A kevesebb az új több

Csak egyszerűen!

Csak egyszerűen!

Egyszerű takarítás

2014. május 16. - Hujber Tünde

Ha már arról volt szó, hogy ebben a blogban arról fogok írni, hogyan tudunk önkéntesen egyszerűbben élni, akkor had írjak arról a tövig lerágott, ezer más blogban és cikkben elcsócsált csontról, hogy az egész lakást kizárólag ecet és szódabikarbóna segítségével takarítottam ki az alig 2 hete lezajlott festés után.

Korábban már használtam itt-ott ezeket a szereket, de ilyen általános takarítást kizárólag ezzel a két szerrel még nem végeztem. Tetszett a dolog, mert a szódabikarbóna nem foglal sok helyet, és az ecet sem, nem kell 4-5 különféle súrolószert, vízkőoldót és hasonló dolgokat tárolnom, használnom és persze egy csomó pénzt kiadnom értük.

Egy fél literes spriccelős flakonba 2:1 arányban kevertem meleg vizet és ecetet a kevésbé koszos helyekhez, a jobban koszosakhoz 1:1 arányban. A szódabikarbónát rászórtam a dzsuvásabb részekre, és hagytam pár percig hatni, kevésbé dzsuvás részeknél a szivacsra vagy a rongyra szórtam. Sok "recept" írja, hogy készítsünk belőle masszát víz hozzáadásával, de szerintem a szivacs vagy a rongy már eleve vizes, így a masszakeverés elhagyható, ezzel is egyszerűsödik a folyamat.

Amit nagyon praktikusnak tartok, hogy legyen nálad fogkefe és kaparókés, amikor a nehezebben megközelíthető, és/vagy jobban letapadt koszos rétegekhez érsz. Sokat segítenek! De a legjobb az, ha a jövőben nem hagyod, hogy ilyen rétegek képződjenek.

Remekül működött tehát mindkét szer, csak utána még 2 napig ecetszag volt a lakásban, amit sajnos a friss festés szaga sem nyomott el, sőt, a kettőnek együtt határozott bukéja volt. :)

A próba tehát sikerült, a jövőben csak ezt a két szert fogom használni takarításra. Az egyetlen dolog, amin még egyszerűsítenem kell az az, hogy ne használjak annyi és annyiféle törlőkendőt és szivacsot, és megoldást kell találni az ecetszagra is.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr326109146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irbisz 2015.03.09. 14:47:50

Az ecet mosáshoz is remek (vagy öblítéshez?), mosódióval és mosószódávalegyütt. Amióta ezeket használjuk, drasztikusan lecsökkent a mosási költségünk, mert a mosószerfogyasztás kb. a harmadára csökkent, öblítőt nem is használunk, az ecet-szóda-mosódió pedig jóval olcsóbb mint a felsoroltak.
plusz bónusz hogy azóta semmi vízkő és lerakódás nincs a mosógépben.
összeget nem tudok mondani mert nincs háztartási naplónk :), de nagyságrendileg a felére csökkent a mosási költség.
Tovább is lehetne csökkenteni a költségeket, mert a lereszelt mosószappan valamit még kiváltana, de a mosószappan-reszelésre nincs jelentkező, viszont ha ez is számítana, akkor tudnánk mihez kell még nyúlni :)
állítólag a textilek színtartása is jobb így mint a jó drága és agyonreklámozott mosószereké.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.03.09. 18:32:33

már kb. 6-7 éve nem használok öblítőt. Az ecettel, mosószódával, mosódióval mosást még nem próbáltam.

Katalin1974 2015.06.29. 08:46:09

@Hujber Tünde: Én próbáltam a mosódiót, de nem minden esetben jött be, csak a nem túl piszkos, 30-40 fokban mosandó holmiknál működött. De pl. a konyharuhából a pörköltszaftot nem vitte ki.

Ecet helyett kipróbálhatnád a citromsavat, annak semmi szaga nincs. Viszont mivel sószerű kristályos formája van, ezért súrolószer helyett is jól használható.
süti beállítások módosítása