A kevesebb az új több

Csak egyszerűen!

Csak egyszerűen!

Segítség, nyomorgok!

2014. november 25. - Hujber Tünde

Miért? Mert nincsen tévém, nincsen autóm és még mosógépem sincs.

Legalábbis eszerint a cikk szerint én a súlyosan depriváltak közé tartozom. A cikk jobb oldalán lévő keretes írás szerint ugyanis súlyosan deprivált "az, ha valakire az alábbi kilenc tételből legalább három igaz: (1) nem tud időben lakbért vagy rezsit fizetni, (2) nem tud rendesen fűteni, (3) nincs pénze váratlan kiadásokra, (4) nem tud rendszeresen húst enni, (5) nincs pénze egy hét üdülésre (6), nincs autója, (7) nincs mosógépe (8) nincs tévéje, (9) nincs telefonja."

Nekem tehát hiányzik a 6-os, 8-as, és mivel bérelt lakásban élek, ezért a 7-es is, mert bár van mosógép a lakásban, de az a lakás tartozéka, tehát nem az enyém.

A többi is igen elgondolkodtató. Mert mit jelent az, hogy nem tud rendszeresen húst enni? Mi van a vegákkal? Azok nem nyomoroghatnak? Mert mit jelent az, hogy nincs pénze egy hét üdülésre? Mi számít üdülésnek? Ha 1 hétig minden nap kirándulok a Pilisbe nem számít, még ha teljesen feltölt is, csak az 1 hét üdülés wellnesshotelben? Vagy az sem elég jó, csak a Maldív-szigetek jöhet számításba? Mi számít rendes fűtésnek? 18 fok elég, vagy csak akkor fűtünk rendesen, ha 25 fokig meg sem állunk?

Természetesen nem elégedtem meg a fenti cikk keretes részében megadott meghatározással, és utánajártam egy kicsit ennek a 9 tételnek. Ebben a KSH doksiban azt találtam - és ez mindjárt árnyalja a képet -, hogy anyagi okból nincsen telefonja, tévéje, mosógépe, autója, de az "évi 1 hetes üdülés hiánya", a "kétnaponta húsételfogyasztás hiánya" tételekhez már nincs odaírva, hogy "anyagi okból". Tehát a kérdések maradtak: mi van a vegákkal? Mi számít üdülésnek? Milyen meleg a rendes fűtés?

És mi van azokkal, akiknek egyszerűen nem fontosak az anyagi javak? Nem fontos, hogy legyen tévéje, autója, telefonja? Vagy a környezet védelmét fontosabbnak tartja, és ezért nincs autója? Vagy a kultúrára nincs igénye, ezért nem megy városnézni, kulturális körútra? Ha csak pancsikolni szeret, akkor a hátsó kertben felállított műanyag medencében pancsikolni - nyomor, az 1000 km-el odébb lévő szálloda medencéjében pancsikolni, de a szállodából ki sem lépni - maga a jólét? Mi a valódi különbség a kettő között azon kívül, hogy az utóbbi többszörösébe kerül az előbbinek?

A "nyomorgás", a "szegénység", mint fogalom nagyon szubjektív. Nehéz máshogy megközelíteni, mint az anyagi oldalról, és hát mi másról is tudná megközelíteni egy politikus, szociológus? De ebben az esetben is nagyon gondosan meg kell válogatni, hogy mi az igazán fontos anyagi jószág, és mi nem az. A tévé az én értékrendemben nem tartozik bele ebbe a körbe, se az autó, a legalább 6 (de inkább 7 vagy 8) éves butatelefonom pedig a fogyasztói társadalom értékrendje szerint olyan, mintha nem is lenne. Az én szegénységemet, ha van, tehát ezekkel a mérőszámokkal felmérni nem lehet. És ha már javak: például a hűtőgépre, mikróra vagy főleg a számítógépre és internetre miért nem kérdeznek rá?

Ez a mérőszámrendszer, amit a szociológusok jelenleg használnak, bizonyítja, hogy az önkéntes egyszerűség mennyire nem egyenlő a szegénységgel és a nyomorral, pedig úgy látszik, mintha azonos lenne. Ez a mérőszámrendszer a fogyasztói társadalom elvárásai felől közelíti meg a problémát, de például nem beszél ez a 9 tétel olyasmiről, hogy "nincs az évszakok változásának megfelelő ruházata", "nem csak hogy húst nem tud enni kétnaponta, de szinte semmit sem", "nem telik az orvos által felírt életmentő gyógyszerekre". Ezek a fontosak, nem a tévé.

Persze tudom, azt mondod, hogy a "nem telik rá" és a "direkt nem veszek, mert környezetet védek és mert nincs szükségem rá" nem ugyanaz. De egészen biztos vagy benne, hogy akinek nem telik rá, az venne, ha telne rá? Ha nem, akkor innentől kezdve mit jelent az, hogy "nincs autója"?

A másik blogomon írtam róla, hogy a saját elvárásaink egyik legfőbb oka az, hogy azt várjuk el, amiről azt hisszük, hogy mások azt szeretnék, hogy mi ezt várjuk el. Bonyolultan hangzik, de csak annyit jelent, hogy azért akarunk autót, mert mások azt akarják, hogy mi autóra vágyjunk. Hiszen autója majd' mindenkinek van, pont nektek ne lenne, ne légy már lúzer, Józsikám! És Józsi vesz egy autót (hitelre), vagy legalább elkezd rá vágyni és bosszankodni, mert nincs.

Ez a 9 tételes mérőszámrendszer tehát kicsit olyan, mintha a megalkotóik arra vágynának, hogy legyen autójuk, tévéjük, telefonjuk, mosógépük és hogy húst hússal ehessenek, ezért ezt a vágyat kivetítik ránk, és azt mérik, hogy vajon mi is ezeket akarjuk-e.

Szerencsére az önkéntes egyszerűség, a slow movement, a miniház-mozgalom és hasonlók egyre terjednek. No nem olyan gyorsan, hogy a szociológusok a nyomor mérésénél számításba vegyék, de annyira igen, hogy ha lassan is, de lesz annyi hatásuk, hogy elkezdjék torzítani az eredményeket - legalábbis ebben reménykedem. Bár tartok tőle, hogy a valódi nyomorúság nagyobb arányban fog nőni, mint az önkéntesen egyszerűek száma.

Te is nyomorogsz?

(Az írásom elején hivatkozott cikk szerint 3 hiányzó tényező kell a súlyos depriváltsághoz, a KSH szerint 4. A három "csak" arra elég, hogy anyagilag deprivált legyek - legalábbis papíron.)

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr826920567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hekhekhekhekkinen 2014.11.25. 16:10:35

A 4., tőled származó mondatban hangzik el az alaptézised, ami egyből egy orbitális csúsztatás, kiforgatás.
Eddig olvastam, ennyit is érsz. Vissza az iskolapadba.

2014.11.25. 16:37:33

Te nem nyomorogsz, te fillérbaszó vagy!

2014.11.25. 16:47:13

Örülj, hogy nem ilyen természetűek a mindennapi problémáid. Rajtad kívül mindenki érti, hogy mit jelentenek ezek a meghatározások, de te csak okoskodj.

cenzuratroll bosszanto 2014.11.25. 16:59:02

Nem nyomorgok. Inkább röhögök rajtad, mint általában minden szarrágón.

különvélemény2 2014.11.25. 17:02:33

Múltkor volt a tévében riport egy mélyszegény családról, 140 ezer forintos 36 colos samu smart tévére futotta + konzolra a falon, lakbérre, számlákra évek óta egy fillért sem sikerült összekuporgatni.

Almandin 2014.11.25. 17:14:01

Nagyon jó ez a poszt, ezen már én is elgondolkodtam. Valóban nem lehet standardizálni ilyen formában a nyomort, tényleg a fogyasztói szemlélet az alapja. Szerintem súlyosan deprivált az az ember, aki huzamosan alultáplált (mennyiségileg vagy minőségileg éhezik), annyira nem tud fűteni, hogy kifejezetten fázik, sőt, a kihűlés fenyegeti, a kilakoltatás súlyos veszély a feje fölött, rongyokban jár (értsd: valóban rongyokban , tehát nem a divatosságról vagy a márkásságról van szó), nem tudja feltölteni az akárhány éves mobilját, nincs pénze internetre, telefonra, tévére, így elszigetelődik a társadalomtól, nincs pénze közlekedésre (nem autóra, hanem buszjegyre, bérletre sem, így csak a gyaloglás marad neki).

bölcsbagoly 2014.11.25. 17:20:19

Na pont ez a helyzet a ballibsik kedvenc szlogenjének esetében is (létminimum)
Statisztikákra és a KSH-ra hivatkoznak, miközben az egy átlagot mutat, a z összlakosság átlagát.
Egy havi egymilliót kerese 9 másik 100.000-ret keresőnek ugratja meg a jövedelmét 190.000-re. Számos családban 2-3 vagy több autó van s ezáltal az autónélkülieknek is van egy elméletben.
S ez érvényes minden más ingóságra, de akár ingatlanra is. Az egyfóre eső 85.000 forint marhaság, mert a xc salád közös költségei elosztódnak a tagok közt, s főzni is olcsóbb 3 személynek mint 3x1-nek!

MAC-Ka 2014.11.25. 17:33:01

Grat a cikkhez, ezzel most jó táptalajt adtál a kis csótányoknak hogy bebizonyítsák hogy nem is nő a szegénység az országban... Ha ez volt a célod szégyelld magad, Ha nem, akkor kicsit gondolkodj el rajta :(

szamok embere 2014.11.25. 17:34:15

Lelkeske, az okoskodásoddal az a gond, hogy egy önkéntesen egyszerű, lassan mozgó miniházban lakó nem fogja magát anyagilag depriváltnak vallani a felmérésnél. Ilyen egyszerű.

MAC-Ka 2014.11.25. 17:35:22

Ja, a legelső idézetben ott van a "nem tud...", "nincs pénze..." és elég nyilvánvalóan a többi is erre az állapotra vonatkozik: "nincs", mert nem tellik rá... :(

devadel 2014.11.25. 17:38:02

elég valószínű, hogy ennyire senki sem buta, tehát ez egy fidesz által megrendelt cikk.

Almandin 2014.11.25. 17:47:25

@MAC-Ka: Szerintem nem ez volt a célja. Csupán arra világít rá, hogy a mai szegénység-kritériumok nem feltétlenül jól lettek meghatározva. Én is olvastam ezeket már pár éve és bennem is hasonló gondolatok merültek fel. Pl. miért lenne feltétlenül szegény az, akinek nincs autója? Sok ember jól elvan a tömegközlekedéssel, nem vágyik autóra, ha van rá pénze, inkább másra költi . A megfelelő fűtésen is lehet vitatkozni. Sokan nem azért nem fűtik télen az egész lakásukat, mert nem lenne rá pénzük, hanem pl. egyedül élnek többszobás lakásban és pl. a másik szobában csak tárolnak, így nem lenne értelme télen kifűteni. Az évenkénti nyaralás is olyan, hogy nincs rá mindenkinek igénye. Tévét se néz ma már sok ember (pl. azért, mert az internet gyakorlatilag kiváltotta).

hosaka 2014.11.25. 17:53:56

"Az egyfóre eső 85.000 forint marhaság ..."

Csoportos evészet-ivászat és autókázás helyett nekem BKV bérletre sem jut. Gyalogolok, nem lógok, nem orbánviktoron nevelkedtem. Hús, persze. Mi lenne a nem marhaság? 65e? 55e? 45e? Kit akarsz átbaszni?

Faszikáim, ha dolgoztok, akkor virítsák érte azt a fizetést, ami igenis számolható átlagban is, szakmánként, régió szerint. Az, hogy ebből (átlagokból) mi a répát akarnak még kihozni (vagy jelen esetben nem akarnak, mert szar van a palacsintában, ezért jöhet helyette az agyatlan ballisbsizés), azt magasról szarom le.

Az egy főre jutó stadionok száma növekszik. Ballibsi, hogyne.

ⲘⲁхѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2014.11.25. 17:58:46

állítólag mindenben jobb a gazdaság mint a szocik alatt. Akkor miért nő az államadósság, miért növexik a szegénység? A devizahitelesek rossz árfolyamon átváltva, izé "megmentve".
Ballibsi, hogyne.

zsoltix 2014.11.25. 18:16:21

Tényleg, sétálhatnék én is a hegyekben naponta, de 200 km-es körzetben még egy dombocska sincs. Ha a Pilisben vágynék egy hét üdülésre, az pénzbe kerülne, nem kevésbe. Pedig csak egy vendégházban, vagy panzióban szállnék meg, nem wellnesshotelben.

különvélemény2 2014.11.25. 18:31:14

Az OECD Well Being-ben pl azt mérik, hogy hány szoba jut egy főre!
(nem azt, hogy hány fő jut egy szobára) :D

Ez mindent elmond a nyugati statisztikákról, ahol az alelnöknek 3000 négyzetméteres a hétvégi faháza és ő magát zöldnek vallja...

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.25. 18:47:53

Én nem foglalkozom ilyesmivel. Igyekszem magasabbról nézni mindezt.

martineden 2014.11.25. 19:01:10

,,ezért a 7-es is, mert bár van mosógép a lakásban, de az a lakás tartozéka, tehát nem az enyém.",,,,es ki hasznalja,hulye gyerek?Te?Akkor neked van,ilyen egyszeru,vagy szerinted egy 100 ezer holdas dominium ura szegeny ,mert nem az ove a birtok csak hasznalja elete vegeig?.Hulye fideszes lehetsz blog iro.

martineden 2014.11.25. 19:08:37

@Almandin: ? ,,Sok ember jól elvan a tömegközlekedéssel, nem vágyik autóra, ha van rá pénze, inkább másra költi"...mert kell ezen lovagolni..Te magad adod meg a valszt,hogy van penze,erted ugye.A felmeresben szereplok meg hiaba szeretnenek vagy szukseguk lenne ra de nincs penzuk es ezert szegenyek.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.25. 19:17:06

"Ez a mérőszámrendszer, amit a szociológusok jelenleg használnak, bizonyítja, hogy az önkéntes egyszerűség mennyire nem egyenlő a szegénységgel és a nyomorral, pedig úgy látszik, mintha azonos lenne. "

Hiányolom a poszt végéről azt a következtetést, hogy akik LÁTSZÓLAG nyomorognak, azok valójában önként vállalt szegénységben élnek.

Vagy lusták dolgozni.

Ugye?

Blogger Géza 2014.11.25. 19:31:17

Nagyon jó kis poszt. (Mutatja ezt az is, hogy a belekötők kik és milyen primitív színvonalon tudtak csak hozzászólni.) Tényleg marha nehéz objektív módon ezt megmérni, nagyon belejátszik a kritériumkészítők értékrendje.

kvadrillio 2014.11.25. 19:34:09

Veszélyes anyag egy itthon is forgalmazott bébiételben
MTI2014. 11. 25. 18:12
Szóljon
hozzá!
Címkék:

bébiétel
veszélyes anyagok

Atropin alkaloid jelenlétét mutatta ki a német élelmiszer-biztonsági hatóság egy svájci előállítású bébiételben, a gabonapépet Magyarországon már kivonták a forgalomból, de 26 dobozzal eladtak belőle - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A figyelmeztetés az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén keresztül érkezett. A Nébih közleménye szerint az Alnatura márkajelzésű bio, négymagvas gabonapépet Magyarországon a Drogerie Markt Kft. üzletlánc forgalmazza. A vállalkozás az érintett tételeket a riasztás után saját hatáskörben azonnal kivonta a forgalomból, majd megsemmisítette.
26 doboz méreg

A négyhónapos kort betöltött gyermekek táplálására szolgáló instant pépből csak 26 dobozzal értékesítettek. Az üzletekben a termékvisszahívásról tájékoztatót helyeztek ki, az érintett terméket a fogyasztók a vásárlás helyére visszavihetik - közölte a Nébih.

Az atropintartalom miatt a 14.152.1 számú tételazonosítóval és 30. 11. 2015 minőségmegőrzési idővel előállított terméktételek fogyasztása nem biztonságos. A hatóság kéri, hogy az ezekkel az azonosítókkal megegyező termékeket senki ne fogyassza el.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság elrendelte a svájci előállítótól származó hasonló kockázatú tételek vizsgálatát.

...NU, AKINEK A GYERMEKE FOGYASZTOTT EBBŐL A BÉBI-GYILKOS ÉTELFÉLESÉGBŐL, NYUGODTAN LŐJE LE AZ ÉLELMISZERBIZTONSÁGI HIV. NAGYFŐNÖKÉT !

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.25. 19:51:33

A posztoló szégyellhetné magát, hogy gúnyt űz mások szegénységéből. Mit szólna a 9 pont ilyesféle értelmezéséhez?

(1) nem tud időben lakbért vagy rezsit fizetni = sakkozni kénytelen a lakhatásával kapcsolatos számlákkal, kockáztatva, hogy lekapcsolják nála a vizet, áramot, gázt, vagy kirakja a tulajdonos a lakásból

(2) nem tud rendesen fűteni = nem tudja azt a hőfokot biztosítani a lakásban, ami MINIMÁLISAN kell ahhoz, hogy ne legyen veszélyben az egészsége, vagy az élete. A határérték a 16 fok, ha rendszeresen ez alatt van a lakásban a hőmérséklet, akkor ha ki nem is hűl az ember, károsodnak a belső szervek.

(3) nincs pénze váratlan kiadásokra = nem tudja megjavíttatni az elromlott hűtőt, tűzhelyet, kazánt, nem tudja kiváltani a megbetegedett gyerek gyógyszerét, nem tudja eltemettetni a hozzátartozóját, nem tudja látogatnia kórházba került családtagját, stb.

(4) nem tud rendszeresen húst enni = a dietetikusok szerint ahhoz, hogy a test ne kezdje el lebontani a saját izmait, felnőtt embernek naponta 5 dkg színhúst, vagy azzal egyenértékű húskészítményt kell elfogyasztani. Növésben lévő gyereknek, pláne kamasz gyereknek ennél is nagyobb a fehérjeigénye. A vegetáriusok táplálékkiegészítőkkel biztosítják ezt, ami drágább, mint naponta 5 dkg hús bevitele.

(5) nincs pénze egy hét üdülésre = a lelki egészség szempontjából fontos, hogy az ember kizökkenjen a megszokott mókuskerékből - aki ezt nem tudja megtenni, veszélyezteti a lelki egészségét, ami lelki problémákat ÉS testi betegségeket is képes okozni.

(6) nincs autója = bár szüksége lenne rá, például mert a világ végén lakik, vagy mert a gyerek tartósan beteg, nem engedhet meg magának egy 10 éves roncsot sem. És/vagy a benzint, a biztosítást, az adókat nem tudná utána megfizetni.

(7) nincs mosógép = kénytelen kézzel, lavórban, kiskádban, teknőben mosni

(8) nincs tévéje = akarata ellenére el van zárva a hírektől - sérül a tájékozódáshoz való joga - és a sokszor egyetlen szórakozási, kikapcsolódási formától, mert használtan se tudja megvenni az ehhez szükséges készüléket, illetve nem tud előfizetni a szolgáltatás legolcsóbb csomagjára sem.

(9) nincs telefonja = nem tudja tartani a kapcsolatot a rokonaival, szüleivel, gyerekeivel, nem tud elérhető lenni még egy fapados, prepaid típusú (feltöltős) előfizetéssel sem, nem tud segítséget kérni vészhelyzetekben - holott ez európai mércével mérve alapvető szükséglet, és bárki számára megfizethető.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.25. 20:02:41

@martineden:

"Hulye fideszes lehetsz blog iro."

Egyáltalán nem biztos.

A saját lecsúszásától való félelem is kihozhatja az egy egyébként kedves, rendes emberből, hogy zsigerből gyűlölni kezdi azt a csoportot, amelyiktől retteg, hogy valami ok miatt, amire nincs befolyása, esetleg közéjük kerülhet.

Szelid sunmalac 2014.11.25. 20:17:24

Marpedig kedves posztolo bizony te is nyomorogsz, de nem kell felned, mert tied a mennyek orszaga. Mit az orszaga! Te annyira lelkiszegeny vagy, hogy egy egesz kibaszott kontinenst fognak rolad odafent elnevezni!
Mindenesetre valahogy hianyolom, hogy nalunk a csoves is naponta keres annyit, mind Ruandaban egy kozeposztalybeli egy honapban, tehat gazdag es valojaban luxusban el, csak o nezi rossz oldalrol a dolgokat. Viszont ebbol kovetkezne, hogy akkor vajon TE, miert nem keresel annyit, mint egy ruandai? Hiszen lathatoan az igenyeid is kb. ott vannak, tehat kifejezetten jol erezned magad.

billy reed 2014.11.25. 20:23:46

Na, ennek a posztnak semmi érzelme nem volt.
Untat ez az álértelmiségi okoskodás.
Mert egy értelmiségi pontosan tudja, érti miről van szó ebben a kérdésben.
Pont.

tavolirokon2 2014.11.25. 21:00:00

Kovacs 43 Janos eletenek legnagyobb napja: indexcimlapon tarhatta a vilag ele, hogy nincs TVje.
Sajons kimaradt a cikkbol, milyen gyumolcs van a telefonja hatuljan, milyen eroatviteli mechanizmust alkalmaz a kerekparja, mit nem eszik melyik egzotikus vallas tanitasai szerint, mi volt a kedvenc zenekara mielott nepszeru lett volna, a tornacipoje melyik folyo nevet viseli, es milyen tudatmodositoszert hasznal rendszeresen.
Talan majd legkozelebb.

Viszont ha mindenki becsatlakozna a csodalatos lassumozgasba, es haztaji csirket enne konyhakerti kurumplival, akkor nem csak a GDP konvergalna a nullahoz, de erdeklodes hianyaban bezarhatna a vilag osszes egyeteme, kutatointezete, eromuve, szennyviztisztitoja, korhaza, tomegkozlekedesi vallalata es bicikligyara. Szoval a posztolo addig irogasson a szamitogeperol az internetre az onfenntarto lassumozgasrol, amig mindenki mas csinalja neki civilizaciot...

Annyiban van igaza, hogy mind a versenyszferaban, mind az allamiban a dolgozok donto tobbsege finoman szolva is felesleges hulyeseget csinal egesz nap. Kevesbe finoman szolva a munkajuk kartekony az emberisegre, es elobbre haladna a vilag, ha ok is otthon vakarnak a tokuket befuvezve es ontomjenezo cikkeket irogatnanak a blogjukba.

MAC-Ka 2014.11.25. 21:22:39

@Almandin: Nem akarok másokat ismételni, de tényleg ott van szinte mindegyikben a "nincs pénze" kitétel. Pl a nyaralásnál is. Én sem megyek évente nyaralni, de ha éppen akarok vagy akarnék, megtehetném, ezért nem is jelölném azt a pontot. Autóm sincs :) de azzal járok, és lehetne saját, ha szükségem lenne rá.
Ezek után nem lehet másra gondolni, minthogy minimum rosszul...vagy nagyon is jól időzített cikk ez. :(
Bagatellizálni, kisebíteni próbálja a tragikus statisztikai adatokat a módszerek megkérdőjelezésével.

Ja, nem tartozik szorosan ide, de a "nincs is tv-m" kijelentés már annyira "divatos" lett, hogy akkor is cikinek tartanám mondani ha így lenne. Az internet persze, már "kiváltotta"... és min nézi a "tartalmat"? Mobilon, tableten, vagy egy 22"-24" monitoron? Persze lehet azokon is, de az mazochizmus. :)

troutman 2014.11.25. 21:31:23

Te b+ nem önkéntes egyszerű vagy, hanem született. Itt vannak az eredeti kritériumok, olvasgassad:

"Severely materially deprived persons have living conditions constrained by a lack of resources and experience at least 4out of the 9 following deprivation items: cannot afford 1) to pay rent/mortgage or utility bills on time, 2) to keep homeadequately warm, 3) to face unexpected expenses, 4) to eat meat, fish or a protein equivalent every second day, 5) a oneweek holiday away from home, 6) a car, 7) a washing machine, 8) a colour TV, or 9) a telephone (including mobile phone).

kvadrillio 2014.11.25. 21:41:36

Mint gondol arról, ahogy az izraeli politikum dirigálgat a magyar nemzet vezetőinek??????????

TÉLLEG IZRAELI POLITIKUM DIRIGÁLGAT A MAGYAROK ??? VEZETŐINEK ????????????????

- Ön korábban egy cikket közölt világhálós magazinja, az Israelit hasábjain, melyben az egy évvel ezelőtt Budapesten összegyűlt cionista világkongresszust támadta. Mint gondol arról, ahogy az izraeli politikum dirigálgat a magyar nemzet vezetőinek?

- Ez a cionisták egyik nagy fegyvere: hogy a holokausztot használják fel arra, hogy megfélemlítsék a nemzeti kormányokat, pártokat és politikusokat. Lényegében lehetetlen kritizálni Izraelt vagy a zsidóság hivatalos vezetőit Amerikában, mint az AIPAC-ot, vagy más zsidó vezetőket Németországban vagy Magyarországon, anélkül, hogy szembekerülnének az antiszemitizmus vádjával. Pedig ha valaki kritizálja Angela Merkel német kancellárt azért, mert az amerikai elnök csizmája alá került, akkor az még nem németgyűlölet - remélem ez egyértelmű. S mégis, ha valaki kritizálni meri az önjelölt zsidó vezetők belekontárkodását a magyar közéletbe, máris antiszemitáknak nevezik őket. Ez egy nagyon egyszerű eszköz arra, hogy elhallgattassák a nemzeti politikusokat. Senki sem akarja, hogy antiszemitának nevezzék, úgyhogy az emberek passzív módon kezdenek reagálni, és inkább nem küzdenek a cionisták ellen. Így hát számunkra, ortodox zsidók számára tisztán látható, hogy nincs jogunk mint zsidó közösségnek, hogy beleszóljunk hazáink nemzeti ügyeibe, nem is beszélve más országok belügyeiről - még akkor sem, ha megvannak a saját politikai nézeteink. A cionistáknak semmilyen joguk nincs arra, hogy az összes zsidó nevében beszéljenek, sem Magyarországon, sem Belgiumban, sem sehol.

- Gyöngyösi Márton világszerte ismertté vált beszéde után, melyben az izraeli-magyar kettős állampolgárok nemzetbiztonsági kockázatos mivoltát vetette fel, Ön megvédte a jobbikos politikus egy német nyelvű lapnak adott interjújában. Gyöngyösi kettős lojalitással vádolta a cionistákat. Osztja nézetét?

- Természetesen ez azon múlik, hogy az adott politikusok mit csinálnak. Ez nem a kettős állampolgárság kérdése - nekem is német és belga útlevelem van, és mégsem kérdés, hogy a lojalitásom Belgiumé, hiszen itt élek, és nem Németországé -, hanem sokkal inkább az itt a kérdés, hogy ezek a politikusok napi tetteikben a magyar nemzet ügyeit szolgálják-e. Ez a legfőbb dolog, és könnyen el tudom képzelni, hogy néhányuk, vagy többségük - nem tudhatom -, hűségesebb Izraelhez, hiszen a rasszista cionizmus eszméjének hódolnak. Azt hiszem, hogy nem antiszemita gondolat kettős hűséggel vádolni egy cionistát. Az, hogy két útlevelük van, még nem gond, ha a magyar nemzetet és hazát szolgálják, de ha két szék közé igyekszenek ülni ezek a cionisták, miközben Netanjahutól kapják a parancsaikat, akkor Gyöngyösinek igaza volt.

TÉLLEG IZRAELI POLITIKUM DIRIGÁLGAT A MAGYAROK ??? VEZETŐINEK ????????????????

kvadrillio 2014.11.25. 21:43:41

@kvadrillio: "

"Azok az antiszemiták, akik Izraelt támogatják”
2014, november 24 - 20:00

Friss hírek
Vezércikk

A belgiumi Antwerpen városában beszélgettünk Reuven Israel Cabelmannal, a Neturej Karta európai szóvivőjével és az Israelit című anticionista német blog szerkesztőjével (a kép a Zuerst magazinból származik).

- Beszélgetésünk elején azt említette, hogy nem volt mindig ilyen kritikus a cionizmussal szemben."

Ráérek 2014.11.25. 21:46:03

@különvélemény2: Épp tegnap is volt nagy vályogvédősíránkoztatás a kilakoltatott nő miatt - aztán a NOL (meg a többi mainstream) mind lehozta, ahogy költöztetik a 120 cm-es plazmatévéjét......

De rezsire, lakbérre "nem telt" neki.

Pffff.....
imgfrm.index.hu/imgfrm/1/6/7/7/BIG_0012581677.jpg

nol.hu/belfold/szelnek-eresztettek-egy-asszonyt-a -harom-gyerekevel-1500463

ⲘⲁхѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2014.11.25. 21:57:56

@kvadrillio: Jól van! tessék már bemenni a kórterembe, a nővérke már osztya a haloperidolt!

kvadrillio 2014.11.25. 22:07:53

Emlékeztetőül: Az osztrák Strabag építőipari nagyvállalat magyarországi nagyberuházásokkal összefüggésben elkövetett - egyenként több millió eurós - vesztegetéseiben a korrupciós pénzek „célba juttatását” végző „táskahordó” a Privát Kopónak adott exkluzív interjúban azt állította, „Mesterházy Ernő érdekkörének” is juttatott piszkos pénzeket a Strabag „kijáróemberének” - Aczél Zoltán - megbízásából. A bűnügyi portál megtudta: Mesterházy Ernő, Aczél Zoltán és Bojár Iván András néhány éve együtt pihenték ki a pénzcsinálás „fáradalmait” a Bali szigetén található exkluzív villaparkban. A Privát Kopó információja szerint az akkor Bojár Iván András érdekeltségébe tartozó építészeti magazin - pr-cikkek közléséről szóló - zsíros reklámszerződést kötött a Strabaggal. Bojárral összefüggésben 2013-ban felmerült, hogy szexuálisan bántalmazhatta 5 éves kislányát. A büntetőeljárást a BRFK „bűncselekmény hiányában” megszüntette, anélkül, hogy a cselekmény feltételezett elkövetőjét - tanúként vagy gyanúsítottként - kihallgatta volna. A „Szeretem Budapestet Mozgalom” egyesület 2013-ban 6 millió forint célzott támogatást nyújtott - Budapest Főváros Önkormányzatán keresztül - a BRFK Gyermek- és Ifjúságvédelmi Osztályának. Az egyesület elnöke akkor Bojár Iván András volt. (Folytatjuk, mert „más” gondok is felmerültek az „urakkal” kapcsolatban…) (Forrás: Privát Kopó) Fotók a Balin található Mesterházy-vagyonról: Zoom Zoom Zoom Zoom Kapcsolódó: - Már az osztrák médiának is feltűnt, hogy valami nincs rendben Bojár ügyében - Schifferék is védik a pedofilt - A Strabag kijáróemberének hazai hálózatában pörögtek a milliárdok - Vida Ildikó és Bojár Iván András is feltűnik - A Strabag eurómilliókkal korrumpálta a politikai "elitet", a Fideszhez Simicskán és Nyergesen keresztül folyt be a pénz
Forrás: kuruc.info/r/53/136177/

hogy ezek a sidók mit öosszeharácsoltak maguknak a 35 év alatt ! BESZARÁÁÁÁÁS !!!! ELKOBOZNI MINDENT !!+!!!

Almandin 2014.11.25. 22:08:33

@MAC-Ka: Nem hiszem, hogy kormánypárti propagandaszöveg lenne ez a poszt. Én magam se szeretem ezt a kormányt, és látom, hogy mennyien nyomorognak ebben az országban.
Viszont ez a szociológiai kritériumrendszer valóban sántít, mert vannak jómódú vegetáriánusok, nem mindenki szeret tévézni meg autózni. Az évenkénti nyaralás se igénye mindenkinek. (Van, aki nem szeret utazgatni, ők szokták mondani, hogy ha kertjük van, már nem akarnak elmenni.). Más ember pedig inkább a világlátást kedveli, nem a klasszikus, strandolós nyaralgatást.Ezek hiánya csak akkor szegénységi kritérium, ha pénzügyi okokból hiányoznak. Van, aki egyszerűen másra szereti költeni a pénzét.
Azonban azzal én is egyetértek, hogy aki rendszeresen nem tudja időre befizetni a számláit, az valóban szegény. A többi kritérium már nem feltétlenül a szegénység jele.
Másrészt létezik az abszolút és a relatív szegénység fogalma. Az abszolút szegény az konkrétan éhezik, a relatív szegény meg másokhoz viszonyítva szegényebb, vagy a saját korábbi helyzetéhez képest.

kvadrillio 2014.11.25. 22:09:21

@Almandin: Politikusbűnözés :: 2014-11-24. 12:00 Rejtett tartalék: Bali szigetén van luxusvillaparkja Demszky volt főtanácsadójának - ennyit az elszámoltatásról A Privát Kopó információja szerint Mesterházy Ernő öt önálló, minden igényt kielégítő luxusvillából álló pihenőkomplexum tulajdonosa. A villapark Bali szigetén, Seminyak üdülőparadicsomban található. Az „ékszerdobozt” Mesterházy egy olasz üzletembertől vásárolta 2009-ben. A bűnügyi portál úgy értesült, hogy a szabaddemokraták egykori „érdekharmonizációs menedzsere” földterületeket is vásárolt a gyönyörű szigeten. Zoom Ernő szeret fürdeni a jóban... Az öt önálló, minden igényt kielégítő luxusvillából álló pihenőkomplexum Bali szigetén, Seminyak üdülőparadicsomban található. (Bali sziget Indonéziában. A Kis-Szunda-szigetek legnyugatibb tagja, Jávától keletre, Lomboktól nyugatra fekszik.) A villák egyenként 3-4 szobásak, mindegyikhez úszómedence tartozik. A villapark része egy úgynevezett kiszolgáló főépület, amelyben étterem és bár üzemel, valamint egy szórakoztató ház, billiárdasztalokkal és moziszobával. A Privát Kopó értesülése szerint Mesterházy földterületeket is vásárolt a szigeten, azzal a céllal, hogy azokon idegenforgalmi beruházásokat hajtson végre. Ismeretes: Demszky Gábor volt budapesti főpolgármester személyes bizalmasát, 2004-től 2010-ig politikai főtanácsadóját - az úgynevezett Hagyó-ügy másodrendű vádlottjaként - folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. A Kecskeméten zajló büntetőperben Mesterházy Ernő tagadta bűnösségét. A vádlott vitatta az ellene folyó eljárás törvényességét. Vallomását írásban nyújtotta be, a tanácsvezető bíró kérdéseire - beszédhibájára és magas vérnyomására hivatkozva - nem kívánt válaszolni. Férfi 2010. február elejétől június végéig volt előzetes letartóztatásban. Mesterházy Ernő - aki egy ideig az SZDSZ tanácsadójaként is tevékenykedett - 1997-ben feleségül vette Mécs Mónikát, Mécs Imre SZDSZ-es politikus lányát, és ezzel tagja lett a Mécs-Magyar-Demszky családnak. Demszky Gábor második felesége, Hodosán Róza lett Magyar Bálint felesége, akinek sógora Mécs Imre. (Mécs felesége Magyar Fruzsina, Magyar Bálint a testvére). Mesterházy Ernő 2007-2008-ban tagja volt a TV2 igazgatótanácsának. Pancsoló pénzcsinálók: Aczél Zoltán, Bojár Iván András és Mesterházy Ernő
Forrás: kuruc.info/r/53/136177/

cso zsi 2014.11.25. 22:10:43

@MAC-Ka: A 24"-os monitoron nagyobb széleskép van, mint az addig használt 63 centis (25") képcsöves közepén a 16:9-es kép. Az ugyanis egy 22"-os monitor képével egyenlő.
A 63-as tévét viszont minimum egy 32"-os 16:9-es pótolja, akkor kapjuk vissza a régi képmagasságot.
tvcalculator.com/
A 22-24", ami többnyire monitor, előtte ülve használjuk. Amelyik tud tévé üzemmódot, azon átválthatunk a műsorra. Ilyenkor mehetünk hátrébb 1-2 métert, bár lapostévénél az ideális nézési távolság a képátló másfélszerese, max háromszorosa. (olyankor a fullhd-t kár volt letölteni)

Ami a picsogást illeti...
A többiek már megírták, nem sok hozzátennivaló van.
Valaki írta, hogy smart-tévé volt a nyomorgó háta mögött. Nem tudom milyen műsorban volt, szerintem elvből nem nézem azokat a csatornákat. ;)
De ha pl. egy anno jólszituált alsó-középosztálybeli, aki meg merte magának engedni az új tévét, majd 1-2 hónapra rá nem kirúgták, hanem megszűnt alóla a cég, az bizony járhatott úgy, hogy nem bírt évekig fizetni egyebet. De még az is kérdés, hogy milyen műsort nézett, elvégre majd minden lehetőség fizetős.

kvadrillio 2014.11.25. 22:11:56

HMMM....ÉS EZ A MAGYAR FRUZSINÁCSKA TÁNCIKÁLTA KÖRBE-KÖRBEHHH A SZABADSÁG TÉREN AZ ASZOTT KAKADÚT ????????? HOGY SENKI HOZZÁ NE FÉRJEN MÍG ÉJJEL FEL NEM ÁLLÍTJÁK ????? BESZARÁÁÁÁÁÁS !!! :o))))))) A RAFINÁLT ZSIDÓ MINDENIT !!! :o)))

Almandin 2014.11.25. 22:18:14

@cso zsi: Nem érdemes ezen lovagolni. Lehet, hogy évekkel ezelőtt bedöglött a tévéje és csak ilyet tudott venni, mert nem akart tévé nélkül maradni. A másik dolog, hogy ha egy szegénynél egy-két értékesebb holmi is van, azt ajándékba is kaphatta, nem feltétlenül ő költött rá pénzt.

troutman 2014.11.25. 22:33:36

@Almandin: nem sántít az sehol, csak slendrihán módon vették át az eredeti szöveget. Eleve a 'nem engedhet(i) meg magának'-kitétellel kezdődik a felsorolás (gy.k.: akkor sem veheti/teheti meg, ha akarja, mert nincs lé). Hogy a vegák is lehessenek szegények: "kétnaponta húst, halat, vagy ezzel egyenértékű fehérjeforrást".

Almandin 2014.11.25. 22:40:01

@troutman: Igen, így megfogalmazva már másképpen hangzik.

MAC-Ka 2014.11.25. 22:42:55

@Almandin: Ha nem prop-poszt, akkor nagyon rosszul időzített... :(
Azt mondod sántít... minden egyszerűsítés sántítani fog. De 100-ból legalább 99 ember, legfőképp a felmérések készítői pontosan tudni fogják, hogy a "húsevés" nem a vegákra vonatkozik Egyébként is ott van, hogy "nem tud" nem az, hogy nem akar. Ez kötözködés és a szőrszálak hasogatása... Azt is mondhatnánk, hogy engem se kérdezett senki, meg a szomszédjaimat se, honnan veszik az adatokat stb. Megkérdőjelezni lehet minden felmérést a módszertanát, kritériumait, csak nem vezet sehová...vagy oda, ahová nem lenne jó eljutni. :(

Egyébként nekem is megjegyzett emlékem, amikor valaki panaszkodott, hogy csak hetente jut húsra és amikor megkérdezték, mit eszik közben, akkor azt mondta, egy kis csirkeszárnyat stb...mert az ezek szerint neki nem hús... :) De ha ennyire szőrszálhasogatók vagyunk a felméréssel akkor semmilyen kritériumrendszer nem lesz jó. A szegénység és a nyomor viszont létezik, csak vannak akik megfeledkeznek (vagy szeretnének) róla.

Erő e-meló 2014.11.25. 23:02:20

Egy libsi már akkor is súlyosan depriváltnak érzi magát, ha nem ő a miniszterelnök. Micsoda dolog, fújdiktatúra

MAC-Ka 2014.11.25. 23:04:19

@cso zsi: Tudom, ismerem a méreteket :) Viszont egy családi "filmnézéshez", vagy más programhoz nem elég a 24", azért manapság már a 32-50" nem ritka ilyen alkalmazásra megjelenítőként. Nem tv, hanem megjelenítő. Hogy van-e benne tuner az nem lényeg. Amire utaltam az az, hogy divat dicsekedni a tv-nélküliséggel, mintha ez valami magasabb szint lenne :) Persze keverve a tv-készülék (mint megjelenítő) és a tv-adások (mint műsor) fogalmát.
Tényleg a poszternek javaslok még egy kérdést: Ha valakinek nincs tv-je, csak egy nagy projektora, amivel a külön erre a célra épített moziszobában nézi az ötméteres képet, akkor az nyomorog? :)))
Kicsit álnaív ez az egész..
Akik meg a "lapostévét" kifogásolták, azok valószínűleg soha nem voltak anyagilag nehéz helyzetben és valószínűleg addig nem fogják megérteni ameddig bele nem kerülnek. Igen, lehet régi, amit eladni se érdemes, vagy használtan vette, kaphatta is, és lehet hogy azért vette pl. hogy a gyerekeit ne nézzék le annyira az iskolában. Azt hiszi bárki is, hogy ez nem lehet szempont, akár más anyagiak rovására is? Akkor nem tud semmit a szegénységről. :(

Erő e-meló 2014.11.25. 23:09:46

@MAC-Ka:
"A szegénység és a nyomor viszont létezik, csak vannak akik megfeledkeznek (vagy szeretnének) róla."

Nemár, szegénység, hát ki gondolta volna?

Biztos azokra gondolsz, akik elisszák a segélyt, ezért kénytelenek az élelmiszert lopni. Eladják az önkormányzattól kapott tűzifát, aztán kénytelenek a fát az erdőből "szerezni"

Mert a szegény népet lopni sem engedi ez a rohadék állam, már a megélhetési bűnözés is véteknek számít. Ilyen rossz ez a rencer

Erő e-meló 2014.11.25. 23:13:16

@MAC-Ka:
Én most csak egy 32 colos TV-t tudok használni monitornak, amin írok, még csak nem is full-HD, mondjad már hol lehet feliratkozni a szegények listájára?

MAC-Ka 2014.11.25. 23:17:05

@Erő e-meló: Szerintem tanulj még egy kicsi emberséget, aztán nézz körül és utána talán értelmes embernek foglak tartani :)

Sandor Akarki 2014.11.26. 00:09:28

Ha nem tudod a lakásod/házat 22 fokra fűteni, nincs elég ennivalód és nincs ruhád az a nyomor.
Namost, itt Magyarországon minden második ember 15-16 fokos lakásban lakik három kabátban. Ez a nyomor vazz.

Sandor Akarki 2014.11.26. 00:12:41

Meg az, hogy mennyi idő alatt jut el az ember szakorvoshoz. 3-6 hónapos előjegyzési idő? Ezt a modern társadalmak elképzelni sem tudják, ezért nem is mérik.

Erő e-meló 2014.11.26. 00:15:29

@Sandor Akarki:
Svájcban 18 fok körül temperálják a legtöbb lakást, 20 fok fölé csak a bevándorlók fűtenek, tapasztalatból tudom

Erő e-meló 2014.11.26. 00:17:44

@Sandor Akarki:
"szakorvoshoz. 3-6 hónapos előjegyzési idő ... zt a modern társadalmak elképzelni sem tudják, ezért nem is mérik."

Svédországban egy kardiológushoz bejutni 3 hónapon belül álom, de más szakterület se sokkal gyorsabb. UK-ban nagyjából ugyanez a helyzet

Sandor Akarki 2014.11.26. 01:06:22

@Erő e-meló: Tartósan (hat évet) Finnországban és Németországban éltem. Finneknél 83m2-es lakást fűtöttem elektromossággal, két számítógép ment, stb. havi 100 eurós villanyszámla mellett. Németeknél házközponti fűtés volt egyedi termosztáttal amihez nem lehetett hozzájutni (kis lezárt doboz, 24 fok).
Van két haverom-volt kollégám Svájcban, most kérdeztem egyiket skype-on, nála 25 fok van most, központi, tekerhető, kis lakás Zürichben, 260 frank közös költségben benne a fűtés. Nem mondasz igazat.
Finneknél szakorvos kétszer kellett, egy héten belül volt. Németeknél nem kellett, nem tudom. Azt viszont nem hiszem, hogy a svédeknél ennyit kéne várni, de ezt is meg tudom kérdezni csak az a haverom nem online. Amúgy minden skandináv szigorúan leveszi a bejáratnál a cipőt és zokniban nyomul a lakásban, úgyhogy olyan nagyon hideg nem lehet (meg ha megpróbálsz cipőben bemenni akkor simán lebunkóznak).
Briteknél igazad lehet, ott fél tucat ismerősöm van, egyik mesélte, hogy ugyanaz mint itthon, ha elmész magánrendelésre akkor ugyannak a dokinak fizetsz, a különbség az, hogy nekik vannak eszközeik és meg tudják csinálni a vizsgálatot ha egyszer odajutottál. Illetve akut, életet veszélyeztető problémával (pl. vérből gyorsteszt kimutatott rák) azonnal fogadnak, itt Magyarországon meg 3-6 hónap, ha nincs pénzed megdöglesz oszt jóvan.

Erő e-meló 2014.11.26. 01:58:49

@Sandor Akarki:
"Briteknél igazad lehet, ott fél tucat ismerősöm van, egyik mesélte, hogy ugyanaz mint itthon, ha elmész magánrendelésre akkor ugyannak a dokinak fizetsz, "

Ezt mondjuk kapásból nem értem. Van ugyebár a NHS, ahol olyan hosszú a várakozási idő hogy a Magyarországról érkezők folyton háborognak, mert nincsenek hozzászokva, és van a teljesen privát ahol gyorsabb de sokat kell fizetned ha nincs külön biztosításod, ha pedig van (jó drágán) akkor viszonylag kevesebbet

Svájcban régen sokat voltam, minden egyes házat persze nem ismerhetek, de akiknél laktam (saját ház) 18 fok volt, és ahol vendégségben ott is nagyjából ugyanannyi. Az állandóan kinn élő ismerősöm lakást bérel, és már nem egyszer összekülönbözött a bérbeadóval mert szerinte nem fűtenek eléggé

Ennél jobban nem akarok a részletekbe belemenni, de ami a lényeg: a "szegénység" fogalmával nagy divat visszaélni, mert egy kis önkénnyel bárkiből szegény nélkülöző faragható. A szegénynél pedig csak egy rosszabb létezik: az aki a szegénységre rendezte be az életét, és az államtól, a szociális ellátó rendszerektől várja hogy megoldja a problémáit, és legfeljebb szívességből hajlandó ehhez hozzájárulni.

A szociális demagógia meghozza gyümölcsét, és kitermeli a hivatásszerűen szegények millióit, tízmillióit. Akiknek jár ez is, jár az is, a nyomorszint pedig a kevesebb mint 40 colos LED TV

ⲘⲁхѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2014.11.26. 03:02:33

@Erő e-meló: Ja, te kiválasztottál egy élősködő népcsoportot és akkor már becsületes szegény az már nem is lehet senki.
Ballibsi, hogyne.

ⲘⲁхѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2014.11.26. 03:03:37

@kvadrillio: Szólt az asszony neked, zsidózz egy kicsit, hogy felálljon és neki is jó legyen?
Ballibsi, hogyne.

ⲘⲁхѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2014.11.26. 03:06:13

@kvadrillio: leírom neked hogy zsidó, zsidó, zsidó, zsidó, zsidó, zsidó, zsidó, zsidó, zsidó, zsidó, zsidó, zsidó, zsidó, zsidó, zsidó, zsidó, zsidó, zsidó, zsidó, zsidó,

Ezt kijelölöd, CTRL+C aztán CTRL+V csak és az egyik kezed szabadon marad a rejszoláshoz.

lavór 2014.11.26. 07:25:31

Amerikában is sokan nyomorognak, nincs egy nyamvadt mosógépük se. Bérmosodába járnak.

cenzuratroll bosszanto 2014.11.26. 07:36:41

@cso zsi:

Buta komcsi, értelmes ember ha bajba kerül, akkor sajnos megszabadul mindentől, amitől csak lehet.
A buta tojik mindenre, és a tévé fontosabb, mint a kifizetett közüzemi számlák.

cenzuratroll bosszanto 2014.11.26. 07:38:07

@Erő e-meló:

Aha. Azért üljek hidegben, mert a svájci tájparaszt bírja.

bbwd 2014.11.26. 07:54:58

röviden:

Nem az a szegény, akinek kevés a vagyona, hanem az, aki többet kíván annál, mint amije van.

Void Bunkoid 2014.11.26. 08:31:25

Én az összes slow movementes, tévét már évek óta nem néző, miniházrajongó, iszonyat ergonómikus-gazdaságos emberkén szoktam nevetni. Csak az ellenpéldák:

A. Terjeszti a miniházmozgalmat, meg hogy nem kell hatalmas ház, de azért megdicséri a cimbora 130 nlégyzetméteres mozis nappaliját.

B. Apropó, mozi. Tévéje nincs már évek óta, és büszkén hirdeti, hogy nem néz ilyen agypusztítást, de ha valamilyen társaságban, házibuliban van, akkor ki sem lehet tépni a képernyő elől (erre amúgy tök egyszerű a válasz, az internet sundry szekciója 90 százalékának a témái többnyire TÉVÉMŰSOROK, és ő is ezekkel találkozik nap mint nap, csak sosem látja őket - no amikor élőben-egyenesben lát egy ilyet, persze hogy egyből odacuppan...)

C. Nem megy nyaralni, mert minek, jó a nyaralás az amúgy is a világot jelentő Budapesten belül, de azért rommá lájkolja a kollégája nyaralásán készült fotókat és hozzá is szól, hogy hú dejó, egyszer el kellene menni ide is - a súlyosabb az, amikor lebukik, hogy tavaly ő is volt ott(miközben a Pilist meg a kopaszi gátat emlegeti ideális "nyaralóhely"-ként).

D. Ja, és a környezettudatos közlekedls. Biciklival jár, meg BKK-val, de egy pénteki buli esetén "ugye kocsival jössz? akkor beugorhatnál értem igazán"....

2014.11.26. 08:52:14

Nagyon demagóg cikkecske ez.
Mindjárt elsírom magam, hisz honatyáink nyomorognak. Minden az asszony nevén.....

eßemfaßom meg áll 2014.11.26. 10:04:43

A mai szegénységmérés nem szegénységet mér hanem fogyasztóitársadalomjóplgárságot. Akire legalább 3 pont igaz az nem igazán jó fogyasztóitársadalompolgár

eßemfaßom meg áll 2014.11.26. 10:08:00

@Void Bunkoid: mondj egy TV műsort ami miatt

a, érdemes TV-t nézni
b, nem skandináv-brit-amerikai sorozat ami 1nappal a premier után tölthető az eztv-ről

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2014.11.26. 10:10:15

És mi van azokkal, akik a felsoroltakat ugyan nem engedhetik meg maguknak, de mégsem tartják magukat szegénynek? Például mert akkor sem kellene nekik ilyesmi, ha lenne miből, vagy alapvetően pozitív életszemléletű emberek, akik nem az anyagiak terén keresik a boldogságot. És mi van azokkal, akik bár rendelkeznek mindennel, mégis szegénynek érzik magukat? Ők tévednek, és ezt alkalmasint az orruk alá kell dörgölnünk?

Vajh' szabad e valakit önhatalmúlag szegénynek bélyegezni, ha ugyanőket cigánynak/svábnak/piréznek főbenjáró bűnnek számítana?!

Khonsu 2014.11.26. 10:22:52

A magyar ember már úgy hozzászokott a szegénységhez, hogy akik csak "kicsit szegények" és még éppen nem nyomorognak már észre sem veszik, és ez a legszörnyűbb.

Szegénynek érzi-e magát az, akinek bár hasznos lenne egy autó, de már rég nincs neki vagy sohase volt és ezért nem is érzi szükségét? Vagy akinek 15 éve nincs pénze nyaralásra és már nem is hiányzik neki, úgy hozzászokott, hogy sose megy? Akinek rég vagy tán sohasem volt annyi jövedelme, amiből félre is tudott tenni a váratlan kiadásokra, vajon nem érzi már ezt természetesnek? Feltűnik még egyáltalán, hogy nincs 2 naponta hús az asztalon, hó végén meg egyáltalán? Végülis az olcsó konzerv is tartalmazhat húst nyomokban, ha úgy nézzük...

Itt a baj. Magyarországon mára kialakult az össznépi szegénység rendszere, és sokan már úgy hozzászoktak, hogy nem is érzik magukat szegénynek.

Nem egyik napról a másikra jutottunk ide, ebben az összes kormány keze benne van.

nu pagagyí 2014.11.26. 10:23:25

A cikk fontos tanulságokat fogalmaz meg, összhangban pártunk és kormányunk tagjainak vidéki kastélyaiból megfogalmazott elveivel. Csak a "puritán szempontokra tekintettel lévő, plebejus kormányzás" hozhatja el a nép tömeges elégedettségét sorsával. Meg kell érteni az üzenetet!

Egy puritán ember keveset költ és kis dolgoknak is örülni tud. A titok, az igényszint helyes kalibrálása. Nem kell léha szórakozásra, egészségkárosító dolgokra, ide-oda utazgatásra, új ruhára vagy kultúrára költeni, hiszen legfontosabb a család.

Nincs annál boldogabb pillanat, amikor a közmunkában megfáradt szülők és gyermekeik, valamint a minimum nyugdíjas nagyszülők körülülik az ünnepi asztalt, amelyen ott illatozik a húsz deka zsírszalonnából és két tojásból rittyentett ünnepi étek.

Később, Pityu büszkén mutatja a turiban vett új ruháját, melyet anyja két napig mosott, szódavízből és zsiradékból készített mosószappannal. A zoknik frissen stoppolva. Papa huncut mosollyal adja át a meglepés ajándékot. Két hétig faragta hulladékfából teljes titokban a valódira tökéletesen hasonlító tabletet, amit kegyelmeséktől meglovasított kályhaezüsttel fújt le.

Holnap is nagy nap lesz! A család lelkesen tárgyalja, a rendkívüli választások által nyújtott lehetőségeket. Babkonzerv és krumpli között ingadoznak. Pont jól jön majd, mert fogytán a száraztészta, amelyet a múltkor kaptak egy becsületes kinézetű embertől. Ők már nem hisznek az ígérgetéseknek, fontos a hitelesség. Megtanulták saját kárukon, hogy a kevés, de biztos jobb, mint az a fél sertés, amit a legutóbbi X óta hiába várnak.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.26. 10:32:59

@Ráérek:

"Épp tegnap is volt nagy vályogvédősíránkoztatás a kilakoltatott nő miatt "

Ráadásul a kilakoltatási moratóriumot a téli hónapok idejére a Fidesz vezette be.

Szockóék ideje alatt bárkit akárhány gyerekkel az utcára lehetett bacni akár karácsony napján is.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.26. 10:36:13

@nu pagagyí:

"Egy puritán ember keveset költ és kis dolgoknak is örülni tud. "

Tudjuk, kicsi kommancs!

Jánosotok a sparheltes konyhában a hokedlire rakott tányérból, a kissámlin ülve ette a krumplilevest, ami krumplileves volt. Kár, hogy egy elvtársa se akarta követni a drága ember purintánságát :)

Húzzámá...

nu pagagyí 2014.11.26. 10:51:22

@polyvinyl: Szíjjártótól idéztem, itt elolvashatod, aztán eldöntheted, hogy vizet prédikálnak.e vagy bort.

mno.hu/migr/szijjarto-limuzinszocialistak-helyett-felelos-donteshozok-kellenek-531483

nu pagagyí 2014.11.26. 10:59:09

A cikkírónak van még tartaléka, tehát nem nevezhető szegénynek. Ő még mindig luxusban él, mert minimum előfizet internetre, ami nyilvánvalóan nem létszükséglet. Na, az ilyen anomáliára találták ki a gigabyte adót. Amúgy érdekelne, hogy kézzel mos-e, mosószalonba jár vagy szüleit lepi meg a koszos ruhákkal. Persze lehet az is, hogy nem szereti a tiszta ruhát.

blasiusii 2014.11.26. 11:05:17

cikkíró: nem, nem nyomorogsz, viszont kötekedni, azt tudsz.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2014.11.26. 11:08:01

@Khonsu:

Légy oly kedves, és magyarázd már el azoknak a félhülye Costa Rica-iaknak, hogy ne legyenek már olyan boldogok, baszki, hiszen SZEGÉNYEK! Attól biztos jobb lesz nekik.

nu pagagyí 2014.11.26. 11:10:41

@polyvinyl: Ez sem igaz. Korábban is volt kilakoltatási moratórium, csak önkormányzati szinten. Akkoriban még demokrácia volt, így helyben is dönthettek erről, továbbá híre-hamva sem volt a devizahitesek tömeges befuccsolásának, így a bankok csak egyedi esetekben jártak el.

hvg.hu/gazdasag/20091022_kilakoltatasi_moratorium_budapesten/

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.26. 11:20:57

@nu pagagyí:

"Korábban is volt kilakoltatási moratórium, csak önkormányzati szinten"

1. Lehetőségük volt dönteni a moratóriumról, de csak a SAJÁT ingatlanaik lakóival szemben. Ezzel szemben nem hogy nem döntöttek, de maga az önkormányzat is kilakoltatott a téli hónapokban.

2. A bírósági végrehajtó kilakoltatási procedúrájához egy önkormányzatnak SEMMI köze nincsen. Az egy egészen másik ügy. Egy önkormányzat a saját helyi rendeletével egy bírósági végrehajtó munkájába nem ugathat bele.

nu pagagyí 2014.11.26. 11:22:19

@"the dragon": A Costa Ricaiak attól boldogok, hogy Nicaraguához és Panamához mérik magukat. Ez lehet a kulcs. A keleti nyitás elhozza majd nekünk is a boldogságot, lecserélhetjük a nyugati mintát Türkmenisztánra és Észak-Koreára.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.26. 11:24:08

@nu pagagyí:

"mert minimum előfizet internetre, ami nyilvánvalóan nem létszükséglet. "

Ezt elmndtad már az "internetadó" ellen tüntiző elvtársaidnak is?

nu pagagyí 2014.11.26. 11:39:56

@polyvinyl: Mint írtam, a tömeges kilakoltatások az idióta Fidesz-kormány ténykedései miatt szaporodtak volna el, mivel nem védték meg a forintot, sőt szándékosan bele is rúgtak néhányszor. A Fidesz gazdaságpolitikája pedig folyamatosan termeli a kvázi munkanélkülieket a piaci viszonyok ellehetetlenítésével, akikből 300 ezret most közmunkásnak titulálnak, másik része nyomor bérért dolgozgató devizahitellel sújtott ember, már aki nem menekült el közülük Nyugatra.

nu pagagyí 2014.11.26. 11:41:08

@polyvinyl: Látom, nem érzed az iróniát. De nyugodj meg, ezt egy seggfejtől nem veszem zokon.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2014.11.26. 11:48:30

@nu pagagyí:

Ugyan, az örök elégedetlenkedők - aka. irigyek - hiába élnének jobb anyagi körülmények között, mindig találnak majd valakit, aki még náluk is jobban él... Akinek nem csak egy autója van, ráadásul az egyik hibrid, akiknek nem Zanussi, hanem Mile a mosógépük, akik Bora Borára mennek nyaralni, és nem csak Korfura, stb...

Kovács Laci bácsi a szegényeknek elfelejtett szólni, hogy ők is merjenek kicsik lenni.

2014.11.26. 15:11:52

@"the dragon": Keves sárkány!
A szegénység mérése nem egyéni kérdés adott esetben, hanem egy társadalom fejlettségi szintje egy másikhoz mérve.
Tehát Costa Rica lehet attól szegény, hogy a lakói mondjuk boldogok. Az a boldosgágmérés lenne, amit te követelsz.
Egyébként attól, hogy valaki nem érzi magát szegénynek, még lehet, hogy társadalmi összevetésben az.
Tudod, azért, mert te állítod, hogy egészséges vagy, még lehetsz skizofrén...

2014.11.26. 15:12:33

@"the dragon": A meerjünk nagyok lenni pedig O.V. beszólása volt...

2014.11.26. 15:13:58

@polyvinyl: Moncsicsi (PVC majom), te tényleg ennyire egyszerű vagy, vagy csak nincs gerinced? Esetleg mindkettő?

2014.11.26. 15:16:11

@"the dragon": Tehát sikerült eljutni odáig a fidesz híveknek, hogy Mongóliához hasonlítják a saját jólétüket. Ez mondjuk a Lázár, Síjjártó stb vagyonok fényében minimum jobbágylélekre vall.
Verbőczi kell neked, pallosjog és első éjszaka. Remélem, a fideszes felsőembered a fiúkat szereti...

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2014.11.26. 18:17:49

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Tehát te egy technokraták által megálmodott mérőszámot tekintesz az objektív igazság letéteményesének, apelláta pedig nincs?! Ma még csak azt akarod megmondani, ki a szegény, holnap talán már azt is, hogy kit tekinthetünk zsidónak! Etatista társadalom-mérnökösködés ez, nem több, ami a totális káoszba taszító diktatúrák előszobája szokott lenni, te szoci-náci szarjankó!

Szegény az, aki szegénynek vallja magát.

Void Bunkoid 2014.12.03. 16:02:55

@eßemfaßom meg áll: "nem skandináv-brit-amerikai sorozat ami 1nappal a premier után tölthető az eztv-ről"

ezt ugye tudod, hogy kis hazánkban (mivel abszurdisztánban lakunk) egy sajátos kiskapu (nálunk a törvényhozók maguk is tolvajok :P) miatt ugye nem az, de azé' a világ civilizáltabb felében szerzői jogvédett tartalmak engedély nélküli (tehát nem fizetsz elő/veszed meg) letőtögetése igenis bűncselekmény...

szóval ez az analógia pont olyan, mintha azzal jönnék hogy mi a tökömnek dolgozzak, amikor lopni is lehet.
süti beállítások módosítása