A kevesebb az új több

Csak egyszerűen!

Csak egyszerűen!

Így készíts költségvetést 2015-re! 3. rész

2014. december 08. - Hujber Tünde

December 1-jén elkezdtük megalkotni a 2015-ös évre szóló családi költségvetésünket. Az első rész arról szólt, hogy hogyan vedd számba a bevételeid és a megtakarításaid, a második a rezsihez nem tartozó alkalmi kiadásokról szólt.

Ebben a harmadik részben a rezsivel foglalkozunk. 

3. alkalom: Kiadások - rezsi

Mi a rezsi? Hagyományos értelemben a bérleti díj, víz, gáz, villany, távhő, közös költség, szemétdíj és hasonlók tartoznak ide, én azonban ide sorolom a háztartásvezetés és az úgynevezett "mindennapi élet" minden rendszeres kiadását a nagy felújítások, nagyértékű vásárlások és az ennivaló, valamint a napi fogyóeszközök beszerzése kivételével. 

Tehát nálam a rezsibe tartoznak a víz, világítás, fűtés költségei, az egyéb közüzemi szolgáltatások, mint a szemétdíj, kéményseprési díj és hasonlók, a társasházi közös költség, a telefon-, internet- és tévéelőfizetések, valamint a háztartásvezetési kiadások, úgymint: tisztítószerek és tisztítások (pl. kabáté, szőnyegé), kisebb karbantartások (pl. csöpögő csap, izzócsere), kerti munkák költsége. De ide tartozik még az autó és egyéb közlekedési eszköz fenntartása (motor, bicikli), sőt a BKV-bérlet is. És a házi kedvencek tartásáról sem szabad megfeledkezni!

Lássuk hát a listát.

KLASSZIKUS REZSI

* Ebbe a listába jönnek a klasszikus rezsitételek, valamint ide számolom a biztosításokat is.

- bérleti díj
- világítás
- fűtés (lehet többféle: távhő, gáz, szén, fa, stb.)
- víz
- közös költség (vigyázz, ami benne van a közös költségben, azt ne írd fel külön! De jó ötlet a közös költség után zárójelben megadni, hogy mi tartozik bele, és mindig legyen róla naprakész listád, hogy a közös költségbe tartozó dolgokért konkrétan mennyit fizetsz)
- tévé előfizetés
- internetelőfizetés (akkor írd külön, ha nincs benne a tévéelőfizetésben. Több előfizetés esetén külön-külön írd fel őket)
- telefonelőfizetés (mindenkiét külön)
- szemétszállítási díj
- kéményseprési díj
- minden egyéb hasonló díj
- lakásbiztosítás
- életbiztosítások

KÖZLEKEDÉS
- autófenntartási költségek, úgymint:
-- üzemanyag
-- adók 
-- biztosítás 
-- mosatás, belső tér tisztítása
-- téli-nyári gumicsere
-- rendszeres karbantartások
-- műszaki vizsga
-- minden egyéb olyan kiadás, amiről már most tudsz (pl. parkolóbérlet)
-- a törlesztőrészlet nem ide jön!
-- a parkolási, gyorshajtási bírságok sem ide jönnek!

* Ha több autótok van, minden autóra külön-külön írd fel a fenti kiadásokat!

- motor, bicikli, egyéb közlekedési eszköz
-- ugyanazokat kell felírni, mint az autónál: üzemanyag, biztosítás, tervezett karbantartások, vizsgák, adók, stb.

- bérletek: minden családtagét külön írd fel
- egyéb, rendszeres utazási költségek (pl. egyetemistaként minden hétvégén hazautazol)

Megjegyzés: a karácsonyi, egyéb ünnepi haza- és elutazások költségét elvileg már az előző alkalommal felírtad, amikor ezeket terveztük. Valamint a nyaralási utazási költségek sem idejönnek, hanem a nyaralási költségek közé.

HÁZTARTÁSVEZETÉS

* Ebbe a listába jönnek a háztartás vezetésével kapcsolatos tervezhető kiadások. Ezek rengetegfélék lehetnek, szinte biztos, hogy kihagyok egyet-kettőt. Nyugodtan pótold.

- tavaszi vagy őszi kabáttisztítás. Egy négytagú családnál a kabátok darabszámától függően akár 10-15 ezer forintba is bele kerülhet, érdemes tehát betervezni
- "normál" takarításra szánt havi összeg. A háztartási naplód segítségével (ha van) számold össze, mennyi ment el idén mosogatóra, felmosószerre, csempetisztítóra, lefolyótisztítóra, ablakmosó szerre, házi szőnyeg- és kárpittisztításra, portaszító szerekre, fényezésre, parkettaápolásra, cipőpucoló szerekre és mindenre, amit és amivel csak tisztítani lehet. :)
- tisztíttatás: ha nem házilag végzed, ne felejtsd el felírni a kárpittisztítás, szőnyegtisztítás, függöny- és ágyneműtisztítás költségeit
- ha a kabátokon kívül rendszeresen tisztítóba hordasz egyéb ruhákat, azt is írd fel.
- apróbb karbantartások, amiket te is meg tudsz csinálni: izzócsere, csöpögő csap, leszakadt redőnyhúzó zsinór, apróbb gipszelések, képek felakasztásához szeg, biztosítékcsere. Ha nem kell gyakran csinálnod ilyesmit, akkor is érdemes egy keretösszeget számolni ilyen célokra. A keretösszeget elég évente egyszer megállapítani. Itt is jól jöhet a háztartási napló, amiben meg tudod nézni, idén mennyi ment el ilyen feladatokra.
- keretösszeget érdemes betervezni a nagyobb, de ad hoc jellegű javításokra is, amihez már szerelőt kell hívni: mindenféle háztartási gép javításra a mosógéptől a gáztűzhelyig, villanyszerelés, duguláselhárítás, zárcsere
- keretösszeg egyéb javításokra, pótlásokra: cipőtalpalás, cipzárcsere, nadrágfelhajtás és társaik

KERTI MUNKÁK és a HÁZTÁJI

* Furcsa lehet, hogy a rezsi közé számítom és nem a hobbik közé, de szerintem ha kerted van, akkor arra költeni kell, akár hobbi, akár nem, tehát ez egy állandó kiadás. Ha mégis oda tervezted, dönthetsz, hogy otthagyod, vagy áthozod ide.
* A kerti munkák alá a balkonkertészetet is beleértem, így a városi kertészeknek sincs menekvés! :)
* Ha szerencséd van, akkor már meg van minden eszközöd, ami a kerti munkához kell. Mivel már december van, és elmúlt a kertészkedős szezon, ezért gondolom, már mindent letisztítva, ápolva a helyére tettél, így azt is láttad, mit kell pótolni jövőre. Ha nem, itt az ideje, hogy készíts róla egy listát az új virágcseréptől a fűnyírógépig!
* Írd össze, milyen olyan munkákat kell elvégezni a kertedben, amit te nem tudsz megcsinálni, ezért valakit meg kell érte fizetned: permetezés, metszés, ásás, vetés. Vigyázz: én most csak a házkörüli kertészkedésre gondolok, nem arra, amikor borászatod van és a szőlődbe kell munkásokat felvenned!
- Írd össze, nagyjából mit szeretnél vetni, ültetni jövőre? Hány cserép, balkonláda kell hozzá? Mennyi vetőmag vagy palánta? Tápoldat van még? Műtrágya? Növényvédelmi szerek? Ne felejtkezz el a földről, a balkonon az sem terem magától! Készíts listát és hozzávetőleges kalkulációt! 
- Van téli kerted, üvegházad, fóliasátrad? Nem kell javítani, felújítani?
- Van tyúkod, kacsád, disznód, pulykád, nyulad? Ne felejtkezz meg a tápról, alomról, az óljaik karbantartásáról és a gyógyszerekről!

HÁZI KEDVENCEK

* Kutya, macska, aranyhal, madárpók? Ízlés kérdése, de mindegyik enni kér. Havonta be tudod tervezni, mennyi ennivalót kell nekik venni.
* Oltások kellenek, féreghajtó, fájdalomcsillapító, esetleg műtétek (ha már most be tudod tervezni)
* Lehet, hogy kell új nyakörv, etetőtál, kaparófa, akvárium, labda?
* Kiállításokra is viszed? Kutyakozmetikába? Tervezd be a költségét!
* Nem tudod magad sétáltatni? Fizess meg egy sétáltatót!

Egy teljesen átlagos háztartás havi rendszeres kiadásait próbáltam összeírni a fenti listában. Lehet, hogy neked a lista elemeinek a felére sem lesz szükséged, de azt hiszem, világosan látszik, hogy a "háztartásvezetés" nem merül ki abban, hogy este vacsorát főzünk és hetente felporszívózunk. Nem csoda, ha régen az asszonyok főállásban végezték ezt a munkát. És a költségvetés-tervező minitanfolyamunk még csak alig a felénél tart! :) 

 A következő részben, 12-én az egészségügyi és a gyerekekkel kapcsolatos kiadásokat vesszük górcső alá.

(Ha a költségvetés-készítés címkére kattintasz, az összes témába vágó cikket megtalálod egy helyen)

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr716943251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása