A kevesebb az új több

Csak egyszerűen!

Kihívás 2015

2015. január 12. - Hujber Tünde

Tavaly tavasszal indítottam útjára először a Kihívást, aminek az a lényege, hogy év végéig meg kellett szabadulni 100 feleslegessé vált tárgytól. Hogy ez miért jó, arról itt már írtam bővebben.

Ezt a Kihívást idén is meghirdetem.

Ezúttal egy egész év áll rendelkezésre, kereken 50 hét. Hogy miért nem 52? Mert gondoltam, adok nektek 2 heti szabadságot, hogy ne kelljen egész évben a Kihívással gürizni. :) Ez azt jelenti, hogy hetente mindössze 2 tárgytól kell megszabadulni. Szerintem ez egy könnyen teljesíthető, sőt, akár könnyen túl is teljesíthető feladat.

Egy kedves olvasóm, Zoli emailben feltett kérdései alapján alkottam néhány egyszerű szabályt arról, hogy mi számít 1 darabnak a Kihívás során. Íme:

1. Csak olyan tárgy számít bele a Kihívásba, amit nem pótolsz. Tehát hiába dobod ki a hűtőgéped, ha veszel helyette másikat, akkor nem számít. A Kihívás célja, hogy összességében kevesebb tárgyad legyen.

2. Az 1. pontban foglaltak szerint tehát a napi fogyóeszközök kidobása (pl. ételeké) nem számít még akkor sem, ha megfogadod, hogy soha többet nem eszel ananászt.

3. Szétszedhető tárgyak (pl. Rubik-kocka, kávéfőző, stb) egynek számítanak akkor is, ha az utolsó kockáig vagy az utolsó csavarig szétszeded őket.

4. Gyűjtemények egy darabnak számítanak (pl. Kindertojás-játékok), de ha kisebb részletekben adod el őket, ajándékozod el vagy dobod ki, akkor számíthatnak többnek. Pl. Van 250 db kindertojás-játékod, és abból egyszerre megszabadulsz 15 darabtól, majd a következő héten még 33-tól, akkor az összesen 2 darabnak (2 tételnek) számít.

5. "Apróságokat" lehet egynek számolni. Én például a tavalyi Kihívásban találtam egy csomó régi múzeumi, színházi belépőegyet, egyben kidobtam, és 1 darabnak számoltam a listámban.

6. Egybetartozó darabok (ha még mindkettő megvan, és egyszerre akarsz megszabadulni tőle), egynek számít, pl. telefon és töltője.

 

Természetesen jutalmat is kap az, aki a kihívást teljesíti, ráadásul kétfélét lehet nyerni.

Havi jutalom:

Az adott hónapban legtöbb tárgytól megszabaduló versenyző a következő hónapban vendégem egy fair trade kereskedelemből származó teára vagy kávéra. Jellegénél fogva ez a jutalom elsősorban budapestiek számára elérhető, mivel itt lakom, de persze bárki felutazhat ide. A havi jutalom 1 játékos számára csak 1 alkalommal megnyerhető, tehát 12 különböző nyertest remélek. A nyeremény átvételének további feltétele, hogy a havi penzumot minimálisan teljesíteni kell. Tehát ha heti 2 tárgytól kell megszabadulni, akkor (havonta 4 héttel számolva), legalább 8 tárgy "eltüntetése" a minimum elvárás a győzelemhez. Ez alól kivétel lesz a július, mert akkor fogom kiadni az említett 2 hét "szabit". 

Havi győztesek:
- január: Színesgumilabda

Negyedéves jutalom:

Az adott negyedévben a legtöbb tárgytól megszabaduló játékos egyrészt vendégem a fair trade kávéra vagy teára, másrészt kap tőlem egy minimum másfél, de legfeljebb 2 órás családi (vagy szingli) költségvetés-tervező konzultációt. Ezt igény esetén a nyertes lakásán, de nyilvános helyen is megtarthatjuk. Viszont ennek a jutalomnak a "beváltásához" szükség van részedről bizalomra (mivel értelemszerűen be kell avatnod a bevételeidbe és kiadásaidba, valamint az életviteledbe), részemről pedig titoktartásra - ami nem is kérdés. A negyedéves jutalmat is 1 versenyző csak egyszer nyerheti meg, tehát 4 külön nyertesre számítok, de aki megnyert már havi jutalmat, az nyerhet negyedévest is. Ez a jutalom vidékiek számára is elérhető, de csak megyeszékhelyen vagy nagyobb városban, tehát ha egy kisvárosban vagy faluban nyered meg, akkor neked is be kell utazni a nagyvárosba. (A helyszínt a nyertessel egyeztetjük.) Ha ebben a városban nem árusítanak fair trade kávét vagy teát, akkor "simára" vagy a vendégem. A negyedéves penzumot itt is teljesíteni kell: 3x8, azaz 24 tárgytól való megszabadulás a minimumelvárás.

Az első negyedév január 1-től március 31-ig tart, eredményhirdetés április legelején. Teljesítendő minimum: 24 tárgy
A második negyedév: április 1-től - június 31-ig. Eredményhirdetés július legelején. Teljesítendő minimum: 24 tárgy
A harmadik negyedév: július 1-től szeptember 30-ig. Eredményhirdetés október legelején. Teljesítendő minimum: 20 tárgy
A negyedik negyedév: október 1-től december 31-ig. Eredményhirdetés 2016. január legelején. Teljesítendő minimum: 24 tárgy.

A listákat, hogy mitől szabadultatok meg, kommentben kérem, elsősorban a kihíváshoz kapcsolódó cikkek alá, de bármelyik cikk alá beírhatjátok.

Jó szórakozást!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr497064015