A kevesebb az új több

Csak egyszerűen!

Csak egyszerűen!

De mi lesz azután, hogy megoldjuk a klímaváltozást?

2019. július 09. - Hujber Tünde

Én próbálom megfogadni okos emberek tanácsait: merek nagyot álmodni. Most például azt a nagyot álmodtam, hogy a klímaváltozás és megoldása nem csak azt eredményezheti, hogy meg lesz oldva a klímaváltozás, de akár az emberiség is szintet léphet általa.

Mire gondolok?

Képzeld el, hogy 2050-re, vagy bármikorra az emberiség megoldja a klímaváltozást. Újra élhető lesz a bolygó, eltűnnek a szeméthegyek, és mindenki szatyorral jár vásárolni. :) Rendben, de mi lesz utána? Az, ami sok sikeres fogyókúrázót is visszavet, hogy ti. "most már, hogy lefogytam, ehetek megint csokit"? Most, hogy újra élhető a bolygó, kezdhetjük megint teleszemetelni? Vissza a fogyasztói társadalomba, mintha mi sem történt volna?

Ugye, hogy ez butaság lenne? De akkor mi lesz azután, hogy a Föld meg lesz mentve?

Szerintem az emberiség bizonyos értelemben fordulóponthoz érkezett. Nem csak abban az értelemben, hogy sikerül-e megmentenie a saját lakhelyét, hanem abban is, hogy végre hajlandó-e emberhez méltóan élni, vagy marad a munka- és fogyasztórobot alantas szintjén?

Mit értek ez alatt? Egyre többet cikkeznek arról, hogy a robotok elveszik a munkánkat, de ez valójában jó, mert így felszabadul az időnk, amit a hobbinkra, szenvedélyünkre, művelődésünkre, saját személyes fejlődésünkre áldozhatunk. Van azonban egy rossz hírem. Állítom, hogy az emberek min. 80%-ának semmilyen hobbija, szenvedélye nincs, művelődési vagy személyes fejlődési igényről nem is beszélve. Szerintem nem azért nem divat beleírni a CV-be a hobbit, mert semmi köze hozzá a HR-esnek, és nem is érdekli, hanem mert sokaknak úgy sincs ilyesmije.

Lehetne azzal érvelni, hogy nincs idejük rá az embereknek (mert ugye jelenleg nem emberek, hanem munka- és fogyasztórobotok vagyunk), de én sok emberrel beszéltem. Kérdeztem őket a hobbijukról, arról, hogy mit csinálnának, ha megnyernék a lottóötöst és nem kellene többet dolgozniuk. Mindannyiszor az derült ki, nincs hobbijuk, otthon már most is unatkoznak munkaidő után, (vagy főznek, mosnak, takarítanak, TV-t néznek), a lottóötös pedig annyit jelent, hogy vesznek egy nagy házat, sportautót, utazgatnak (hogy hova és minek, ki tudja), és aztán... ennyi. Több embert ismerek, aki unalom ellen jár plázázni, unalmában vásárolgat.

Miért is lenne hát jó nekünk, ha a robotok munkája által felszabadulna az időnk? Sokan beleőrülnének, hogy nincs mit csinálni. Nem olvas, mert unja. Nem ír, nem kézműveskedik, nem rajzol, mert nincs tehetsége. Nem kertészkedik, mert nem ért hozzá. Nem túrázik, mert fárasztó. Nem művelődik, mert a gugli úgyis mindent tud. Mi marad hát?

Miért is mentsük meg a Földet, ha aztán nem tudunk mit csinálni rajta? De ha már megmentettük, elkezdhetünk gondolkodni azon, mit is kellene csinálnunk? Mi az, ami az embert Emberré teszi, nagy E-vel? Most Emberek vagyunk? A plázáinkkal, a kényszeres vásárlásainkkal, a kényszeres eladásainkkal - mert nem csak kényszeres vásárló létezik, kényszeres eladó is? Néha azt érzem, az emberiség célja nem más, mint rásózni bárkire bármit, és megvenni bárkitől bármit - és ez nem csak a termékekre, a szolgáltatásokra is vonatkozik, mindegy, csak dőljön a lé! Ezért élünk. Ezért élünk? Érdemes volt ezért lejönni a fáról, hogy mára egy gigantikus reklámhordozó legyen a Föld, ahol csak az számít, mit tudsz megvenni, mit tudsz eladni, az már nem számít, milyen áron? Ezért dolgozol szombaton és éjjel is, a céged eladásaiért és hogy vásárolhass?

Tehát fordulóponthoz érkeztünk. Eladási-vásárlási mániánk közben szépen elfogyott alólunk az élettér. Mindent meg- és felzabáltunk, pedig nagyon sokan még el se kezdtek enni. A bolygó kezdi ezt unni, próbál lerázni minket. Hagyjuk-e vajon? És ha nem hagyjuk, tanulunk-e az esetből, tudunk-e valódi harmóniában élni a természettel és önmagunkkal? Hajlandóak vagyunk-e elgondolkodni azon, mi tesz minket Emberré, ha a vásárlás és az eladás biztosan nem? Hajlandóak vagyunk-e változni - de nem valamikor a távoli jövőben, hanem itt és most?

Aki látta a Csillagkapu-sorozatot, abban szó volt a Föld eredeti lakóiról, az Ősökről, akik egyszer rájöttek, hogyan lehet a fizikai test nélkül, puszta energiaként létezni, ezt hívták ők felemelkedésnek. Szerintem ilyen felemelkedés vár az emberiségre is. Nem a csillagkapus elhagyom-a-testem értelemben, inkább szellemiben. Fel tud-e emelkedni az ember olyan magasságba, ahol maga mögött hagyja vásárlási és eladási ösztönét, a természet és a többi ember kizsigerelésének a vágyát, a pénz iránti mohóságát? Felül tud-e emelkedni önmagán, hogy valóban Ember lehessen?

Lehet, hogy ez az igazi tétje a klímaváltozás megoldásának? Mert ha meg is oldjuk a problémát, de utána mindent ugyanúgy folytatunk, akkor lényegében adtunk a szarnak egy pofont.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr9814933602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2019.07.11. 12:23:37

1. Az ember alapvetõen arra van kitalálva, hogy valamit csináljon. A legtöbb hobbi is valamiféle munka, csak más mint amibõl megélsz.

2. A Földet nem lehet mozgalmár módon megmenteni. Ezt csak technológiaváltással lehet megcsinálni.

különvélemény 2019.07.11. 12:25:32

"megoldjuk a klímaváltozást"

Látom valaki megint mindenhatónak képzeli magát.
A klíma 4 milliárd éve változik, de majd pár zöld ezt "megoldja".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.11. 12:26:36

A klímaváltozáson nincs mit megoldani, alkalmazkodni kell hozzá.

A liberalizmus, a liberális demokrácia persze megszüntendő. Szerencsére lassan zuhan is. Csak arra kell vigyáznunk, hogy zuhanva ne rántsa magával az emberiséget is. Ezért fel kell készülnünk.

A legfontosabb, hogy állig felfegyverkezve álljunk elő elegendő erővel, hogy a liberális nagyurak. a háttérhatalmisták ne merjenek világháborút indítani, ezzel mentve szemét rendszerüket, filantlopós habzsoáűsukat, elnyomó rendjüket.

Szerencsére Kína és Oroszország már elég erős, hogy békés atomarzenáljukkal hatékontan képesek legyenek lehűteni a globálkulákok écs csicskásaik nedves álmait.

erkölcsi hulla 2019.07.11. 13:13:02

A fajok egy nagy része az emberi tevékenységek miatt, másik része a klímaváltozás miatt hal ki.

Az emberiség gazdasági struktúrája a profitra, a növekedésre épül, végtelen erőforrásra számolva. Nem létezik fenntartható gazdaság, a wall streeten csak a profit a lényeg.

A növekedés pedig egy önmagát felzabáló rendszert eredményez. Mindenki tudja hogy meg fogunk fulladni ha kivágják az amazonasi őserdőket, mégis évente egyre többet, és többet vágnak ki iszonyú méretekben. Csak a profit, és az önös érdekek a lényeg, az a pár tízezer favágó ebből és, és leszarja ha közben a teljes emberiség szép lassan megfullad.

Az emberiség erősen vezetőközpontú, mindig is az elit diktált, és mindig is a sokak szolgálták a kevesek érdekét, a sokak engedelmeskednek a kevesek parancsának. Demokráciában is és diktatúrában is pár ember dönt milliárdok élete és halála felett, ezen nincs mit szépíteni.

Ez szükségszerűen a lassú kihaláshoz vezet. Nem lehet változtatni rajta. Pár évtizeden belül ahogy fogy a víz, és az étel, iszonyú háborúk és népirtások lesznek.

Szó mi szó, megérdemli a pusztulást az emberiség, remélem pár millió év múlva a következő öntudatra ébredő faj a földön máshogy csinálja.

midnightcoder2 2019.07.11. 13:16:37

@erkölcsi hulla: Buta vagy. Az lehet, hogy az emberi faj létszáma és komfortfokozata visszaesik, de kb. 0% az esélye annak, hogy kipusztul. Illetve ha igen, akkor kb. minden más faj is, papucsállatkától felfelé.

Másrészt, ha egy másik faj szintén öntudatra ébredne, az valószínûleg ugyanezt az utat járná.

erkölcsi hulla 2019.07.11. 13:17:56

@erkölcsi hulla: Amíg nincs egy központi vezetés a földön, amely az egész bolygón élő emberek, és környezet fenntarthatóságában tud cselekedni, és nem államok szopatják a másik államokat, egymás ellen fegyverkezve, esélytelen bármiféle civilizációs haladás. Marad a szép lassú haldoklás és háborúk.

Nagyon fasza hogy európában pár ezer ember önkéntesen meg akarja menteni a földet, de dél amerikában másként gondolják, és basszák ki az esőerdőket, vagy kínában égetik a szenet mintha az életük múlna a kitűzött gdp növekedésen.

nemecsekerno_007 2019.07.11. 13:21:13

Majd lesz egy irányított kapitalizmus mint Kínában. A kérdés az, hogy ki irányítsa :)

2019.07.11. 13:30:29

@MAXVAL bircaman közíró: Jól gondolom, hogy elől jársz a mocskos, undorító liberalizmus kiirtásában?
Elutasítod a szólásszabadságot, ezért sosem nyilvánítod ki sehol a véleményedet, magasról teszel a jogállamiságra, ezért tapsolsz ha börtönbe zárnak csak úgy. Türelmetlenül várod, hogy végre létrejöjjön a gondolatrendőrség és a gondolataidért megbüntessen. Magántulajdonod nincs, minden a királyodé, még az életed is. A szabad választásokat rühelled, inkább a Duna jegén választanád első viktort minden évben újra, majd annak halálával a lányát vagy fiát ültetnéd a magyar trónra. A feleséged vagy barátnőd pedig a szolgád, hiszen nem vagytok egyenlőek.
Az az igazság, hogy irigylem tőled ezt az életet, szar neked, hogy liberalizmus nélkül kell élned az életed. Hiszen arra sosem vetemednél, hogy egy liberális találmány, mondjuk az internet segítségével liberális eszmék szerint élj, hiszen akkor ezzel bizonyítanád, hogy egy gerinctelen féreg vagy, amit mi egyébként is gondolunk rólad.

MEDVE1978 2019.07.11. 15:12:05

A globális kapitalizmus egyszerűen matematikai elven működik és a minél több profit elérése a cél. Minél inkább szabadjára van engedve a "piac", annál nagyobb a környezeti károsodás, mivel a környezet "közlegelő", egy olyan erőforrás, amit korlátlanul lehet használni a legtöbb helyen. Ezért tartanak ott például az egyértelmű senki földje óceánok (túlhalászás és szennyezés), ahol.

Az emberiségtől nem várható el ugyanakkor, hogy visszafogja a fogyasztását, mivel az ember teljes szocializációja a legtöbb kultúrában egyértelműen a fogyasztáson alapul. Éppen ezért irreális az, hogy a fogyasztás visszafogásával lehet ezen a területen eredményt elérni. Amivel eredményt lehet elérni az elsősorban a technológiai áttörés, ezt kellene támogatni is. Keresni kellene lehetőségeket, hogy hogyan lehet a CO2 kibocsátást visszafogni, esetleg elnyeletni a CO2-t és egyéb üvegházhatású gázokat. A műanyagszennyezéshez is lehetne innovatív lehetőségeket találni.

A szabályozás szerepe a fejlett államokban az lenne, hogy egyrészt mesterségesen forrást csoportosít át ezekre a kutatásokra és segíti az új módszerek elterjedését, másrészt próbálja a jelenlegi károkat kordában tartani szabályokkal. A fogyasztás önkéntes visszafogása azonban nem vezethet eredményre, mert nem fog megtörténni.

Mit kezd majd az ember magával? Ez érdekes kérdés. Evolúciós érvrendszer szerint gondolkozva az embernek még sohasem volt olyan periódus a fejlődésében, amikor kvázi semmit sem kellett tennie a megélhetésért. Az ősember vadászott, halászott, gyűjtögetett, rövid életének döntő részét az tette ki, hogy próbált megfelelő menedéket, ételt és italt biztosítani a mikro közösségének. Amikor volt szabadideje és éppen nem szaporodott, aludt stb., akkor festette a barlang falát. A földművelés feltalálásától kezdődően már más volt a helyzet, viszont a felszabaduló időt ott is a "művészet" és a transzcendens értelmek keresése tette ki. Tehát az ember isteneket talált ki, rendszerekkel, amelyek az életét befolyásolták. Viszont bármelyik rendszert is nézzük, az embernek mindig volt kötelezettsége, amit el kellett látnia, hogy túléljen. Ha egyszer nem lesz ilyen az a társadalom széteséséhez, depresszióhoz, az emberek elmagányosodásához vezethet. UGyanis ez a kötelezettség rendszert ad az ember életébe, rendszer nélkül viszont mindenki "elkanászodik", ellustul.

midnightcoder2 2019.07.11. 15:20:47

@MEDVE1978: "Minél inkább szabadjára van engedve a "piac", annál nagyobb a környezeti károsodás, mivel a környezet "közlegelő", egy olyan erőforrás, amit korlátlanul lehet használni a legtöbb helyen."

Amikor nincs szabadjára engedve, az sem jobb. Lásd volt cuculista országok, élükön a Szovjetunióval.

"Tehát az ember isteneket talált ki, rendszerekkel, amelyek az életét befolyásolták."
Ezek már az õskorban is megvoltak. A mezõgazdászoknál azért volt ez jobban az elõtérben, mert õk jobban rá voltak szorulva a sors befolyásolására. Egy vadász törzs könnyebben elvándorolt ha nem volt kaja, egy földmûves viszont ha szar volt az idõ, éhen halt.

"Ugyanis ez a kötelezettség rendszert ad az ember életébe, rendszer nélkül viszont mindenki "elkanászodik", ellustul."
Szerintem a modern európai társadalom már ennek a terméke.

Világít a torony 2019.07.11. 15:21:45

Egy percig sem gondolom, hogy az emberiség megoldaná ezt a problémát. Annál sokkal több az önzés benne.
Főleg a birkaféle idétlen bérfirkász tahókban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.11. 15:22:24

@roli101:

Nem utasítom el se a szólásszabadságot, se a jogállamiságot.

Gondolatrendőrséget egyes liberálisok akarnak.

A szabad választások ellen is ők ágálnak.

Az internet nem liberális találmány

MEDVE1978 2019.07.11. 15:26:27

@erkölcsi hulla: Az emberiség teljes kipusztulása meglehetősen valószínűtlen. Emlékeim szerint valahol 1000 és 2000 fő közötti állandó populáció kell ahhoz, hogy nagyobb genetikai károsodások nélkül túléljen egy közösség. A kipusztulás tehát akkor következhetne be, ha ennyien se tudnak túlélni, ez pedig ilyen indogén okból valószínűtlen. Ennek oka, hogy a klímaváltozás is lassan következik be és legalább ennyi ember le tudja reagálni. Ez erős különbség mondjuk egy aszteroidához képest, mivel az aszteroida mindenkit megöl pár órán belül, ott nincs idő alkalmazkodni.

Az iszonyú háború és a népirtások az emberiség sajátja, ez volt a rendszer több ezer évig. A mostani klímaváltozásnál is érdemes megnézni mit okoz. Ha Észak- és Dél-Amerikát megnézi valaki, jelenleg átlagosan évi 1%-os népességnövekedést produkálnak úgy, hogy sok dél-amerikai államban visszamegy a születésszám. Ebből kifolyólag a migráció által okozott feszültségek az amerikai kontinensen kisebbek lesznek. Nekik kevésbé fog fájni, hogy egy pár fokot emelkedik a hőmérséklet. Ellentétben ugye Afrikával és Ázsia egyes részeivel, ahol aztán forró lesz a helyzet és a vízhiány egyre csak fokozódik. Ez arra enged következtetni, hogy a migrációs feszültség Európa - Közel-Kelet és Afrika között továbbra is fenn fog állni, sőt szerintem hamarosan jelentős lesz Oroszországban is (amely óriási területek felett rendelkezik, viszont a népessége kicsi).

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.07.11. 15:29:47

Olvasva a történelmi könyveket és legfőképpen a Bibliát, tökéletesen látszik, hogy az ember, az emberiség nem változik. A technológia fejlődik ugyan, de az ember lelki értelemben egy szemernyit sem. Ugyanolyan kapzsik és önzők vagyunk, mint az előttünk élők.
Ha ma jönne el Jézus, ugyanúgy keresztre lenne feszítve - elég csak megnézni, hogyan reagálnak a névleges keresztények olyankor, amikor valaki (pl. a pápa) Jézusra hivatkozva szeretetre és elfogadásra buzdít...

BiG74 Bodri 2019.07.11. 15:30:07

@midnightcoder2:
Nem mindegy, hogyan korlátozod a piacot. A szocialista tervgazdálkodás egy szar példa.

Almandin 2019.07.11. 15:38:03

@erkölcsi hulla: Én is úgy látom, hogy elkerülhetetlen az összeomlás. Viszont lassítható a folyamat. A klímaváltozást teljesen megoldani csak akkor lehetne, ha az emberiség az állati szintre térne vissza, és a létszáma is maximum pár millióra csökkenne. Ez persze lehetetlen.
De ez nem ment fel bennünket az alól, hogy próbáljunk környezettudatosan élni, szelektíven gyűjteni a hulladékot, nem ész nélkül vásárolni. Kötelességünk a károk mérséklésére törekedni.

BiG74 Bodri 2019.07.11. 15:43:10

@Almandin:
Az emberiség egy jelentős része jelenleg is álati szinten van, függetlenül attól, hogy gyereklányokat hajszol indiában, vagy menő gázolós csávó egy merciben valahol Magyarországon.

ZX 2019.07.11. 15:46:18

Nem lesz itt változás. A klímaváltozás izomból berúgta az ajtót, de kb. mindenki szarik rá, csak a kibaszott kényelme meglegyen.

BiG74 Bodri 2019.07.11. 15:57:11

6. Előbbre viszi-e az emberiséget a munkám? Árt-e a környezetnek?

Nem is tudom, jelenleg csak itt 600000 m3/h füstgázt nyomunk ki, de beszéld meg a tulajjal!

Tranquillius 2019.07.11. 16:14:17

@MEDVE1978: Azért ehhez az is szükséges, hogy ez az 1000-2000 ember egy helyen éljen és ne mondjuk egyenletesen eloszolva az egész Földön. :)

Én azt gondolom, hogy az emberiség lélekszámának visszaesése is okozhatja végső soron a kihalást. Ugyanis a technológiai biztonságot, az infrastruktúra színvonalát a megfelelő népsűrűség teszi lehetővé. Ha a népesség száma elkezd csökkenni, az egy olyan spirált eredményez amely a technológia összeomlásához vezethet. Ha nincs technológia, nincs ami fenntartsa az infrastruktúrát, összeomlik a világgazdaság és az emberiség fogyása tovább gyorsul. Elképzelhető, hogy ez nincs is olyan messze, szerintem a Föld össznépessége 2100 előtt elkezd majd csökkenni.

Almandin 2019.07.11. 16:14:50

@BiG74 Bodri: Nem az ilyen erkölcsi dolgokra gondoltam (amúgy sajnos ebben igazad van), hanem már a tűzgyújtás és a barlangban lakás is beavatkozás a természetbe és szennyezés, de minél fejlettebb egy civilizáció, óhatatlanul egyre többet szennyez. Pl. ma egy ember nem egy faluban éli le az életét, hanem naponta járművel közlekedik munkába, vásárolni, kirándulni, ez elkerülhetetlen, mert nagyvárosban nem is lehet mindenhova elgyalogolni, falun is ma már sokszor bemennek a közeli városba, hipermarketbe.

ZX 2019.07.11. 16:24:24

@Almandin: " nagyvárosban nem is lehet mindenhova elgyalogolni" Na ja. Bár nemrég hallottam egy új találmányról, két kereke van és lábbal hajtják. :P

MEDVE1978 2019.07.11. 17:19:01

@Tranquillius: A technológia nagyon nehezen omlik ám össze. Leginkább egy sokk omlaszthatja össze (meteor, vírus, szuperbaktérium, gamma kitörés stb.). Attól, hogy mondjuk újra földrajzi elszigeteltség lenne valamilyen katasztrófa miatt, még önmagában nem pusztulna ki az emberiség. Egy nagyobb sok hatására a modern társadalmak összeomolhatnak, a jelenlegi fejlett országokban az urbánus társadalmak nyilván össze tudnak omlani egy sokk hatására. Viszont ez nem jelent semmit. Attól, hogy az USA-ban a keleti és nyugati parton mondjuk szétmegy az infrastruktúra valami miatt és a városokba nem jut el élelmiszer, a középnyugat hatalmas síkságai még mindig rengeteg embert el tudnak látni.
Azokon pedig úgy is nő a génmódosított búza vagy kukorica, ha nem termeszted.
Sokkal valószínűbbnek tartom azt, hogy a jelenlegi nem emberarcú kapitalizmus fennmarad világszerte. Mivel az EU, Oroszország lélekszáma már stagnál / csökken népességi szinten a kérdés gyakorlatilag az, hogy meddig marad fenn az a békés egyensúly, ami most van és ez mondjuk évi 4-5 millió ember beengedését jelenti. A klímaváltozástól először Afrika és a Közel-Kelet hal éhen vagy szomjan és nem Európa. A kérdés tehát végül az, hogy 1. történik valami pozitív technológiai előrelépés 2. A négerek és arabok kiirtják egymást, illetve Európa (Kína, az oroszok és az USA) belekavar.

BiG74 Bodri 2019.07.11. 17:20:25

@Almandin:
Nálam ezek összefüggő dolgok. Aki 10 métert is autóval megy, akinek minimum 200 lóerő kell a segge alá, ha hibrid akkor négyszáz, akinek kell a kertvárosi klimatizált 200 m2, de fű, fa, bogár az ne legyen, aki zokszó nélkül telerakja a kommunális szemétgyűjtőt mindennel és a 30 méterre található szelektívhez a matracot,kiságyat, wc csészét viszi. Akinek a Duna partján csilli-villi telke és házikója van, de az út túloldalán komplett szeméttelepet rejt az erdő, és aki zokszó nélkül vágja be az elhagyatottabb út mellett az erdőbe a tv-t, olajos kannát az egy szimpla vegetatív állat. Ilyen gyakorlatilag a többség. A technológia fejlettsége nálam nem civilizációs fejlettség. Jelenleg éppen nem esszük egymást, de nem azért mert olyan nagyon civilizáltak vagyunk, hanem mert a technológiai fejlettségünk révén nem vagyunk rászorulva.

dare 2019.07.11. 17:49:54

Lehet én látom rosszul, de a mai kor szellemének az a lényege, hogy minél több felesleges kacatot fel tudj halmozni az életed folyamán.
Ezekkel a kacatokkal leszel több azoktól, akiknek ezek a kacatok nincsenek a birtokában.
Ha nagyon sok kacatod van, akkor többen csodálni fognak, vagy éppen irigyek lesznek rád, de ha éppen te vagy az, aki a kacatot gyártja a tömegeknek, akkor hatalmat is kapsz a legyártott kacatok után, mivel ezekkel viszed előre az emberiséget.
Nagyon sok értékes és hasznos dolog van, amit feltaláltak már nekünk, de sajnos a kacatok is sorakoznak sok ember háza táján.
Csak egy példa: a chips és a cukros cola abszolút kacat, mégis megtalálható szinte minden háztartásban, sőt, a szegény háztartásokban még inkább.
Jó lenne, ha mindenki elektromos autóval közlekedne, de attól még nagyon messze vagyunk, hogy egy ilyen technológiai váltás pillanatok alatt megvalósuljon.
Teszem fel én feltalálok egy olyan akkumulátort, amellyel az elektromos autók akár 1000 km-t is el tudnak gurulni egy töltéssel.
Elkezdek gyártatni hozzá egy gyönyörűen formatervezett karosszériájú autót, amely szinte a látványával el tudná adatni magát, akár reklámok nélkül is.
Azt mondom kerüljön egy autó 100 ezer ft-ba, mivel feltételezzük azt is, hogy nekem annyi pénzem van, hogy az sose fogy el, ezért nem érdekel a profit, csak az érdekel, hogy az emberiség szemléletét valahogy meg tudjam változtatni, és csak számít nekem, hogy rajtam kívül mindenki más jól járjon.
Ez az igazi lúzer mentalitás, tehát az hogy valaki jót akar, ami a mai világban szintén hiánycikk, mivel senki nem szeretne vesztessé válni.
A győztes mentalitás az, hogy nekem legyen a legtöbb, és ezt bármi áron meg kell tudnom valósítani, ez a mentalitás a mérvadó, akik komoly profitot termelnek, azoknak így kell gondolkozniuk. Szerencsére vannak olyanok is, akik a profit hajhászása közepette is tudnak "lúzerekké" válni, tehát elajándékozzák a vagyonuk nagy részét, olyan újításokba fektetnek pénzt, ami az emberiség javát szolgálja...stb.
Na belőlük lesz majd egyre kevesebb.
Jönnek majd az újgazdagék, akik nagy ívből tesznek arra, hogy rajta és a sleppjén kívül kinek mi is a jó, vagy hogy éppen hogyan válhatnának az emberiség, vagy éppen a polgártársuk hasznára.
Nem állítom, hogy újgazdagék között nem lesznek majd "lúzer" gondolkodásúak, ahogy régen is voltak, úgy most is lesznek, én inkább azt állítom,hogy egyre kevesebben fognak lenni, mivel nincs az emberiségnek egy közös ideológiája, és a többség köszöni szépen, de annyira nem ragaszkodna a másokéhoz, ezért ha valaki túlzásba viszi majd a jófejséget, azt egy másik ideológia maga alá fogja gyűrni. Annyi változott csak ebben a történelem folyamán, hogy a mostani csatákat nem fegyverekkel, hanem inkább pénzzel vívják meg.
A történelem vége az valóban egy ideológia lenne, már csak azt kellene megtalálni,hogy azt az egy ideológiát ki koordinálja, mi legyen az, és hogyan tudja azt rátukmálni azokra, akik egész jónak érzik még a magukét.
Az ideológiák harcában nagyon sok pénz felemésztődik, jó lenne valóban az azutánra gondolni, de az még kicsit messze van, jelen pillanatnban a kellős közepén vagyunk a történetnek, és szinte megjósolhatatlan, hogy ki fog győztesként kikerülni a végén.

Ezért vissza is térnék a gyönyörű, szinte ingyen piacra dobott autómhoz, amely a leghiperszuper modernebb technológiával épült, és szinte ingyen adom mindenkinek, aki azt meg akarja majd venni.
Lesznek érdekcsoportok, akik komoly pénzeket ígérnének a licenszért (ideológiák harca van ugye), de mivel nekem nagyon sok pénzem van elméletileg, ezért nem adnám azt el, csak én árusíthatnám ezeket az autókat, egyetlen célom csak az emberiség szemléletének megváltoztatása.
Mivel nem adtam el, ezért versenyeznem kell a többi autógyárossal, akik érzik a veszélyt, és akár hajlandóak a veszteséget is bevállalni rövid ideig, mivel a tecnológiaváltásra ők még nem készültek fel, abból tudnak gazdálkodni, ami éppen van nekik.
Dobnak a picra egy olyan autót, ami 50 ezer ft-ba kerülne, a szemnek kívánatosabb lenne mint az enyém, és tolnák a pénzt a reklámokba is ezerrel.
Melyik autót vennék meg az emberek?
Valahogy azt akarom ezzel kifejezni, hogy nem mindegy kinek a kezében van a tecnológia, mert hiába lenne az nálam, ha nem tudnám az emberiség javát szolgálni vele.
Hol lenne akkor jó helyen, az oroszoknál, az amerikaiaknál, esetleg a kínaiaknál?
Egyénekre lebontva ez a Maslow-piramis lehet jó, de sajnos pár tudatos polgár még nem fogja tudni kezelni a klímaváltozást.
Ahhoz a globális nagyvállalatok kellenének, kivétel nélkül mind egy szálig.
A fogyasztó csak megveszi a terméket, a termelőnek kell olyan terméket legyártani, ami hasznos az emberiségnek, mert a fogyasztó az bármit megvesz, ha az szépen be van csomagolva.
A termelő tudja a szemléletváltást megvalósítani, a fogyasztó az csak megy a termelő reklámjai után.

Almandin 2019.07.11. 17:51:31

@ZX: Nagyvárosban biciklizni kész életveszély, a gyalogosoknak, autósoknak egyaránt zavaróak a mindenhol cikázó biciklisták, nem minden időjárási helyzetben ideális, stb.
A tömegközlekedés igénybe vételére gondoltam elsősorban. Ez, ha az ember mozgástere nagyobb két kilométeres körnél, kikerülhetetlen.

Argus_ 2019.07.11. 18:13:57

Sajnos a klímaválság megoldásától mérföldekre van az emberiség. 50 éven belül fenyegetni fogja életformánkat. Az elkövetkező nemzedék egy részét elpusztítja majd.

flydomi 2019.07.11. 18:21:32

@MAXVAL bircaman közíró:
A klímaváltozáson nincs mit megoldani, alkalmazkodni kell hozzá.(ha te magad okozod,akkor a fattyaidal baxol ki megerdemelten :D )

A liberalizmus, a liberális demokrácia persze megszüntendő. Szerencsére lassan zuhan is. Csak arra kell vigyáznunk, hogy zuhanva ne rántsa magával az emberiséget is. Ezért fel kell készülnünk. )Az illibsi rendszer sokkal jobb,mert az nacista-fasiszta alapon mukodik.Nemhiaba gyilkolt a feher kereszteny ember feher kereszteny embert.Lasd:I. es II.ik VH.Ebben ugyesek vagytok.Meg be is vallod.Gratula erte.Habar egy hazaarulotol csak ezt lehet elvarni)

A legfontosabb, hogy állig felfegyverkezve álljunk elő elegendő erővel, hogy a liberális nagyurak. a háttérhatalmisták ne merjenek világháborút indítani, ezzel mentve szemét rendszerüket, filantlopós habzsoáűsukat, elnyomó rendjüket.(De jo,hogy ismet szempekopod magadat-magatokat. :D Egy illibsi popsi orjongo sivalkodotol nem is lehet mast elvarni. :D )

Szerencsére Kína és Oroszország már elég erős, hogy békés atomarzenáljukkal hatékontan képesek legyenek lehűteni a globálkulákok écs csicskásaik nedves álmait.(A fasiszta nacista illibsik mindig is egymast irtottak,ahogy ezt tettek a VH-ban is.Akkor most mitol vedenek meg a vilagot?Egymastol max. :D Ez var ratok es az emberisegre:egy ujabb VH,mert a illibsi popsik ezt akarjak,meg azon az aron is,hogy egymas belet kiontsak,ahogy mindig is tettek. Sok sikert )

steery 2019.07.11. 18:44:14

Minden élőlénynek az élete során rendszeresen, többször is fel kell tennie magának a következő kérdést: - Mihez kezdjek magammal?
Aztán választ kell találnia-csinálnia rá és ennek megfelelően kell folytatnia tovább az életét.
Amíg ez a kérdés nem merül fel előtted (szükségszerűségként), addig nem vagy szabad ember. Addig rabszolga vagy, akinek mások döntenek az életéről, tetteiről. Az emberek többsége ebben a társadalomban pont azért nem tud mihez kezdeni magával, az esetleges szabad idejével, mert az életét javarészt rabszolgaként éli, különféle kényszerek közepette, így a szabadság csupán elérni óhajtott vágyálom a számára. Aztán mikor megkapja, amit akar, hirtelen azt se tudja, mit kezdjen vele. De ez nem baj. Időbe telik, amíg kialakulnak a válaszok.
Biztos vagyok benne, hogy ha a civilizációs fejlődés, a technológia nyújtotta kényelem és szabadság megadja az emberiségnek a tartós felszabadultság állapotát, akkor egy rövid (maximum néhány évtizedig vagy évszázadig tartó) tespedés, kilátástalanság és zűrzavar után az emberek elsöprő többsége csak kitalálja, mihez kezdjen magával. És a világunk meg fog változni. A felismerhetetlenségig át fog alakulni valami nagyon mássá...

2019.07.11. 19:23:56

@MAXVAL bircaman közíró: Ha nem utasítod el a liberalizmus alapvető vívmányait, akkor liberális vagy. Ha ezek ellenére szidod a liberalizmust, akkor hülye vagy, amellett, hogy gerinctelen féreg. De ezt is tudja rólad mindenki.
Mikor utalnak Moszkvából a nyelvmunkádért? Tudom, van az a pénz, amiért finom az orosz segg.

midnight coder 2019.07.11. 19:48:00

@Frady Endre: "elég csak megnézni, hogyan reagálnak a névleges keresztények olyankor, amikor valaki (pl. a pápa) Jézusra hivatkozva szeretetre és elfogadásra buzdít..."

A másik oldalon, ha a keresztények a történelem során tartották volna magukat ahhoz amit Jézus tanított, ma is egy pár fős közel-keleti szekta lennének, vagy még az sem.

midnight coder 2019.07.11. 19:51:03

@Artificem: A klímaváltozást fél éven belül simán meg lehetne oldani ha akarnánk. Tudjuk hogyan keletkeztek a kis jégkorszakok, és simán ki tudunk mi is váltani hasonlót.

midnight coder 2019.07.11. 20:01:05

@dare: Neked is az a bajod mint a többi zöldnek. Az autó a CO2 tortából úgy 8%. Gyártással együtt úgy 16. Ha az összes autót villanyra cseréljük (ami a dolgok jelen állása szerint szerintem úgy 30 év lesz, hacsak előbb nem találnak ki valami hiper-szuper akkumlátort) akkor is velünk marad a CO2 kibocsájtás úgy 92 százaléka. Ez is az egyik ok ami miatt a zöldek többet ártanak mint használnak. A zöldnek nem a környezet megóvása a fontos, hanem a Mozgalom. Csakhogy a történelem már bebizonyította, hogy az efféle dolgokat nem mozgalmak, hanem politikai akarat és technológiaváltás tudja megoldani. Lásd freon és ózonlyuk. Évtizedeken át ment az agitprop a dezodorok ellen, mondván az istenadta népnek hogy légy büdös és elõzd meg az ózonlyukat. Volt is pár ezer birka aki bedõlt ennek, de kb. nem oldott meg a dolog semmit. Aztán lett ózonlyuk, a politikusok gyorsan betiltották, az emberiség meg továbbra sem büdös mert a gyártók ráálltak szépen a golyós dezodorra.

Az autózás elleni hajtóvadászat is szép példa a mozgalmi jellegre. Ennyi erővel egy rakás más fronton sokkal több eredményt lehetett volna elérni, akár a mezõgazdaság, akár a szállítás terén. Csak akkor hol a mozgalom ? Ráadásul az autósok nagy többsége viszonylag tehetős, fehér és férfi, vagyis ideális célpontja mindenféle "progresszív" mozgalomnak.

Ez amúgy a kevésbé káros tevékenységeik közé tartozik, itt csak pazarolják az erőforrásokat. De Pl. az atomellenes mozgalmuk következtében sok millió tonna CO2-vel van több a levegõben.

dare 2019.07.11. 20:43:18

@midnight coder: Neked meg az a bajod, mint azoknak, akik csak ideológiai szempontokból tudnak viszonyulni a kérdéshez.
Azért írtam elekrtomos autós példát, mert ezt gondoltam a legkönnyebben megérthetőnek.
Nem az autó a szempont ebben a kérdésben, hanem a technológia, ami nem mindegy kinek a kezében van.
Az európai zöldeket is az a mainstream pénzeli ( akik ugyan önálló identitásként akarják magukat bemutatni ), amelyik ahhoz az érdekcsoporthoz köthető, amely jelen esetben a Fidesz legnagyobb ellensége.
Ezért bármit mond vagy bármit tesz az az oldal, akkor megjelenik az az érv, hogy azért teszik vagy mondják azt amit, mert annak az oldalnak a lobbistái ők is (ami igaz is).
Ha valaki megfogalmaz egy kritikát az egyén szintjén, azt bárhol és bármikor be lehet sorolni innentől kezdve valahova.
Nem az számít mit mondok, csak az számít, hogy a mondandómat hova lehetne besorolni, és az alapján lehessen viszonyulni a felvetésemhez.
Elektromos autók?
Hmm...
Zöldek.
Soros képző.
És innetől már jöhet is a neked is az a bajod lemez.
Pedig nekem nem ez az igazi bajom.
Nekem az a legnagyobb bajom, hogy lassan nem mondhatok vagy írhatok le bármit semmit se úgy, hogy arra ne mondaná azt valaki, hogy azért mondom ezt, mert.....
De írhattam volna azt is, hogy feltaláltam a tökéletes víztisztító berendezést.
Akkor most Ádernek a klónja lennék?

BiG74 Bodri 2019.07.11. 20:55:07

@midnight coder:
Ezt az ózon dolgot azért jól leegyszerűsítetted!

szepipiktor 2019.07.11. 21:41:27

Ezt az írást összevetem a címlapon olvasható ostoba vizes propagandacikkel és ismét látom, azok, akik a klímadolgot ma fullra tolják, egyszerűen nem képesek a problémát komplex egészében nézni!
A víz dologban pont egy olyan állammal példálóznak, amely talán leginkább felelős a klímagondokért, hszen egy 1,4 milliárdos állam, ahol 90%-ban még középkori vallási-népi hagyományok szerint élnek, de szaporodnbak mint a nyulak, fogyasztanak, miközben szarban-mnocsokban élnek!
Ebben a posztban meg teljes gázon pörög a mai balliberális kapitalista-ellenes neomarxista ideológia, hiszen a klímagondok ugye csak a világrend lerombolásával és egy bolsevik alapú kommunaszemlélettel oldható meg.
.
A poszter hölgy figyelmét felhívnám a népességnövekedés, a fogyasztásnövekedés, a környzeteszennyezés - klímagondok egyenletre, amelyben a ludas nem a fejlett társadalmak lakossága,akik ma már energiatakarékos eszközöket vásárolnak, a tömegesen cserélik le a szennyező járműveiket hibrid és elektromos járművekre, ahol a vasúti szállítás ma már döntően elektromos, a tömegközlekedésben is gyorsan terjednek az új megoldások, ahol az ingatlanokra más sok éve szerelik a napelemeket, ahol gyűjtik az esővizet az öntözéshez és így tovább --- ÉS FOGYNAK!!!!
Tehát ne legyen már a megoldás az, hogy mi kössük fel magunkat, hogy az új, tömeges fogyasztó halmaznak legyen élettere, akkor is, ha ők alapból leszarnak mindent.
.
Egyébként meg előbb-utóbb lehull a lepel!
Ki fog derülni, hogy a "környezetvédő" aktivisták mögött álló NGO-parancsnokságokat ki is fizeti és miért....

szepipiktor 2019.07.11. 21:44:10

Ezt meg, ne drága!
"Aki látta a Csillagkapu-sorozatot, abban szó volt a Föld eredeti lakóiról, az Ősökről, akik egyszer rájöttek, hogyan lehet a fizikai test nélkül, puszta energiaként létezni, ezt hívták ők felemelkedésnek."
Én meg a Mézga csládban láttam az Időjárás-gépet, akkor az a megoldás, ha meleg kell, melegre kell állítani, ha eső, akkor esőre...
Vagy nem is kell közlekedési eszköz, hiszen a Star Trek-ben meg már régen teleportáltak...
Egy idióta sorozat, mint ideológiai alap... Bszki...

BiG74 Bodri 2019.07.11. 22:41:08

@szepipiktor:
Nah de kérem, én a csillagkapus részig el sem jutottam! Elspoilerezte nekem a szórakozást!
Amúgy nem mint ideológia alap lett leírva, sőt..
"Fel tud-e emelkedni az ember olyan magasságba, ahol maga mögött hagyja vásárlási és eladási ösztönét, a természet és a többi ember kizsigerelésének a vágyát, a pénz iránti mohóságát? Felül tud-e emelkedni önmagán, hogy valóban Ember lehessen?"

Az indiai cikkel is nagy igazságaid vannak, csak pont olyan féloldalasak, mint amit te vetsz más szemére, tessék már egy kicsit figyelmesebben olvasni!

Andy73 2019.07.11. 22:49:30

A Föld köszöni, jól van, nem kell megmenteni. Legfeljebb az emberi életre lesz kevésbé alkalmas. Leginkább a vízhiány fog gondot okozni, sok helyen az élelmiszer hiánya, társadalmi konfliktusok, népvándorlás, stb. A felmelegedést megállítani már nem lehet, legfeljebb mérsékelni. A Föld viszont jól elvan, akár melegebb, akár hidegebb lesz. Egyébként még Európara

dare 2019.07.11. 23:15:04

@Andy73:" Legfeljebb az emberi életre lesz kevésbé alkalmas."
Erre mondjuk majd azt, hogy a foglalkozás elérte a célját.
A műtét sikerült, a beteg meghalt. :DD

"2525-ben, ha az ember még él
Ha a nők is élnek, talán
A 3535. évben találhatják magukat
Nem kell igazat mondaniuk, nincs hazugság
Minden, amit gondolnak, tesznek és mondanak
Benne van az aznapi pirulájukban

4545-ben
Nem kellenek majd a fogaink, nem lesz szükségünk a szemünkre
Nem lesz majd semmi, amit rághatnál
Senki sem fog rád nézni

5555-ben
A kezeink erőtlenül lógnak majd
A lábainknak nem lesz semmi dolga
Mindent gépek csinálnak majd helyettünk

6565-ben
Nem kell majd férj, nem kell majd feleség
A fiadat, és a lányodat is
Egy hosszú kémcső aljából fogod kivenni

7510-ben
Ha Isten eljön, Addigra már meg kell ezt tennie
Lehet, hogy majd körülnéz és azt mondja
"Azt hiszem, eljött a végítélet napja"

8510-ben
Isten majd megrázza mindenható fejét
Vagy ezt mondja: "Elégedett vagyok az emberrel"
Vagy lerombolja az egészet, és újra kezdődik minden

9595-ben
Nagyon érdekelne, hogy lesz-e még ember
Már mindent elvett, amit a vén föld adhatott
És nem adott vissza semmit

Már tízezer év eltelt
Az ember millió könnyet ejtett
Hogy miért, azt sohasem tudta, Most az ember uralmának vége
De az örök éjben, a csillagfény ragyogása
Oly távoli, lehet, hogy csak tegnapi"

Music: youtu.be/zKQfxi8V5FA

Control. 2019.07.12. 00:11:28

A klímakatasztrófa nem hogy elkerülhetetlen, de már meg is kezdődött. Az emberek nem látnak a szemüktől: iszonyúan szélsőséges az időjárás, jeges esők vannak nyáron, elsivatagosodás zajlik 20 országban, 50 fok felettiek a nyarak a Föld 15% -án, fogy a termőföld és az ivóvíz, az ózonlyuk visszafordíthatatlan és sorolhatnánk. NEM tudják és nem is akarják megoldani a profit-orientált nagyhatalmi vezetők, élükön Trump -pal.

Veder1 2019.07.12. 00:41:56

@Andy73: mi a pocsomet jelent az hogy "Fold koszoni jol van"?! Egy elettelen kodarabra miert mondod hogy jol van?!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.12. 06:03:45

@roli101:

Elutasítom a liberalizmus alapelveit, ezért nem vagyok liberális. Mit nem értesz ezen?
Hol itt a gerinctelenség?

kolomparlole1114 2019.07.12. 07:12:39

@MAXVAL bircaman közíró: Te elutasítod a civilizációt, egy iszlám kommunista vagy, Viktor faszával a szádban.

kolomparlole1114 2019.07.12. 07:17:57

@midnight coder: Mondjuk a hajtógázt én amúgy is betiltanám, még a borotvahab 2/3-a a fémhengerben van, de gáz már nuku, 1/3 cuccra ennyi pénzt kidobni meg elég drága volt. Inkább legyen pumpálós vagy feltekerhető tubusos mint a fogkrém, hogy gáz nélkül is ki lehessen szedni belőle.

kolomparlole1114 2019.07.12. 07:19:43

@roli101: Maxval egy hülye zsidó hazaáruló. Persze nem élne abban a kommunizmusban amit istenít, de azért pénzért bármit megbasz, az anyját is.

kolomparlole1114 2019.07.12. 07:23:33

@Almandin: Viszont a tömeg nem megy háztól házig, sokszor át kell szállni, várani és várni... Akkor lenne jó ha kombinálnánk a biciklivel, lehessen mindenhova felvinni azt (mondjuk nem biztos hogy az országúti versenyt, de legyen valami engedélyezett összecsukható fajta), amivel a gyalog már meg se próbálandó, de amúgy rövid távokat le lehetne tekerni, és a BKV csak a táv nehezét vállalná át a szállításból. Mint a vasúti bicikliszállítás, csak hát ott is van 1 vagonban 5 cangára hely, ami elég nagy luxus pazarlás.

kolomparlole1114 2019.07.12. 07:30:11

@Artificem: A legnagyobb baj hogy halat adunk a túlszaporodóknak, nem hálót. Afrikában és hasonló helyeken azért van túlnépesedés, mert a nyugati orvosságot megkapja az ember, nem döglik meg minden járványban, de gumit azt nem húzna a farkára, továbbra is úgy gyártja a gyereket, mintha 10-ből csak 1 maradna életben, és neki kötelező lenne minimum 10-et legyártani. És amíg régen tényleg csak 1 érte meg a felnőttkort, most 9, és emiatt van túlszaporodás. Aztán ezek jönnek migránskodni az EU-ba, elvenni előlünk az életterünket. Ez ellen 2 megoldás van: 1. golyószóró a határra hogy forduljon vissza, ha már gumit nem húzott, egye meg saját maga amit főzött, dögöljön otthon éhen, ne a mi kajánkat vegye el, 2. a felesleges segélyezések beszűntetése (ha nem húznak gumit, akkor álljon vissza a természetes szelekció). Más utat nem látok, mint a felesleges túlszaporulat megszűntetését. Tuddomásul kell venni végre hogy a Föld elért az eltartóképessége határára, és mi is élni akarunk, nem csak a sivatagi túlnépesedők. Ebből előbb-utóbb úgyis háború lesz, az előörs migránsok már meg is érkeztek, németben-franciában gyilkolják a fehér fajt.

kolomparlole1114 2019.07.12. 07:46:08

@ZX: És ki hajtja lábbal, te? Mert akkor oké, az emberek viszont nem leizzadni akarnak a sportolásban, hanem eljutni A-ból B-be.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.07.12. 09:09:00

@midnight coder: Minden időszakban voltak Jézus tanításához ragaszkodó keresztények, de mindig csak kis számban. Többnyire üldözték és irtották őket. Ma is vannak és ma is kis számban. Ez teljesen egybevág azzal, amit Jézus mondott, hogy kevesen lesznek, akik a keskeny úton járnak és a szoros kapun bemennek, viszont sokan lesznek, akik a széles úton járnak és a széles kapun mennek be. Utóbbi a rossz irány. A biblikus kereszténység sosem volt tömegsport.
A nagy egyházak már évszázadok óta csak a nevükben keresztények.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2019.07.12. 10:33:43

A kommenteket olvasva kétféle érzésem van: az írásom célba talált, és kicsit sem talált célba. Lehet töprengeni, mire értem ezt.

MEDVE1978 2019.07.12. 11:29:25

@midnightcoder2:
@SZU és környezetkárosítás. Igen, sajnos így van. A szocializmus sem teljesített ebben jobban.
@őskori istenek. A mainstream elméletek szerint a tényleges istenmitológiák és hozzájuk kapcsolódó intézmények (papság, templom, kiterjedt rituálék) csak a földművelést és letelepedést követően alakultak ki. Ennek főként az az oka, hogy a letelepedés földművelés / állattenyésztés adta meg a biztonságos táplálékforrást, ami mellett idő volt az ilyen "nem közvetlenül produktív" cselekvésekre.
@modern európai társadalom. Még messze nem, hiszen a munka még minden közösségben egyfajta érték és fokmérő. Bár a nyugati társadalmak potyautasaiban látni hasonlót (például a németeknél van egy olyan réteg, ami még régebben a segélyen éldegélt, egész jól, aztán a Hartz 4-el már egyre kevésbé).

BiG74 Bodri 2019.07.12. 17:58:27

@Hujber Tünde:
Töprengek! Esküszöm, hogy töprengek!
Bármi is az!
süti beállítások módosítása