A kevesebb az új több

Csak egyszerűen!

Csak egyszerűen!

Egyszerűen szép 1.

2014. június 08. - Hujber Tünde

Vannak dolgok, amik egyszerűen csak szépek, és szépek, mert egyszerűek. Szerintem a világ egyik legszebb képe Leonardótól a Hölgy hermelinnel.

hölgy hermelinnel.jpgKép: Wikimedia Commons

Szerintem attól is szép és egyszerű, hogy nincs felesleges háttér, ami csak elvonná a figyelmünket a Hölgyről. A háttér eredetileg szürkéskék volt, de a 19. században átfestették feketére. Nézzétek meg jól a ruháját, a fejdíszét, a nyakláncát, a frizuráját. Az egyszerű, középen kettéosztott frizura, a sima fekete hajpánt, az egysoros, egyforma szemekből álló gyöngysor mind azt mondja, az egyszerű is lehet szép. A ruhája színei visszafogottak, semmi rikító nincsen rajtuk. Kutatók szerint a ruha színe és szabása arra utal, hogy a modell, Cecilia Galleriani, aki Ludovico Sforza herceg szeretője volt, nem volt nemesi származású. A Hölgy ujjain nincs gyűrű sem, és érdekes módon a hermelinen sem látszik, hogy ez lenne az az állat, aminek a prémjéből palástokat készítenek. Külön érdemes még egyszer megfigyelni a Hölgy hajviseletét. Mintha a haja az álla alatt meg lenne kötve, de a másik oldalról "érkező" hajtincset és a bogot nem látjuk.Semmilyen más képen nem láttam még ilyen frizurát, mi lehetett az oka? Festői fantázia?

Milyen egyszerű kép és mennyi néznivaló van rajta! Ha választhatnék egy műtárgyat, bármelyiket a már létezők közül, ezt választanám. Ha az enyém lenne, nem is lenne szükségem más díszre az otthonomban.

Ha van kedved bemutatni kedvenc egyszerű, de szép tárgyad, legyen az egy dísztárgy vagy akár egy darab szappan, írd meg, had lássák meg mások is azt, ami szép!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr146250395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása