit kevesebb mint a fele mondta azt, hogy semmi körülmények között sem költözne miniházba.

Ami a kisebb karbonlábnyomot illeti: a kisebb házakhoz kevesebb építőanyag kell, kisebb és kevesebb háztartási gép, kisebb területet kell befűteni illetve lehűteni. Egy feleméretű ház kibocsátása a teljes életciklusa alatt 36%-al kisebb. A legnagyobb előnye a miniházaknak abban rejlik, hogy sokkal kevesebb áram és tüzelőanyag kell a működtetéshez. Egy ház 70 éves életciklusa alatt az üvegházhatású gázok kibocsátásának több, mint 80%-a köthető az áram és tüzelőanyag-fogyasztáshoz. Mivel a miniházak kicsik, lehetőség van arra is, hogy használt anyagokból építsük fel.

Mini ház - nagy hatás

Több városban miniházakból épült "falvakban" próbálják elhelyezni a hajléktalanokat. A Katrina hurrikán után lakhatási alternatívaként használtak miniházakat.

Összefoglalás

A miniház-mozgalom nem csak újdonságerejénél fogva érdemel figyelmet, de azért is mert csökkenti a költségeket, kisebb káros hatással van a környezetre és egyszerűbb életstílust eredményez. Kisebb házban lakni nem mindenkinek megfelelő, de hatékony, praktikus megoldás lehet sokaknak.

 Neked mi a véleményed minderről?

tinyhouse reason.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr156750169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása