A kevesebb az új több

Csak egyszerűen!

Csak egyszerűen!

Így készíts költségvetést 2015-re! 5. rész

2014. december 16. - Hujber Tünde

Ez már az 5. része a 2015-ös évre szóló családi költségvetésünket összeállító sorozatnak. Ma elérkeztünk ahhoz a részhez, amiben az ennivalóval, napi fogyóeszközökkel és a ruházkodással foglalkozunk.

5. alkalom: Kiadások - ennivaló, napi fogyóeszközök és a ruházkodás

 

Az első kettőt, ennivaló és napi fogyóeszközök, akár egy kalap alá is vehetnénk "bevásárlás" címen, és itt meg is állnék egy pillanatra.

Az általam ismert és tesztelt költségvetéstervező szoftvereknek ez a rész az egyik gyengéje. Ezek miatt (is) használok inkább excelt. Annál jobban semmit sem lehet személyre, saját élethelyzetre szabni. De mi a probléma velük? Hát az, hogy a költségvetésben olyan tétel, hogy bevásárlás, nincs.

Mert mit vásárolsz be? Tételezzük fel, hogy olyan szuper szofvert használsz, ami a boltbani kártyás vásárlásod adatait a bankodon keresztül rögtön beszippantja magába, így neked nem kell kézzel bevinned. Mi fog ebben az esetben szerepelni a szoftverben? Nos, valami ilyesmi:

"2014. december 16., Auchan, 16765 ft." - Mert a bank csak ennyit tart nyilván, a blokkod részletes tartalmát nem ismeri.

Hát ezzel én nem tudok mit kezdeni. Mert mit vettem 16765 forintért? 10 000 forintos gofrisütőt és 4 üveg pezsgőt? Vagy 100 kiló akciós almát? Tisztítószereket egész évre? Esetleg leárazott parfümöket karácsonyra? Hogy lesz ebből költségvetés, és honnak tudom ebből, hogy túlköltekeztem-e, és hogy hol kell lefaragni?

Nagyon nem mindegy, mit tartalmaz az a címke, hogy "bevásárlás". Nagyon nem mindegy, hogy gyümölcsöt veszel-e vagy porzsákot, chipset veszel vagy csirkefarhátat. Ha van háztartási naplód, akkor a blokk tételeinek rögzítésével tudod majd utólag kielemezni, hogy mennyi ment el chipsre, gyümölcsre, porzsákra és csirkefarhátra. Ebből tudsz majd következtetéseket levonni és valódi költségvetést készíteni, amiből lehúzod majd a chipset, és az így megtakarított pénzen a csirkefarhátat ki tudod majd cserélni valami jobb húsfélére. De azzal semmire nem fogsz menni, ha év végén azt látod, hogy egész évben az úgynevezett "bevásárlásra" elköltöttél 658 769 ft-ot. Ennek az adatnak az értéke pontosan nulla.

Tehát gondosan el kell különíteni a "bevásárlás" címkén belül az egyes kategóriákat.

ENNIVALÓ

* Ebbe a rovatba csak és kizárólag az ennivaló kerül, chipstől a kólán át a bélszínig. Minden, amit meg lehet enni és inni.
* De az ajándékba vitt ennivaló (bonbon, márkás ital, stb.) nem ide jön, hanem a 2. alkalomkor tárgyalt rovatokba, tudod, amikor vendég vagy valamilyen ünnepi alkalmon, és ajándékot kell vinni. Ekkor a bonbon, ital stb. elveszti "ennivaló" jellegét, és "ajándék" lesz belőle. Ezért nem számoljuk be ide. Másképp megfogalmazva: ide az tartozik, amikor saját magad és a családod eteted, de az nem tartozik bele, amikor másokat etetsz. :)
* Ide tartozik a munkahelyi étkezés is, és beleveheted a gyerekek menzáját is, de akkor le kell húzni a gyerekekkel kapcsolatos kiadások közül.
* Hogy költségvetésileg mennyit szánj ennivalóra, arra több módszer van. Én a napi keret módszerét használom. Megállapítottam egy napi keretösszeget (legyen X), és azt beszorzom annyival, ahány nap van az adott hónapban. Januárban így 31X a havi kosztpénz keret. Ebben benne van minden: reggeli, ebéd, vacsora, nassolnivaló, munkahelyi kávézás az automatánál. stb. Lehet azt is csinálni, hogy a Szórakozás rovatból ide áthozod az étterembe járást, ötyézést. Ennek az az alapja, hogy egy adott napon valószínűleg nem vacsorázol kétszer: egyszer ötye keretében, egyszer pedig "normál" üzemmódban.
* Azt is csinálhatod, hogy nem napi, hanem havi keretösszeget határozol meg, ami minden hónapban ugyanannyi, akárhány napos is a hónap.
* A karácsonyi, húsvéti nagy evészeteket is vagy beleszámolod, vagy nem. Ha beleszámolod, és amellett mondjuk a napi keretösszeg technikát alkalmazod, akkor - mivel a karácsonyi menü általában több napig kitart - a decemberi kosztpénzt annyival kevesebbre állapítod meg. Tehát ha a karácsonyi külön költségvetésedben a menüre elköltesz 10 000 ft-ot, a napi keretösszeged pedig X, akkor a decemberre járó 31X kosztpénz helyett csak 28X-el számítasz, mert a karácsonyi menü és maradékai kitartanak 3 napig.
* Ha a napi keretösszeges technikát választod, akkor az nem azt jelenti, hogy aznap szigorúan csak X ft-ot költhetsz, hanem azt, hogy a keretösszeg alapján számított havi kosztpénzt ne lépd túl. Tehát csinálhatsz nagybevásárlást, csak mindig figyeld, hogy a hónapból már eltelt napok és a még hátralévő napok alapján tudod-e tartani a napi keretösszeget?
* Nálam a legnagyobb eltérés eddig 3 nap volt, vagyis 3X-el léptem túl az előirányzatot. Mérges is voltam, mert utólag elemezve a történéseket, édességre ment el a kerettúllépés nagyja (Már csak ezért sem nem éri meg depressziósnak lenni, és azt csokival kezelni. :). Ha csak 1-2 nappal léped túl, nem dől össze a világ. De ha rendszeresen sokkal túlléped, akkor elemezni kell a helyzetet: vagy beleestél abba a hibába, mint én, és felesleges dologra költöttél, vagy tényleg túl alacsonyra állítottad a kereted.
* Hogyan állapítsd meg a napi (vagy havi) keretet? Erre is többféle technika van. Alapul vehetsz egy "átlagos napot". Mennyit költöttél a munkahelyeden a menüre? Mennyibe volt a reggeli és a vacsora? Add össze, kerekítsd felfelé, (pl. 1765 jön ki, akkor 1800-ra) és már kész is. Ha gyereked is van, számold ki a menzájának az árát napi bontásban, add hozzá az otthoni reggeli-vacsora árát, majd ezt az összeget add hozzá a saját magadra kiszámolt keretösszeghez. Minden családtagra kiszámolhatsz saját keretösszeget, majd ezeket kell összeadni.
* Ha te főzöl, akkor az "átlagos heti menü" ára alapján állapítsd meg a keretösszeget.
* A végső cél az, hogy minél kevesebb összegből kijöjj. Mivel a keretösszegbe csak a "hivatalos" étkezésekre szánt pénzt számoljuk bele,(reggeli, ebéd, vacsora) hamar rá fogsz jönni, hogy a nass (chips, kóla, csoki) nem nagyon fér bele. Valószínűleg éppen az ezekre elköltött pénzzel fogod túllépni a havi kereted. De a háztartási naplód (ha lesz) ezt kristálytisztán meg fogja mutatni. A megoldás pedig nem az lesz, hogy akkor emeljük fel a keretet. :)

NAPI FOGYÓESZKÖZÖK

Ez egy nagyon egyszerű rovat. Tulajdonképpen a tisztálkodási és "konyhai kiegészítő" eszközök tartoznak ide: szappan, tusfürdő, sampon, fogkrém, borotvahab, wc-papír, női intim termékek, papírzsebkendő, szalvéta, papírtörlő és társaik.

A tisztítószereket (mosogató, ablakpucoló és hasonlók) már számba vettük a háztartási kiadások tervezésénél. A fentiek viszont gyorsan fogynak, napi szinten, ezért nem érdemes beleszámítani őket a háztartásvezetési kiadások közé.

Megállapíthatsz itt is egy havi keretet (napit nincs értelme a gyors pörgés miatt).

RUHÁZKODÁS

Ez egy kényes terület. :) A legtöbb impulzusvásárlás - a "sima" élelmiszerbolti bevásárláson kívül - itt történik. Amikor nem tudunk ellenállni a leárazásoknak, az "ej de jó ruci, nyárra tuti belefogyok"-nak, és a "nincs egy rongyom, amit felvegyek, tehát feltétlenül meg kell vennem a 16. blúzt is" életérzésnek. Nem beszélve arról, ha a kedvenc tervezőnk legújabb kollekciója érkezik a plázába.

Itt tehát acélos szívre, és kőkemény akaratra van szükség, hogy tartani tudjuk magunkat a tervhez. De mi legyen a terv?

* Az előírt ruhákat meg kell venni. Itt az iskolai egyenruhákra gondolok, vagy a munkaruhára.
* Az összes többinél sajnos csak az akaraterő segít. Én tudom azt tartani, hogy csak akkor veszek újat valamiből, ha a régi már vagy javíthatatlan, vagy bár hordható, de ügyfélhez már nem mehetek benne, és hasonló esetekben. Te is tudod tartani? Mert ebben az esetben nincs más dolgod, mint átnézni a szekrényed, és egyenként megállapítani minden egyes ruhadarabodról, hogy kell-e jövőre pótolni, és mennyit szánsz rá. Ezt az összeget kell beírni a költségvetésedbe - és aztán ügyelni, hogy ne lépd túl.
* Cipővel ugyanígy járok el. Ebben segít, hogy kifejezetten nem szeretek cipőt venni. Próbáltál már 35-ös lábra venni olyat, ami tetszik és illik az alkalomhoz? Örülsz, ha kapsz egyáltalán valamit. :( Kész kínszenvedés, én mondom.
* A fehérneműt könnyebb tervezni, mert hamarabb tönkremennek. Itt tulajdonképpen egy csinos "ütemezett" rendszert lehet kialakítani, az egyéni igényeknek megfelelően, minden családtagra külön, főleg a gyerekekre.
* Ne felejtsd el, ha valami különleges ünnep várható (pl. ballagás, esküvő, 100. szülinap), akkor különleges ruha dukál. Ha nincs, már most tervezd be, hogy venned kell (kiegészítőkkel együtt). Ügyelj arra, hogy máskor is fel tudd venni.
* Lehetőleg mindig olyan ruhákat vegyél, amihez már vannak kiegészítőid. Ha mindenképpen venned kell kiegészítőt, olyat vegyél, amit több ruhához fel tudsz venni.
* Tervezd be a táskavásárlásokat. Én nem látok különbséget az idei, és az 5 évvel ezelőtti táskadivat között, így nekem nem indok a táskacserére a divat változása. Ugyanúgy járok el, mint a ruhákkal: akkor veszek újat, ha tönkremegy, vagy ha már vállalhatatlanul leharcolódik. A leharcolódást be lehet tervezni a költségvetésbe. Tavasztól őszig meg amúgy is hátizsákot hordok, mert sokkal praktikusabb. :)
* A gyerekek ruházkodása még kényesebb kérdés. Én ugyanazt a módszert javaslom, mint a felnőtteknél: ne vegyél addig újat, míg az előző jó. De a fiad/lányod ezzel nem feltétlenül fog egyetérteni. :) Segítenek a csereberék, ha ügyes vagy, jelentős költségmegtakarítást érhetsz el így, akárcsak a megunt ruhák eladásával.
* Általában véve az is jó ötlet lehet, hogy megnézed, hogy a családod tagjai egyenként mennyit költöttek idén ruházkodásra, és vagy betervezel jövőre is ennyit, vagy ha látod, hogy sok volt az impulzusvásárlás, akkor lecsípsz belőle egy bizonyos százalékot, és az lesz a terv. Aztán már csak tartani kell magadat hozzá.

Zárszóként még egyszer leírom, amit az előző rész végén is leírtam: a háztartásvezetés sajnos nem annyiból áll, hogy naponta főzünk valamit és hetente kiporszívózunk. Még a 21. század második évtizedében is gondos tervezést, valódi gazdálkodást igényel.

A következő alkalommal a pénzügyi kiadásokat (az első részben említett pénzügyi bevételek ellentétjét), a törlesztéseket és a nagyobb, egyszeri kiadásokat vesszük számba. 20-án jön!

(Ha a költségvetés-készítés címkére kattintasz, az összes témába vágó cikket megtalálod egy helyen)

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr196945597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása