A kevesebb az új több

Csak egyszerűen!

Csak egyszerűen!

Fundamentum: A döntés

2020. december 31. - Hujber Tünde

Előző posztomban feltettem a kérdést, hogy mi lesz azután, ha megoldottuk a klímaváltozást? Visszatérünk a fogyasztói társadalomhoz, mintha mi sem történt volna? Ha így teszünk, akkor végül is nem történik más, mint hogy adunk a szarnak egy pofont. Én az egész emberiséget érintő kihívásnak tekintem a klímaváltozást, afféle "próbának", ami során bizonyítanunk kell, hogy alkalmasak vagyunk-e az Ember névre (nagy E-vel), és nem csak alantas munka- és fogyasztórobotok vagyunk.

El kell dönteni, valóban meg akarjuk-e menteni magunkat, vagy csak idén lesz trendi téma a klímaváltozás elleni harc, aminek hatására veszünk egy kulacsot és egy cuki tüllzsákot a krumplinak (amit aztán mindig elfelejtünk magunkkal vinni a boltba), és a dolog el van intézve?

A döntést pedig egyéni szinten kell meghozni. NEKED kell dönteni, hogy tényleg érdekel-e annyira a leszármazottaid sorsa, sőt, akár a sajátod is, hogy mostantól minden nap, életed végéig, legyen az bármilyen hosszú is, másképp fogsz élni, mint eddig?

Igen? Komolyan meggondoltad? Nem elég kulacsot venni és tüllzacskót. A döntés ennél mélyebb kell, legyen.

FB-posztok lájkolása nem elég, ha kéred a szívószálat és műanyagtányérból eszel a plázában.
Fát ültetni kevés, ha a család megtakarítását MOL-részvénybe teszed, és ujjongsz, ha szárnyal.
Amíg autóban hozod-viszed a gyereket a pár utcányira lévő suliba, addig mindegy, hogy textilszalvétába csomagolod-e neki az uzsonnát.
Klímatünti után a saját bögrédbe kéred a kávét a kávézóban? Szuper! De utána ugye nem mész el a barátnőkkel cuki plüsskacatot venni egy másik barátnő szülinapjára, amihez persze kell egy új ruha is, mert a meglévő 50 között nem találsz egy rongyot se, amit felvegyél?

Tényleg eldöntötted, hogy te meg akarod védeni a földet, a családod, magadat és ha lehet az összes állatot és növényt is (esetleg, ha valóban elkötelezett vagy, még a többi, idegen embert is?).

A régieknek volt erre egy frappáns mondásuk: egy fenékkel egyszerre csak egy lovat lehet megülni. Melyik lovat választod? Mert közel az idő, amikor tényleg választani kell.

És nem kell se Orbán Viktorra, se Donald Trumpra várni. Ők sem vártak rád, ők már választottak, és rosszul. A saját érdekeik előbbre valók még a családjuk érdekeinél is. Azon aggódnak, újraválasztják-e őket. Szerencsére neked nincs ilyen gondod.

De én komolyan hiszem, hogy hiába bírnak a politikusok sok erőforrással, többel, mint a kisember, sok lúd disznót győz. Ha a 7 milliárd emberből 5 milliárd azt mondja: NEM! Az erőforrások többet nem lesznek arra nem érdemesek kezében.

Minden az egyén szintjén dől el. A te kezedben a döntés.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr5314941534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása