A kevesebb az új több

Csak egyszerűen!

Csak egyszerűen!

Kihívás! Szabadulj meg 100 tárgyadtól 1 év alatt!

2014. május 22. - Hujber Tünde

Az emberek a hörcsögtől származnak. Vagy hörcsöggé fejlődnek. Ezt még nem döntöttem el. :) De az biztos, hogy van közünk ehhez a cuki állathoz, habár annyi vackot, mint amit mi halmozunk fel a lakásainkban és a munkahelyünkön, a Föld komplett hörcsögpopulációja sem tudna összegyűjtögetni az idők végezetéig sem.

Már Pálferi előadásaiban is szó volt róla, hogy kutatók kimutatták, hogy ha egy gyereknek csak 1-2 játékot adunk játszani, akkor sokkal boldogabb és főleg sokkal stresszmentesebb lesz, mintha az egész szobáját, életét telezsúfolnánk plüssmacikkal, építőkockákkal, babák és játékfegyverek garmadájával. Egyszerűen túl sok játékot adunk a gyerekeknek, gondolván, hogy a több játék nagyobb választékot ad, és ha nagyobb a választék, akkor boldogabb lesz a gyerek, hiszen milyen uncsi már mindig ugyanazzal a babával játszani, nem?

Sajnos ugyanezt a szisztémát követjük felnőttkorunkban is, csak akkor már magunknak vesszük a játékokat: a ruhákat, a cipőket, a táskákat, a telefonokat, a szerszámokat, a dísztárgyakat, a konyhaeszközöket, a cserepes virágokat, a könyveket, a rengeteg ételt, a kreatívhobbi-alapanyagokat, a kitudjamiket, amik majd-jók-lesznek-valamire, az újabb és újabb laptopot, tabletet, fényképezőgépet, autót ... folytassam?

Ezeknek a holmiknak a felét sem használjuk rendszeresen, jó részét pedig sohasem.

Pedig kevés holmit birtokolni tök jó dolog, szinte felszabadító. Mert ha kevés holmit birtokolsz, akkor máris kevesebb időd megy el arra, hogy

1. a holmikat beszerezd - hihetetlen mennyiségű időt töltünk el vásárlással, akár online, akár offline üzemmódban tesszük. Ráadásul online olyan tárgyakhoz is borzasztóan egyszerűen hozzájutunk, amiket a "régi világban" csak hosszas utánjárással tudtunk volna megszerezni.

2. a holmikat finanszírozd - a sok vásárolni kívánt tárgyhoz pénz is kell, a pénzt pedig meg kell keresni. Ha kevesebb tárgyat birtokolsz, akkor az több dolgot is jelenthet. Az egyik, hogy a tárgyakra pazarolt pénzed felszabadul, így más, értelmesebb dolgokra költheted, vagy megtakaríthatod. A másik, hogy akár az is előfordulhat, hogy ha nem kell azért dolgoznod, hogy tárgyakat vegyél, akkor lehet, hogy kevesebb munka is elég lehet ahhoz, hogy boldogulj. Igaz, a kevesebb munka néha kevesebb pénzzel is jár. De ha nem felesleges tárgyakra költöd a pénzed, akár kevesebb pénz is elég az élethez.

3. a holmikat karbantartsd - erről sokan megfeledkeznek, főleg autóvásárlásnál érhető ez tetten, amikor a hitelfelvétel előtt azon még elgondolkoznak, hogy a törlesztőt tudják-e fizetni és a benzint, de a karbantartás, mint költség (az adókról, parkolásról nem is beszélve), valahogy már kimarad a számvetésből. De nem csak autót kell karbantartani: a lakásban mindig elromlik, megsérül valami, a ruhák kilyukadnak, szétfeslenek, a táskák cipzárja elromlik, a telefon tönkremegy, a könyv megsárgul, és mindent, de mindent állandóan takarítani kell! Ha van, aki takarít helyetted, akkor el sem tudod képzelni, hogy ez mennyi idő!

4. a holmikat megőrizd - bizony, a tárgyakat őrizni kell. Az autót, a telefont, az értékesebb dísztárgyakat, könyveket, szerszámokat, ruhákat... mind-mind ellophatják. De tűz is kitörhet, árvíz is elmoshatja az értékeid - már akinek érték a sokadik ronda zselégyertya, a karácsonyi dalokat éneklő műanyag rénszarvas és 32. fehér póló. :) Olvastam egyszer egy sztorit egy házaspárról, akik olyan borzasztóan sok értékes műalkotást halmoztak fel a lakásukban, hogy a biztosító csak úgy volt hajlandó biztosítást kötni, hogy ha valamelyikük mindig otthon tartózkodik, legyen az éjjel vagy nappal, hétköznap vagy hétvégén. Megéri az a sok vacak, akármilyen értékes is, hogy soha többet ne mehess el a pároddal sehova közösen? Tudom, neked nincsenek milliókat érő festményeid, de belegondoltál, hogy nem csak azért laksz-e 150 négyzetméteren, horribilis rezsivel, hogy legyen hol tárolnod a tárgyaidat, amikre egyébként semmi szükséged? Nincs-e azon a 60 négyzetmétereden annyi vacak összezsúfolva, hogyha el akarnád adni a lakásod, akkor geccóék két hétig csak a te lakásodnak a fotóin élcelődnének? (És ennek semmi köze ahhoz, hogy rend van-e a lakásodban!)

Szabadulj meg a tárgyaidtól!

Nem könnyű, az már igaz. Éppen ezért kihívást intézek hozzád. Szabaduljunk meg együtt 100 tárgyunktól 1 év alatt. Kis csalással, mert az 1 év csak idén december 31-ig tart, de jobban hangzik 1 évnek, és nagyobb is így a kihívás. A cél tehát átlagban havonta (beleértve a májust is) 12,5 fél tárgytól megszabadulni. Így viszont már nem is olyan nagy ez a kihívás!

Én ezen a héten kezdem a kihívást, hétfőn posztolom ki, hogyan szabadultam meg az első tárgyaimtól, és mik voltak ezek. Te kommentben követheted az eseményeket, és írhatod meg, mitől és hogyan szabadultál meg.

Ha vállalod a kihívást, akkor jövő év elején három kommentelő, aki velem együtt csinálja végig a programot, vendégem egy fair trade kávéra vagy teára Budapesten (a konkrét helyet még kitaláljuk addig). Ha többen lesznek, mint hárman, akkor sorsolok. :)

Hajrá!

Frissítés:

A játék már folyik!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr776109145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ad Dio 2014.05.22. 16:30:45

Gimnazista korom óta játszom ezt a játékot. Évente 2 alkalommal "kiegyszerűsítem" az életemet. Vagyis kiszórok pár tárgyat. Igaz néha csak a padlásra teszem fel a dolgokat, de legtöbbször valóban kidobom őket.

Így 20 év után eljutottam lassan arra a szintre, hogy egyre lassabban gyűlnek a tárgyaim. Legalábbis a "civil" életben. A műhely az más téma :-o.

De valóban rengeteg a felesleges tárgy az ember körül és ez csak viszi az energiát, szórja a figyelmet, fokozza az élet "alapzaját".

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2014.05.22. 17:05:37

Gratulálok! És mi lesz a padláson tárolt dolgokkal? :)

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.05.22. 20:43:27

A dolog lényege tényleg abban áll hogy halomra melózza és stresszeli magát az ember hogy megvehessen olyan dolgokat amikre azután nincs ideje.
Arról nem is beszélve hogy utána állandóan pakolni kell, meg fentartani egy sokkal nagyobb lakást miattuk.

Nagyon jó meglátások ezek, én is évek óta küzdök vele :)

nov2016 2014.05.23. 08:36:42

Kezdetnek mondjuk kidobom a számítógé

Milkykee 2014.05.23. 09:56:30

Nagyon jó ötlet, holnap azonnal szortirozom a szekrenyem! Nalunk van egy kisebb tároló a lépcső alatt, onnan is sokminden ki fog kerülni a kukába, jön majd a lista!

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2014.05.23. 11:42:52

De jó, te leszel az első fecske hétfőn. :) De biztos, hogy mindennek a kukában kell befejeznie földi pályafutását?

Hétfőn - a listám mellett - pont arról fogok írni, hogy a kidobáson kívül hogyan lehet _még_ megszabadulni a már nem kívánt dolgainktól.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2014.05.23. 11:44:13

@nov2016: Ez nem feltétlenül elvetendő ötlet. :)

MarciBp2 (törölt) 2014.05.23. 12:28:42

jó az ötlet. aki végigcsinálja év végéig még az is lehet, h rájön, h nem érdemes a sok fölösleges cuccra gyűjteni.

petymegsüveg 2014.05.23. 13:17:26

Hű, ez tök jó ötlet, most pont kapóra jön. :)

Én ma megszabadultam az elromlott régi hűtőmtől, amit eddig lustaság miatt őrizgettem a konyhában. A helyére akartam tenni egy fémpolcot, már nézegettem is boltokban, hogy mennyiért és hol vegyek... erre kimentem a sufniba, és ott mosolygott rám egy fémpolc. :D Nosza, átfestettem, kipofoztam... és még a sufniban is több a hely. :)

Ja, és végre kiürült így a fémfestékes doboz, amit szintén régóta őrizgettem. :D Úgyhogy attól is megszabadultam. Meg akkor már néhány további bödöntől, amiben mumifikálódott régi festékek voltak, és fogalmam sincs, miért nem dobtam ki eddig.

Kovács Kriszta 2014.05.23. 15:14:00

@Milkykee: Csak egy ötlet, hogy ne a kukába dobd. Léteznek a FB-on, és másutt is a neten olyan csoportok, ahová ingyen lehet adományozni, ingyen elvihető, stb. címen.
Oda add inkább nekik, tudod mennyire örülnek a nulla - kispénzű - emberek egy - egy nadrágnak, cipőnek, táskának, bárminek, ami neked már nem kell? Én már kipróbáltam, és csomó dologtól így váltam meg, mivel kukába még nem dobtam volna, de nekem már nem kellett. :)

Milkykee 2014.05.23. 15:43:00

Köszi az ötletet, en egy cicamentő jótékonykodós üzletbe fogom bevinni, ahol eladják, a pénzt pedig cicák kapják :)

Milkykee 2014.05.23. 16:31:35

Egyesült Királyság, de lehet am, hogy otthon is van hasonló.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2014.05.23. 16:58:02

@Milkykee: Eddig ilyenről még nem hallottam idehaza.

Shutimanó 2014.05.28. 16:29:06

Ez nagyon jó ötlet, beszállok a játékba. :)

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2014.05.28. 16:45:02

Szuper!

Az első listám már közzé is tettem, olvasd el!

Borzee 2014.09.16. 15:37:20

Egy kicsit le vagyok maradva, de mentségemre szóljon, hogy csak most találtam rá a blogra:)
Szívesen csatlakoznék a kihíváshoz, ha még lehet!

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2014.09.16. 16:01:49

Hogyne lehetne, én is le vagyok maradva saját magamhoz képest... :)

keresztyén szellemiségű strihkurva (törölt) 2014.09.26. 04:45:37

én azt látom, hogy az emberek a lomok halmozását, felesleges dolgok gyűjtését sose unják meg, amíg csak a saját kis világukban élnek, senki nem szól rájuk, csak magukkal kell dűlőre jutniuk

én akkor világosodtam meg, amikor kb. 10 éve örököltem (sajnos) egy lakást és a lakásban és a tárolóhelyiségekben annyi lom, számomra felesleges dolog volt, hogy majdnem egy évbe került, míg a szabadidőmben sikerült megszabadulni tőlük (köbméterekben mérhető lomról van szó, de persze a nagy része nem tipikus lom, szemét volt, hanem ruha, műszaki cikk, tartós élelmiszer, bútor)
azért telt ilyen hosszú időbe, mert mindent megpróbáltam elajándékozni, rászorulókat találni, akiknek kell, alapítványoknál házaltam, hogy a bőrcipőket, elegáns és egyáltalán nem kopott ruhákat, bútorokat elvigyék ingyen, juttassák el rászorulóknak
több alapítványnál is közölték, hogy ők csak pénzzel foglalkoznak, semmi más adományt nem fogadnak el
na itt lett elegem és szépen lomtalanításkor, rendes szemétszállításkor kidobáltam a ruhákat, mindent
sajnos az első alkalommal a hajléktalanok szétdobáltak mindent az elvitelre kihúzott szemetesekből, ezért utána már csak szétvagdosva dobtam ki ruhákat

rájöttem, hogy senkinek nem érték már az a több millió forintnyi holmi, ezért megsemmisítettem
pazarlás?
lehet, de amikor más ember által felhalmozott tárgyakat kell pakolni, zacskókba rakni, válogatni, akkor az az igazi megvilágosodás, hogy én ilyet nem akarok magam után hagyni

amíg valaki csak a saját lakásában, a saját kis életében él, nem kell más kacatjait kerülgetni, addig általában nem jut el addig a felismerésig, hogy ez mekkora időrabló, helypazarló, pénztemető szokás

az ember vesz egy lakást, amit aztán a tárgyai foglalnak el, nem is tudja élvezni igazán, de mivel a tárgyait az ember betegesen szereti, ezért tőlük nem irigyli a helyet, az elfoglalt négyzetmétereket, bezzeg ha egy ember költözne be azokra a négyzetméterekre, akkor az máris mennyire zavarná, mert az lélegzik, szarik, fingik, eszik, morzsál, vizet és áramot fogyaszt, és hozza a saját tárgyait
a saját tárgyak viszont csak hangtalanul ülnek a sarokban, lepi őket a por, de legalább nem emberek, akikkel ki kellene jönni valahogy
igaz, foglalják a 2-300000 forintba kerülő négyzetmétereket a lakásunkban, de elnézzük nekik ezt a mérhetetlen visszaélést az erőforrásainkkal, a helypazarlást, a haszontalanságot, mert nem ismerjük fel, hogy jobb, egyszerűbb lenne az élet nélkülük
mások tárgyai, mások személye ugyanakkor idegesít, elviselhetetlen számunkra

tárgyakhoz ragaszkodni totális zsákutca, a tárgy nem szeret téged, nincs viszonya hozzád, hasznossága alapján kellene megítélni, nem egy hozzá fűzött hamis, patológiás érzelmi viszony alapján

a selejtezni képtelenség bizony egy elmezavar, a döntés és felelősségvállalás képtelenségére utal

Mrs.Rossie 2014.10.08. 08:32:16

Hát ez tetszik, belevagok!!!

VintageLady 2014.10.08. 10:51:02

Lomtalanítás-fórum a facebookon. Itt arra cserélheted el, amire szeretnéd! Fel lehet ajánlani ingyen is, de cserére is. Ami Neked lom, másnak lehet kincs :) Én is cserélgetek ott.
süti beállítások módosítása