A kevesebb az új több

Csak egyszerűen!

Csak egyszerűen!

Emberek listája anyagi javaik szerint

2015. február 03. - Hujber Tünde

Egy érdekes honlapot reklámoztak a minap. Ha az oldalon beírtad, hogy mennyit keresel, akkor egy kattintás múlva azt is megtudhattad, hogy ezt a pénzt mennyi idő alatt keresi meg Warren Buffet.

Hasznos alkalmazás. :) A cikk címe szerint sose fogunk annyi pénzt keresni, mint Buffet.

De mi van akkor, ha nem is akarunk?

Én például nem akarok. És azt sem nagyon értem, hogy Buffetnek és a többi bitangmód gazdag embernek miért van szüksége ennyi pénzre azon kívül, hogy még több pénzt keressenek vele, amivel aztán nem csinálnak semmit. (Igen, speciel Buffet a puritán életmódjáról híres, és egy csomó nagyon gazdag embernek vannak alapítványai, de vannak sokkal többen, akiknek eszükben sincs "alapítványozni".)

Mert luxusházra, luxusautóra, luxusruhákra, ékszerekre, jachtokra költeni egy temérdek pénzt nem tartozik a "csinálok vele valamit" kategóriába. Ez csak költekezés. A mögöttes pszichológiája szerintem ugyanaz, mint amikor mi, "kisemberek" lapostévét és félévente új telefont veszünk a nehezen megkeresett pénzünkön - vagy hitelből. Meg kell mutatni, hogy telik rá és hogy más is tudja, hol van a mi kijelölt helyünk az "Emberek listája anyagi javaik szerint" nevű Wikipédia-cikkben* rangsorban. Buffet ebben egy kicsit előbbre áll, mint te meg én.

Viszont biztosan van olyan rangsor, amiben én állok előrébb, mint Buffet. Például a világ legmenőbb minimalizmus-bloggereinek listáján tuti előrébb vagyok, mint ő. :) Hány minimalizmussal foglalkozó blogposztot írsz meg egy év alatt? És mennyi idő alatt írok meg én annyi posztot, mint te? 

Téged elkeserít az anyagi javak szerinti rangsorban elfoglalt helyed?

* Ezek "A világ X leggazdagabb embere" típusú listák a Wikipédiára emlékeztetnek - aminek lelkes szerkesztője vagyok - amiben van "Országok listája népességük szerint" és "Országok listája területük szerint", sőt van olyan is, hogy "Országok listája legmagasabb pontjuk szerint" vagy "Országok listája a szomszédos országok száma szerint". Tehát melyik az "igazi" lista? Melyik a legelső ország?

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr967130361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.04. 13:48:32

Lehetne több pénzem is az igaz, de azzal is boldog vagyok amennyi van. Mások akik sokkal gazdagabbak mint én ezt nem biztos, hogy el mondhatják magukról.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.10. 05:28:55

@the.man: sok gazdag ember nem a penzert csinalja, amit csinal, hanem a munkaja egyszeruen kihivas neki, hobbi, szellemi kielegules, kellemes faradtsag, harc es gyozelem, eszjatek. Persze szerencsere ezzel iszonyat jol is keresnek. Egy bonyolult per, egy jogilag komplikalt felvasarlas, egy kockazatos befektetes, egy komoly vizsga egyeseket megfutamodasra, masokat kuzdelemre sarkall. Es akinek a fantaziajat veletlenul olyan dolgok mozgatjak meg, amit a piac nagyra ertekel, az piszok gazdag lesz. Igy megy ez.
A gazdag emberek tobbsege par millio dollar utan leallhatna, de megse teszik. Nem penzehesek, hanem sikerre ehesek. Kell nekik a kihivas es a milliokon ulni nem kihivas. A munka kihivas, a szellemi csatak, az alkotas, a kellemes faradtsag, egy projekt lezarasa. Hogy munkat es celt adhatnak sok mas embernek, hogy sikerre vezethetnek egy csapatot, hogy atadhatjak a tudast, hogy letrehozhatnak valamit, ami tuleli oket. Nem anyagi dolgot, hanem szellemit.
Nagyon keves olyan milliardos van a vilagon, aki gyulolte azt a teruletet, amin sikereit elerte. Lefogadnam, hogy egy ilyen sincs. Ok a szakteruletuket imadtak, nem a milliardjaikat. A kivulallo persze azt latja, hogy milliardos, biztos csak a penz boldogitja. Akkor feluton fel is adta volna. Eloszor szenvedelyesen kell szeretni valamit, jol csinalni, elvezni, boldogsaghoz jutni belole, majd learatni a sikert, aminek egy resze persze anyagi. Mas resze erkolcsi, lelki kielegules.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.02.10. 09:58:41

@aki mást mond az hazudik: Igen, a munka és sikermániások ugyanolyan függők a munkától és a sikertől, mint a drogosok a drogtól. Ez az azonban nem jelenti azt, hogy az öncélú pénzhalmozásnak lenne értelme azon kívül, kielégíti a függőt.

Az külön érdekes, hogy a piac általában a majdnem-haszontalan dolgokat értékeli nagyra. Például még sosem láttam a munkájába szerelemes kórházi nővért piszok mód meggazdagodni. Bankárt annál többet. Pedig azoknak nagyon leegyszerűsítve nem lenne más dolguk, mint azoktól, akiknek van, összegyűjteni a pénzt, és kihelyezni hitelbe azokhoz, akiknek nincs. Minden befektetésnek ez a lényege. Ez afféle sima közvetítői szerep. De mivel ennek játéknak a játékszabályait ők maguk írják, így hagytak maguknak terepet a meggazdagodásra. :) A kórházi nővér nem magának írja a szabályokat.

A bonyolult perek megoldása dettó ugyanez. A jog pusztán az emberi elme által kitalált fikció (mint a pénz). Leginkább azok értenek hozzá, akik kitalálták és kellőképpen megbonyolították ahhoz, hogy más nehogy értsen hozzá. :)

Persze jogászra és bankárra is szükség van, mint ahogy okostelefon-appokra, de azért erősen túl van misztifikálva és fizetve úgy a jogász, mint a bankár, az okostelefon-appokat gyártó szupermenő startupokról nem is beszélve, és nyilván lehetne még ezer másik példát hozni.

Az élet valóban fontos és szükséges dolgai kicsit mintha egyre hátrébb kerülnének.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.11. 06:47:23

@Hujber Tünde: "nem jelenti azt, hogy az öncélú pénzhalmozásnak lenne értelme azon kívül, kielégíti a függőt" - nem a penzhalmozas elegiti ki a munkajat szereto embert, hanem maga a munka, alkotas, kihivas es ennek valo megfeleles, problemamegoldas.

"a piac általában a majdnem-haszontalan dolgokat értékeli nagyra" - ez lehetetlen. Ilyen nem fordulhat elo. A piac azt ertekeli nagyra, amit a fogyasztok tobbsege ertekel.
Egy korhazi nover is kielegulhet munkajat vegezve, attol fuggetlenul, hogy anyagilag nem minden orszagban jar vele szuperjol. De ha az anyagiak miatt elegedetlen, akkor nem a munkajatol, hanem a jovedelnetol varja a kielegulest, tehat nem is a munkajaba szerelmes. Masok ugyanazt onkentesen vegzik, kielegulnek munka altal, anyagiakra nem is szamitanak. Szoval aki anyagiak miatt panaszkodik az 1. Nem munkajaba szerelmes, hanem konkretan az anyagi viszonyaitol varja a boldogsagot 2. Valtoztasson munkat, olyan munkat keressen, ami kielegiti onmagaban a munka altal vagy anyagilag teszi sikeresse, ha arra vagyik
Tehat rossz uton jar es boldog sose lesz, ha marad egy panaszkodo korhazi apolo.

A mobil appok fejlesztoi piacrol elnek. Tenyleg akkor keresnek penzt, ha a piac ertekeli oket. Jogasz, bankar detto, meg ha az atlagember nem is latja at, hogy mit csinalnak munkaidejukben. Es a kvalifikalt szakmakban bejon a helyettesithetoseg kerdese is. A korhazi apolo, plane segedapolo eleg gyorsan helyettesitheto, ezert alacsonyabb a fizetese. Orvosoknak is alacsony papiron, de a piac (paraszolvencia) erosen jutalmazza oket megis, ha nem is legalis jovedelem formajaban. A piac megoldja, eldonti kire van szuksege. Boldogsagot meg ki miben talal: anyagiakban vagy a munkaja altal.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.02.11. 09:08:44

@aki mást mond az hazudik: A piac értékelése pénzben fejeződik ki, mert másban nem tud. Mivel a kórházi ápoló nullához közeli pénzt kap a munkájáért, ezért ki lehet mondani, hogy a "piac" (bármi is legyen az) nem értékeli a munkáját semmire. Ugyanez a piac egy valóságsó győztesnek havi 1 millió forintot ad 1 éven át és egy lakást. Igen, lehet azzal érvelni, hogy az ápolót az állam fizeti, a valóságsó-hőst meg a tévé. De abból indultunk ki, hogy a piac diktál, nem?

Irbisz 2015.02.11. 09:47:51

@aki mást mond az hazudik:
A kereslet, amit a piac kielégít, nem egyszer tényleg teljesen felesleges, mesterségesen generált (szükségtelen) igényeket elégít csak ki. A fogyasztói társadalomnak ez valamilyen szinten elkerülhetetlen velejárója, én káros mellékhatásnak tartom.
Akikre erőteljesebben hatnak a reklámok, hajlamosabb elfogadni mit sugall a média, a trendiség, a mainstream követése fontos (mindegy milyen apropóból és motivációból), azok bizony sok pénzt hajlandóak kiadni bármi olyan szolgáltatásért/tárgyért, ami igazából felesleges számára. Innen nézve csak értékrendszer kérdése hogy ki miként áll a témához: a piac létező igényt elégít-e ki, vagy csak saját maguk által hypolt érdeklődést teljesít.
A banki, főleg jogi szolgáltatások (tevékenységek) egy része igazából csak azért létezik, mert ezek a nagy érdekérvényesítő képességű szakmák képviselői képesek a törvényi döntéshozóknál igen hatékonyan lobbizni, így saját érdekeiket a társadalmi többség kárára érvényesíteni. Ezen igazából kár vekengeni, így működik az emberi társadalom, de azért ne tegyünk már úgy, mintha a jelenség nem létezne, ez struccpolitika.
süti beállítások módosítása