A kevesebb az új több

Csak egyszerűen!

Csak egyszerűen!

Több nap, mint kolbász

2015. február 23. - Hujber Tünde

Elindult egy új blog a szegénységről. Hogy a valódi szegénységről szól-e, arról megoszlik a kommentelők véleménye. Mindenesetre már most nagyon érdekes írások vannak benne, itt van például az, amiben arról ír a cikkalany, hogy volt idő, amikor 340 ft-ból kellett kihúznia napokig. Az mentette meg, hogy még a hónap elején, amikor volt pénz, "beizzítottam a mélyhűtőbe egy szál sütnivaló kolbászt, valamint vettem két instant levest és némi krumpli és 2-3 tojás is maradt még a konyhaszekrényben. Tehát a legfontosabb, mindig legyen valami dugi kaja elfekvőben, amihez ilyen szitukban hozzá lehet férni."

Sosem értettem ezt a gondolatmenetet, de ez valószínűleg az én hibám. Talán nem világos, mit nem értek rajta, ezért nézzük végig a folyamatot.

Valaki megkapja a fizetését hónap elején. Előrelátó, ezért már akkor vesz egy szál kolbászt 100 ft-ért (az egyszerűség kedvéért beszélünk csak egy szál kolbászról 100 ft-ért), mert fél, hogy a hónap végén már nem lesz 100 ft-ja kolbászra. Én erre azt mondom: mi lenne, ha azt a 100 ft-ot elrakná, és a hónap végén venne belőle egy szál kolbászt? A kolbász - akár a hónap eleje van, akár a hónap vége - mindig 100 ft-ba kerül, tehát mindegy, hogy mikor vesszük meg, így is, úgy is ki kell adni rá 100 forintot. Az a 100 forint mindenképpen ennivalóra megy el. Ha elteszi azt a 100 ft-ot, akkor legalább friss kolbászt eszik, és nem egy hónaposat.

Továbbá: ha nem teszi el azt a pénzt, de kolbászt sem vesz belőle még a hónap elején, akkor hova lesz az a pénz hónap közben? Mire költi el? Gondolom, valami Fontos Dologra. De ha előrelátóan kolbászt vesz belőle hónap elején, akkor hogyan jut arra a Fontos Dologra hónap közben? Ugyanazt a 100 forintot nem tudjuk egyszerre kolbászra és Fontos Dologra is elkölteni, választani kell. Ha a kolbászt választjuk, akkor pedig - ahogy írtam -, mindegy, hogy a hónap elején vagy a végén vesszük meg.

Továbbá mi van akkor, ha a Fontos Dolog tényleg fontos, ha a ki nem fizetése miatt sokkal nagyobb bajba kerül, mintha a hónap végén 1-2 napig koplalna? (pl. 40 000 ft-ért nagybevásárlást csinál, mert "most van rá pénze", a következő héten pedig nem tudja kifizetni a villanyszámlát, amire így késedelmi kamat rakódik, esetleg súlyosabb esetben végrehajtják, horribilis költséggel.) Hát ezért tartom fontosnak a költségvetés-készítést.

Így már érthető, hogy mi a baj a fenti "veszek kolbászt hónap elején, hogy legyen mit enni hónap végén, amikor már nem lesz pénzem" gondolatsorral?

Te is hatékony stratégiának tartod a "megveszem most, mert a hónap végén nem lesz rá pénzem" gondolkodást? Miért?

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr187186267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csigafrédi 2015.02.24. 13:39:27

Én szárazanyagraktárát tartok a pincém egyik sarkában, mivel kamrám nincs. Miért? Biztos mókus voltam előző életemben.
Tészták, rizsfélék, paradicsom-, bab-, kukorica-, szardínia-, tonhal konzervek. Általában lóg vagy 10-20 szál kolbász és 1-2 tábla szalonna is. Befőttek, lekvárok. 20-30 tojás is mindig van otthon és a fagyasztó meg van rakva sertés, hal és csirkehússal, fagyasztott zöldségekkel és ide kerülnek a levescsontok is.

Ha neki így jó, hogy előre megveszi a hónap végi kolbászt, akkor azzal nincs szerintem semmi baj. Lehet, hogy fél, hogy elköltené, ha a zsebében lenne, nem? Amúgy a füstölt kolbásznak egyáltalán nem árt, ha szikkad. Én úgy szeretem, ha olyan kemény, hogy reccsenve törik.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.02.24. 23:39:28

@csigafrédi: Nincs ezzel baj, ha mellette jut mindarra, amire általában jutnia kell: villanyszámla, telefonszámla, lakáshitel, stb. Ha ezekre nem jut amiatt, mert a kamrának mindig tele kell lennie, akkor van baj. Mert az ezek elmaradása utáni kamatok, költségek, végrehajtás, neadjisten kilakoltatás sokkal nagyobb probléma lesz, mintha a hónap végén 1-2 napig böjtölni kell.

Irbisz 2015.02.28. 09:22:53

a raktározást nem tartom jó dolognak, mert nálunk ebből adódik a legbosszantóbb, és legállandóbb pazarlás: lejárt, nem fogyasztható élelmiszerek kidobása. ennek nem is a pénzbeli vetülete zavar leginkább, hanem a tudat, hogy élelmiszer megy a kukába :((((
ja, és legtöbbször nem is az az ok hogy túlvásárlunk, hanem felbontjuk, úgy marad, senkinek nem kell (nem is tudja hogy van így nem is keresi) és mire elővesszük ehetetlen (esetleg a macskának odaadjuk). ez ellen a hűtő sem véd, sőt pont onnan vándorol a kukába a legtöbb kaja, nem is a spajzból.
akinek anyagi nehézségei vannak, alapból jobban jár ha inkább tényleg egy napi 100 Ft-ot eltesz hó végére, ez sokkal jobb mint kaját előre megvenni és "raktározni" hó végéig- mert a pénzt bármire felhasználhatja, előre nem látott égető kiadásokra is.
süti beállítások módosítása